HORIZON Aurora 4K – Despre cel mai ieftin televizor OLED de la noi de pe piata

Nu cred ca are rost sa ne mai ingrijoram ca nu apucam sa punem mana pe vreun televizor in aceasta criza de componente. Poftim exemplu, avem aici un HORIZON Aurora OLED 4K, un model proaspăt lansat luna aceasta, si vine in doua diagonale: acest 65 de inci primit de noi, deci 164cm, si un model mai mic, 55 de inci, 126cm.

Este asadar produs in Turkia la Vestel ca Private Label al companiei romanesti, in principiu Network One Distribution, si are panou LG. Deci este o tema de gandire interesanta: cu ce anume atrage atentia acest HORIZON Aura OLED 4K? Pai cred ca raspunsul sta chiar in capabilitatile TV-ului, intrucat  sunt unele elemente care, pentru un anumit segment de public, s-ar putea dovedi exact ceea ce cauta.

Dar hai s-o luam sistematic si sa analizam HORIZON Aurora in cele mai mici detalii, pentru a vedea daca rezista comparatiei cu marcile consacrate. Un TV mare si mai ales un model OLED nu este o alegere simpla sau usoara, caci este de obicei scump, este o achizitie pe termen lung. Am zis ca panoul OLED este LG? Da, am zis. Doar ca nu este unul oarecare, ci avem pe modelul de fata refresh rate de 100Hz! Deci este un panou rapid, numai bun pentru gaming, asa ca i-am trantit pe el si PS5-ul nostru de serviciu. Poti sa te si joci? Desigur, pentru ca acest HORIZON are in alcatuirea sa si HDMI 2.1, si nu unul singur, ci trei  bucati! Iar unul dintre porturile sale HDMI are si eARC, pentru a conecta un soundbar capabil de acest standard, are si ALLM, adica acel Auto Low Latency Mode, care miscoreaza latenta, factor extrem de important in jocuri.

Deci, cumva, televizorul este si cat se poate de game ready. Tot pe partea de conectica avem si doua USB-uri 2.0, audio optic si chiar un port LAN RJ 45 daca vrei sa-l conectezi la net prin cablu. La toata partea asta de conectare fizica se mai adauga WiFi si Bluetooth, adica ceea gasesti si ar trebui sa gasesti pe orice televizor din categoria asta.

Doi ochi avem, si ei atintiti pe imagine

Haideti sa trecem la urmatorul capitol si sa vorbim pe indelete despre imagine, adica punctul cel mai important al unui televizor, desigur. Am efectuat mai multe teste si masuratori amanuntite, ca putem juca la sigur. De ce? Pentru ca rezultatele difera intr-o oarecare masura in functie de profilul de imagine selectat. Am masurat parametrii display-ului pe 3 setari: stralucitor, cinema si natural. Ceea ce vezi cu ochiul liber inca de la inceput in meniu este ca luminozitatea panoului este setata din fabrica la 50%, un lucru deloc intamplator.

Meniul iti permite sa urci cu ea pana la 100%, dar este „umflata artificial” si culorile incep s-o ia razna, comportament care s-a vazut si pe masuratorile noastre. Deci prima masuratoare am facut-o mai mult de curiozitate, sa vedem cat de sus poate urca luminozitatea panoului. Colorimetrul nostru nu poate detecta HDR, deci ceea ce am masurat noi este de fapt SDR, dar poti sa faci niste calcule pentru a putea trage o concluzie.

Producatorul spune ca luminozitatea maxima s-ar apropia de 1000 de niti la rularea continutului HDR, si desi nu am avut cum sa investighez acest aspect, este ceva plauzibil, pentru ca in SDR am depasit 400 de niti. Gamutul a iesit si el foarte bine, adica 100sRGB, 89% Adobe RGB si 96%P3, la fel si nivelul de negru, 0,01%, deci pixelii se sting cu totul, ceea ce contribuie la un contrast exclent. Din nou, asta gratie caracteristicilor tehnice intrinseci ale panoului. N-are rost sa mai vorbim in contextul acestei prime masuratori despre uniformitate de luminozitate si culoare. Am facut-o doar ca sa estimam cam cat ar fi un maxim de stralucire la care ajunge panoul si intra-adevar atinge valorile specificate, dar cu un cost destul de mare asupra restului parametrilor.

Urmatoarele masuratori le-am facut pastrand ca maxima luminozitatea sa default de 50% iar in contextul asta, modul Cinema pare sa fie cel mai bun preset pana acum. Gamutul a fost la fel, 100% sRGB, 89% Abobe RGB iar pe P3 a mai urcat un procent, 97%, deci foarte bun. E drept ca si la aceasta valoare am avut un maxim de stralucire tot in jur de 400 de niti, pastrand deci acel 50% brightness drept valoare maxima. Black Level-ul pe aceasta setare a fost de 0.03, in continuare o valoare buna, dar partea si mai misto este ca s-a mentinut asa pe tot parcursul masuratorilor, indiferent de nivelul de luminozitate setat.

Uniformitatea de culoare nu este perfectiunea intruchipata, dar nu este nici rea, fiind sarita un pic din parametri pe partea stanga a display-ului, dar pe masura ce cobori luminozitatea spre 50% din valoare initiala, incepe sa arate bine de tot, cu un Delta (o deviatie maxima) de 2.9%, si cu restul valorilor in apropierea sau chiar sub acel magic 2.5.

Si uniformitatea luminozitatii a iesit buna, cu deviatii maxime la brightness maxim sub 10%. Deci este un panou bun,  nici nu ma asteptam la altceva. Per total, in modul Cinema, HORIZON Aurora a primit din partea colorimetrului nostru 5 stele din 5 pe gamut si contrast, 4 si 3.5 din 5 pe uniformitatea culorilor respectiv a luminozitatii. Valori excelente, si o veste buna pentru modul Cinema, mai ales ca OLED iti cumperi in special pentru filme.

Ultima masuratoare, cea pe Natural nu a iesit grozav, si mi s-a parut si cu ochiul liber ca fiind si modul cel mai sters dintre toate. Gamutul si contrastul raman bune, dar uniformitatea de luminozitate si culoare sunt mai slabe decat in cazul masuratorii precedente in modul Cinema. Asa, ca o concluzie a partii asteia aride dar necesare de masurare cu unealta in mana, as recomanda folosirea modurilor Cinema si chiar Sport, pentru ca HORIZON Aurora este excelent pentru meciuri si filme. In plus, Aurora suporta Dolby Vision, iar asta zic este o bila alba. Continutul de pe Netflix sau Prime in acest standard arata superb, deci de imagine per ansamblu ma declar multumit.

Sa facem cunostinta cu sistemul de operare

Am ajuns la cel de-al doilea capitol important al evaluarii unui televizor, si anume interactiunea cu sistemul de operare. Marci precum LG sau Samsung au propriile lor sisteme de operare, Web OS, respectiv Tizen, altii, precum Philips sau Sony, au fie Android TV, fie chiar, Google TV, mai noul OS pentru televizoare tot de la Google. Cel de fata are… Linux.

HORIZON si Vestel nu au reusit probabil sa licentieze Android TV pentru acest model, dar din cate am inteles, este destul de probabil ca urmatoarele modele sa vina cu Android TV. Dar pana atunci, cum este Linux-ul de pe el? Personal, m-am inteles bine cu el, nu are rafinamentul unui Tizen, Web OS sau chiar Android TV, dar isi face treaba.

Platforma este simpla si intuitiva, foarte usor de inteles si folosit si cel mai important este ca are tot ceea ce iti trebuie. Sigur, nu ai miile de aplicatii din magazinul Google, dar exista o suita de baza gata de utilizare: Netflix, YouTube, Prime chiar si Google Assistant sau Amazon Alexa.

Il poti controla asadar vocal si nu merge rau deloc, iar pe telecomanda dedicata ai butoane dedicate pentru Netflix, Prime Video sau YouTube. Si mai ai tot felul de artificii precum WiDi, acel Wireless Display care iti permite sa afisezi imagini de pe telefon, tableta, laptop sau PC prin intermediul retelei wireless din casa, si inca o smecherie care se cheama AI on TV care, daca iti conectezi telefonul la televizor, iti detecteaza prezenta cu telefonul asupra ta si schimba automat setarile de imagine si sunet cu cele preferate de tine.

Sunt chestii mici, dar care contribuie la o experienta faina. Astfel, sistemul de operare nu este vreo mare minune, dar unii l-ar putea prefera, considerandu-l cumva mai simplu si mai old school. Daca esti un maximalist al functiilor si iti place sa-ti customizezi si fata pe perna pe care dormi, atunci nu e pentru tine, dar daca preferi o experienta mai simpla si consideri ca pana la urma sa reglezi o stralucire, un mod de afisare sau volumul este tot ce iti trebuie, atunci va veti impaca bine cu HORIZON Aurora.

OS-ul este dezvoltat chiar de Vestel, este disponibil in limba romana, iar input-ul HORIZON nu este prea mare. Sistemul de operare are si un magazin propriu de aplicatii, nu foarte bogat, dar unde gasesti ceea ce iti este necesar. Pe partea de hardware, OS-ul ruleaza pe procesor ARM Cortex A55 quad core la 1.1Ghz, un procesor decent, 1.5GB de RAM si un ROM tot de 1.5GB.

Sa se auda in toata tara!

Si acum sa trecem la urmatorul capitol important al unui televizor: sunetul. Prima chestie care iti sare in ochi este acea mica inscriptie care zice Sound by JBL. Asta inseamna ca difuzoarele, si de fapt intreaga parte de sunet, este calibrata si certificata de JBL. HORIZON Aurora dispunde inlcusiv de Dolby Atmos si DTS X, iar din punct de vedere al puterii brute, televizorul are la bord doua difuzoare de 12W completate de un suboofer tot de 12W. Nu se aude rau deloc, ba as zice ca este peste multe dintre televizoarele de marca pe care le-am testat.

Dar exista si o parte tricky: exista si un soundbar dedicat acestui televizor, tot HORIZON,care este mare si puternic, dar care mie mi-a pus mintea si rabdarea pe moate. De ce? Pentru ca, desi TV-ul suporta e-ARC, soundba-rul pare sa suporte… Doar ARC. Dar care e problema? Pai, deosebirile stau in latimea de banda. Acest asa-numit enhanced Audio Return Channel, adica e-ARC, are latime de banda mai mare si iti permite astfel sa te bucuri de adancimea si calitatea unor formate cinema in stil DTSX sau Atmos, adica exact Sfantul Graal al acestor televizoare de generatie noua.

Pai, in conditiile astea, teoretic HORIZON Aurora are un sunet propriu mai bun decat daca ii atasezi acest soundar, pentru ca el suporta aceste standarde, iar soundbarul nu. Cam ironic, nu-i asa? Dar daca te intereseaza doar puterea bruta, adica volum maxim, atunci soundbar-ul asta este ceea ce cauti. Iata si un test foarte simplu: in aplicatia de Netflix, in momentul in care conectezi soundbar-ul via ARCsau e-ARC, rezultatul este irelevant, pentru ca dispare din dreptul filmului eticheta Atmos, care reapare insa atunci cand deconectezi soundbar-ul din TV si respectivul continut ruleaza direct pe difuzoarele incorporate ale lui HORIZON Aurora.  Totusi, au mai fost situatii in care alti utilizatori nu s-au confruntat cu detaliul acesta. Iar daca au facut-o, au reusit sa rezolve problema, doar ca solutia este de cele mai multe ori prea dificila si de durata ca sa fie considerata eficienta.

Constructie si aspect

Una peste alta, a venit vremea sa trecem si la ultima parte acestui material: constructia televizorului. HORIZON Aurora este frumos si impunator, dar sunt mici chestii de detaliu care nu prea mi-au inspirat incredere si satisfactie.  TV-ul se sprijina pe un singur si mare picior metalic, dar mi se pare ca se cam leagana. Nu cade, nici vorba, dar suprafata de sprijin este prea mica pentru dimensiunile acestui TV. Suportul acesta central este ingust si suprafata de contact nu este destul de mare pentru ditamai televizorul. Iar daca vrei sa-l lipesti pe perete, conexiunile de pe spate, cum ar fi portul de LAN, coaxialul si unul dintre porturile HDMI ar face ca respectivele cabluri sa vina perpendicular pe spatele TV-ului, iar el nu are canale de cable management care sa permita trecerea acestora in afara fara a distanta TV-ul de perete.

Am remarcat si eticheta de pe spate, pe care scrie LCD TV, desi vorbim despre un OLED, si am mai observat si ca tija metalica, altminteri foarte eleganta din partea de jos a display-ului, este lipita un pic asimetric. Sigur, vorbim de niste milimetri, dar eu sunt destul de exigent la partea asta de finisaj. In rest, constructia este buna, rama display-ului este metalica, la fel ca piciorul pe care se sprijina HORIZON Aurora, iar marginile ecranului sunt inguste, cat sa fie neintruzive si sa asigure o imersiune buna.

Acum ar trebui sa ne legam si de preturi, un factor mai mult sau mai putin decisiv. HORIZON Aurora este listat pe emag la 5000 de lei. Totusi, daca intri pe comparator, toate, dar toate modelele la fix acelasi pret de la alti producatori sunt la diagonale substantial mai mici, ca de exemplu 139 sau chiar 121, si sunt modele entry-level. Cu alte cuvinte, asta pare sa fie cel mai ieftin OLED la diagonala asta de pe emag, si cred ca si in general. La 65 de inch, cu un panou OLED, 5000 de lei este un pret mai mult decat decent.

In plus, daca stai si compari specificatiile, si aici pare sa fie un best buy, pentru ca, pe langa faptul ca modele la preturi similare sunt mult mai mici, mai sunt si modele entry-level. Si mai inseamna ceva: ca modelul HORIZON Aurora de 55 de inch este cel mai ieftin OLED! Tot, absolut tot ce se gaseste in zona asta de pret, nu mai este OLED!

HORIZON Aurora, la final de zi

Sa incheiem ziua cu o concluzie, zic. Parti bune sunt destule: panoul LG si m-a impresionat din punct de vedere al calitatii imaginii, HORIZON Aurora este bine facut in general, are tehnologii in pas cu standardul adus de anul 2022 si este printre cele mai ieftine, daca nu chiar cel mai ieftin OLED de pe piata de la noi si este comercializat de o companie autohtona.

Cel de 65 de inci la 5000 de lei este mult sub pretul competitiei mai galonate, iar cel de 55 de inch, well, la 4000 de lei este pur si simplu uluitor. Are si parti mai putin bune: finisajele nu m-au convins, sistemul de operare lasa loc de imbunatatiri, mai are unele glitch-uri in operare, deci e loc de mai bine, dar sa tinem cont si ca este primul OLED din line-up-ul HORIZON si unul dintre primele de felul asta produse de Vestel pentru Europa. Sunt sigur ca in timp vor aparea si imbunatatiri, poate chiar Android TV, iar daca isi pastreaza preturile astea, atunci ar putea deveni un produs de mare succes. Pentru cine e acest televizor? Hai sa zicem pentru cei ce vor sa intre in universul OLED dar la cel mai mic buget posibil. Experienta ca imagine per-se este la nivelul multora dintre OLED-urile mai scumpe de pe piata pe care eu le-am testat in ultima vreme, si pana la urma asta conteaza nu?

SURSĂ ARTICOL

Visits: 20