Samsung a lansat oficial procesorul Exynos 2200 cu grafică RDNA 2 – Ce caracteristici are acesta?

Samsung a reușit să lanseze mai devreme decât am aflat inițial noul procesor Exynos 2200, în colaborare cu AMD.  Chip-ul vrea să impresioneze prin performanțele sale grafice, în special prin integrarea tehnologiei ray tracing. Acestea se datorează unui procesor grafic ceva mai special, așa că haideți să vedem din ce este alcătuit Exynos 2200 și ce știe să facă.

În primul rând, GPU-ul Xclipse este un procesor grafic hibrid, unic, poziționat între consolă și procesorul grafic mobil. Cu arhitectura AMD RDNA 2, Xclipse moștenește caracteristici grafice avansate, precum ray tracing accelerat hardware (RT) și variable rate shading (VRS), care în trecut erau disponibile doar pe computere, laptopuri și console.

Ce înseamnă aceste tehnologii?

Ray tracing este o tehnologie care simulează îndeaproape modul în care lumina se comportă fizic în lumea reală. Prin calcularea mișcării și a culorii specifice razelor de lumină, pe măsură ce acestea dispar de pe suprafață, caracteristica de ray tracing produce efecte de iluminare realiste pentru scenele redate grafic. 

Variable rate shading este o tehnică care optimizează volumul de lucru GPU, permițându-le dezvoltatorilor să aplice o rată mică de umbrire în zonele în care calitatea generală nu poate fi afectată. Acest lucru îi oferă unității de procesare grafică mai mult spațiu pentru a lucra în zonele cu o importanță mai mare pentru jucători, îmbunătățind frame-rate-ul pentru un joc mai fluid.   În plus, GPU-ul Xclipse vine cu diverse tehnologii, precum governor multi-IP avansat (AMIGO) care îmbunătățește performanța și eficiența generală. 

O privire mai amănunțită…

Exynos 2200 este unul dintre primele procesoare de pe piață care integrează cele mai recente nuclee CPU Armv9 de la Arm, oferind o îmbunătățire substanțială față de Armv8 în ceea ce privește securitatea și performanța – două domenii care devin extrem de importante pentru dispozitivele de comunicații mobile de astăzi.

Procesorul octa-core al lui Exynos 2200 este proiectat într-o structură de tip tri-cluster, alcătuită dintr-un singur nucleu puternic marca Arm, Cortex-X2, trei nuclee mari, Cortex-A710, echilibrate în ceea ce privește performanța și eficiența și patru nuclee mici, Cortex-A510, eficiente din punct de vedere energetic.

Exynos 2200 oferă o inteligență artificială (AI) mai puternică pe dispozitiv, cu un NPU îmbunătățit. Performanța NPU s-a dublat în comparație cu predecesorul său, permițând mai multe calcule în paralel și îmbunătățind performanța AI. NPU oferă acum o precizie mult mai mare cu suport FP16 (16 biți în virgulă mobilă), în plus față de INT8 (unitate de 8 biți) și INT16 eficiente din punct de vedere energetic. 

De asemenea, Exynos 2200 integrează un modem rapid 3GPP Release 16 5G care acceptă atât benzile de spectru sub-6GHz, cât și mmWave (undă milimetrică). Cu E-UTRAN New Radio – Dual Connectivity (EN-DC), care utilizează atât semnale 4G LTE, cât și 5G NR, modemul poate crește viteza cu până la 10 Gbps.

La nivel de securitate, Exynos 2200 vine echipat cu Integrated Secure Element (iSE) pentru a stoca chei criptografice private, precum și pentru a juca un rol de RoT (Root of Trust). De asemenea, un HW de criptare inline, pentru UFS și DRAM, a fost consolidat pentru ca procesul de criptare al datelor utilizatorului să fie partajată în siguranță doar în mediul securizat.

Exynos 2200 are un procesor de imagine foarte performant

Arhitectura procesorului de semnal de imagine (ISP) de pe Exynos 2200 a fost reproiectată pentru a suporta cei mai noi senzori de imagine pentru o rezoluție ultra-înaltă de până la 200 de megapixeli (MP). La 30 de cadre pe secundă (fps), ISP-ul acceptă până la 108 MP în modul cameră, pentru o singură cameră, și 64+36 MP în modul cameră duală. De asemenea, poate conecta până la șapte senzori de imagine individuali și poate utiliza patru în mod simultan pentru setări avansate cu mai multe camere. Pentru înregistrarea video, ISP-ul acceptă rezoluții de până la 4K HDR (sau 8K).

Împreună cu NPU, ISP-ul utilizează o cameră avansată AI care este conștientă de întreg conținutul realizat pentru rezultate mai rafinate și mai realiste. Atunci când se realizează o fotografie, camera AI, bazată pe învățarea automată, recunoaște o serie de obiecte, mediul și fețele din scenă. Apoi aplică setări optime pentru culoare, balans de alb, expunere, interval dinamic și multe altele.

Cu suport pentru rezoluție 8K, codecul avansat multi-format (MFC) de pe Exynos 2200 face ca videoclipurile să prindă cu adevărat viață. Decodifică videoclipuri la rezoluție de până la 4K, la 240fps, sau 8K, la 60fps, și codifică rezoluție până la 4K, la 120fps, sau 8K, la 30fps. În plus, MFC integrează un decodor AV1 eficient din punct de vedere energetic, permițând un timp de redare mai lung. Soluția avansată de afișare dispune de HDR10+, adăugând o gamă dinamică mai mare și profunzime imaginii și oferă rate de reîmprospătare de până la 144 Hz pentru o experiență de tranziție mai receptivă și mai lină în timpul navigării sau al jocurilor.

SURSĂ ARTICOL

Visits: 12