Coenzima Q10: ingredientul minune pentru frumusete

Coenzima Q10 este o substanta prezenta in fiecare celula a corpului. A fost descoperita initial in inima unei vite de Dr. Frederick Crane si echipa sa de cercetatori. Insa Dr. Peter Mitchell a fost cel care a extins cercetarile asupra corpului uman si a primit Premiul Nobel in Chimie pentru evidentierea rolului important pe care il are coenzima Q10 in organism.

 

Ce este coenzima Q10 si ce beneficii are

Corpul uman produce coenzima Q10 in mod natural, iar celulele folosesc aceasta substanta pentru a genera energie necesara cresterii si intretinerii celulelor. Insa poate cel mai important rol al Q10 este cel de antioxidant – protejeaza organismul de moleculele daunatoare si intarzie imbatranirea. De asemenea, este implicata in procesele de digestie, ajuta la protejarea sanatatii inimii si a muschilor scheletici.

Nivelul de Q10 poate sa fie mai scazut in cazul anumitor tratamente medicamentoase, la persoanele in varsta, in cazul afectiunilor cardiace, diabetului, bolii Parkinson, in anumite boli genetice, SIDA sau cancer. Este recomandata in special pacientilor cu boli cardiovasculare (hipertensiune, insuficienta cardiaca) si batranilor.

 

Studii recente ii atribuie efecte benefice si in cazul afectiunilor oculare, astmului, oboselii cronice, stresului cronic, distrofiei musculare, bolii parodontale. S-a observant un efect benefic si in cazul copiilor cu cancer care au urmat programe de chimioterapie si la care efectele secundare au fost mai reduse.

Coenzima Q10 poate fi administrata sub forma unor suplimente alimentare sau poate fi procurata din alimentatie, pentru a completa stocurile din organism, dupa o anumita varsta. Capsulele QuattroCardio furnizeaza 100 mg de ubiquinol, o forma de coenzima Q10. Spre deosebite de coenzima Q10 din alimentatie, suplimentele ofera o doza mult mai mare, beneficiile pentru organism si frumusete fiind, de asemenea, mai puternice in urma administrarii unor asemenea suplimente, comparativ cu adoptarea unei diete care contine alimente cu continut de coenzima Q10.

Coenzima Q10 in cosmetica

Coenzima Q10 este unul dintre ingredientele pe care le vedem deseori pe ambalajele produselor cosmetice, in special a cremelor pentru ten, cu efect antiaging. Efectele acestui ingredient asupra pielii sunt reale, atestate de multiple studii clinice.

La persoanele peste 30 de ani, a caror piele incepe sa imbatraneasca, nivelul Q10 scade, odata cu capacitatea celulelor de a produce colagen, elastina si alte molecule importante pentru elasticitatea pielii. In plus, pielea cu mai putina coenzima Q10 este mai sensibila in fata radicalilor liberi si a toxinelor din mediu. Unul dintre primele studii realizate pe acest segment a avut loc in 1999 in Germania, cand s-a observant ca aplicarea de produse cu coenzima Q10 reduce in timp riscul de aparitie a ridurilor din jurul ochilor (laba gastei).

sursa:doc.ro

Visits: 20