ASUS Vivobook Pro 15 OLED este acel laptop mid-range surprinzător de versatil și cu potențial (review)
Trăim vremuri ciudate, în care PC-urile de acasă încep să prindă praf din diverse motive. Poate nu găsești pe nicăieri vreo placă video pentru un upgrade, poate ești mereu în tranzit, așa ca mine, și de cele mai multe ori preferi să fii în compania unui laptop. Cert este că laptopurile au devenit din ce în ce mai compacte, indiferent de natura lor. Că e ultrabook, un 2-în-1 ca plicul de Ness sau un model dedicat, avem nevoie să ne jucăm și să si muncim fără să cărăm după noi o cărămidă.
Deci, care e faza cu laptopurile slim care vor să ofere performanțe superioare la lucru și la joacă? Cred că la întrebarea asta încearcă să răspundă ASUS Vivobook Pro 15, un laptop finuț și subțirel cu ecran OLED, procesor AMD și GPU NVIDIA. Reușesc modele de acest fel să vină în sprijinul celor care lucrează cu diverse aplicații de editare și modelare dar și celor care vor să se joace titluri moderne din când în când? Hai să aflăm!
- Ecran: 15.6 inch, FHD (1920 X 1080) 16:9, 400 nits certificat Pantone;
- Procesor: AMD Ryzen 7 5800H cu Radeon Graphics @ 4.4 GHz;
- Memorie: 16GB RAM @ 3200 MHz DDR4;
- GPU: NVIDIA GeForce RTX 3050 Laptop, 4GB GDDR6;
- Stocare: 1TB NVMe .2 PCIe 3.0;
Design, construcție și ergonomie
Întotdeauna mi-au plăcut design-urile simple și elegante, dar cu o tentă de futurism acompaniată de nuanțe întunecate. În această direcție se îndreaptă și noul ASUS Vivobook Pro 15 OLED, spre surprinderea și satisfacția mea. Întregul ansamblu este foarte compact și ușor, având ca dimensiuni în jur de 35.98 x 23.53 x 1.89 cm și o greutate de doar 1.65 kg.
Este, într-adevăr, o diferență simțitoare în raport cu alte modele, iar faptul că este atât de compact și ușor de manevrat îi subliniază cu atât mai mult portabilitatea. Probabil aici contribuie și materialul, deși mi-ar fi plăcut mai mult să existe un șasiu de aluminiu cu un aspect mai premium. Oricum ar fi, plasticul în cauză trebuie să fie puțin îngrijit împotriva prafului și a mai știu eu ce particule, însă îmi pare destul de rezistent în fața amprentelor și a petelor.
Îmi place design-ul acesta unde logo-ul ASUS alături de numele seriei (Vivobook) sunt dispuse în relief pe capacul laptopului. Este un element extra care nu încarcă inutil ansamblul și care complimentează foarte bine caracterul discret al lui Pro 15 OLED. La fel am apreciat și balamaua ecranului, care îmi oferă acel vibe robust și sturdy și consolidează ideea de tot unitar a părților laptopului.
Deci, avem de-a face cu o construcție bună, cu un aspect curat și îngrijit, minimalist, cu dimensiuni avantajoase pentru cei aflați în căutarea unui model slim, cu grosimea de sub 2cm.
Trackpad, tastatură, alea, alea
Pentru mulți, tastatul trebuie să se afle într-un echilibru desăvârșit. Cursa tastelor să fie plăcută, la fel și sunetul, nici prea silențios, dar nici prea zgomotos. Dispunerea să ofere confort mâinilor lucrătoare și trackpad-ul să alunece ușor. Well, nu-s toate roz când vine vorba de așa ceva la ASUS Vivobook Pro 15. Poate este doar o chestiune de gusturi și de acomodare, dar parcă folosirea tastaturii laptopului este obositoare. Da, tastatura este suficient de mare cât să corespundă dimensiunilor laptopului, dar tot este incomodă. Pentru cei cu mâinile mai mari, o cursă mai lungă a tastelor ar fi fost acel go to, doar că acum este un adevărat efort muscular să poți tasta rapid și corect pe layout-ul prezent pe Pro 15.
Problema care mă irită mai mult este lipsa iluminării tastelor. Inițial, am presupus că este o chestiune ce poate fi reglată din soft, că poate greșesc. Am încercat să casc ochii după orice semn că simbolurile de pe taste sunt transparente și ascund sub ele vreo AURA, ceva, doar ca să mă dau bătut când am simțit la degete că vorbim despre un layout simplu, neiluminat. Și parcă și sunetul în sine este enervant. Nu știu care este intenția acestui layout, dar există semne că jumătatea stângă a tastaturii bate în gol, cu zgomote surde, spre deosebire de jumătatea dreaptă, care sună mai plină și mai riguroasă.
Trackpad-ul este mare. Pentru unii poate fi un avantaj, dar pentru mine este un dezavantaj, pentru că nu vreau să fiu nevoit să tastez doar cu degetele arătătoare, cam ca o mămică de 45+ ani, de frică să nu ating trackpad-ul și să arunc în altă parte cursorul sau să dau click pe ceva neintenționat. În fine, ar fi fost o dispunere bună, căci aspectul curat și simplu există, dar în practică poate fi oarecum frustrant să bați în taste pe acest laptop.
Ecranul este într-adevăr fenomenal
Avem de-a face cu un panou OLED de 15 inci, la rezoluție FullHD 1920 x 1080. Ăsta este unul din punctele forte ale lui ASUS Vivobook Pro 15. Este vorba despre o luminozitate mare, de 400 cd/m2 și acoperire DCI-P3 de 100%. Ce înseamnă asta? Păi, este un ecran foarte bun și, deși ar fi mers mai mult de 60Hz la rata de refresh, utilizarea sa este suficient de fluidă, iar culorile sunt clare, vibrante și corecte. Ba chiar poți personaliza display-uri cu diferite preset-uri care să-ți asigure o vizualizare optimă a conținutului atunci când lucrezi sau te uiți la filme, prin intermediul MyASUS.
Ecranul suportă și HDR, care aduce un plus versatilității sale, iar per total este foarte sharp, crisp și strălucitor. Imaginile și filmele sunt redate frumos în egală măsură pe acest display în format 16:9, în vreme ce raportul ecran-corp asigură margini subțiri și un spațiu de vizualizare mai mare.
Performanțe
Vivobook Pro 15 în varianta primită de noi vine echipat cu un procesor Ryzen 7 5800H și cu o placă video NVIDIA GeForce RTX 3050. N-aș putea spune că s-a optat pentru un GPU care să facă gaură în cer, dar pentru un laptop destinat segmentului de mijloc, cei 4GB VRAM cu TDP între 35 și 50W îl fac o unealtă potrivită pentru cei care lucrează îndeosebi cu ajutorul driverelor Studio.
Pentru că da, natura lui Pro 15 nu este chiar de gaming per-se, ci laptopul este mai degrabă destinat celor care petrec mai mult timp cu aplicații creative. Dar am zis să-i dau acel benefit of the doubt și să văd și cum se descurcă măcar într-un joc.
Dar să începem cu sinteticele. Per total, ASUS Vivobook Pro 15 OLED oferă o performanță decentă în cele mai populare unelte de benchmarking. Sunt scoruri bunicele la care nu mă așteptam, recunosct, în mare parte datorită specificațiilor menționate și al aspectului fragil al laptopului.
Rezultate – Scor și/sau FPS:
- Superposition 4K Optimised – 3637
- Time Spy – 4854
- Fire Strike Extreme — 5444
- Cinebench R23 – 9755
- PC Mark 10 – 6263
Sunt rezultate ok care constituie un punct de plecare în a-ți alege un laptop ambivalent mid-range. Poate că nu vor fi cele mai impresionante desfășurări de forțe în gaming sau mai știu eu ce, dar există un aspect foarte important care mi-a plăcut foarte mult: Vivobook Pro 15 nu se încălzește mai deloc, nici măcar în testele cele mai demanding. Stress test-urile din Cinebench R23 sau Fire Strike Extreme nu prea au pus probleme sistemului de răcire proprietar, acel așa-numit IceCool Plus.
În schimb, ventilatoarele pot fi foarte zgomotoase chiar și când îți uiți browser-ul web deschis și nu mai ai alte procese mari în fundal. SIgur, și profilul ventilatoarelor poate fi setat din MyASUS, dar setările din fabrică asigură cel mai probabil acele temperaturi scăzute din timpul lucrului, deci sfatul meu ar fi să îndurați decibelii extra.
Conectică, webcam și alte artificii
Webcam-ul este cam dezamăgitor când vine vorba de rezoluție. Te-ai aștepta ca în 2022 să nu mai existe acel 720p super demodat, dar uite că este un compromis, cam la fel și cu alegerea materialelor pentru șasiu, capac și caracteristici generale. Există și un mic slider care îți acoperă sau descoperă webcam-ul, asta doar așa, dacă nu voiai să lipești o bucățică de hârtie pentru a-ți proteja intimitatea.
Mi-aș fi dorit să văd o cameră sub tastă sau una cu o membrană protectoare mai solidă sau măcar neagră, dar trebuie să apreciez că producătorul și-a făcut temele și și-a dat seama că unii cumpărători sunt atenți la detalii de genul. Are și o baterie generoasă de 63Wh și posibilitatea de a-ți transforma butonul de power în senzor de amprentă foarte rapid.
Pe partea de conectică, avem un layout ce asigură minimul necesar pentru diferite situații:
- 1 x USB 3.2 port 1st gen type A;
- 1 x USB 3.2 port 1st gen type C;
- 1x USB 2.0 type A;
- 1 x HDMI 1.4 port;
- 1 x 3.5 mm Combo audio jack;
- 1 x DC input port;
- Micro SD card reader.
ASUS Vivobook Pro 15 – Preț și concluzie
În mare, vorbim despre o configurație care se apropie de 4500-4700 de lei. Iar aici trebuie să luăm în calcul performanțele și segmentul țintă al lui ASUS Vivobook Pro 15 OLED. Este un laptop versatil dotat cu un ecran superb și rezultate decente spre bune în majoritatea aplicațiilor și jocurilor. Nu mă declar încântat de alegerea unui RTX 3050 ca soluție grafică, dar în astfel de condiții și prețul ar fi crescut pe măsură. Cu siguranță există modele cu prețuri doar puțin mai mari și cu putere simțitor mai mare, dar care nu excelează pe partea de portabilitate și calitate a panoului (certificat Pantone în cazul de față).
Per total, ASUS Vivobook Pro 15 OLED poate fi o alegere potrivită pentru cei care lucreză cu aplicații ce se folosesc intensiv de driverele NVIDIA Studio. Un TDP relativ micuț alături de un procesor forțos și de un ecran FullHD cu suport HDR de calitate contribuie la versatilitatea acestui model. ASUS Vivobook Pro 15 este echilibrat, arată și se mișcă bine și, în funcție de configurația aleasă, poate fi privit ca un notebook portabil și oarecum ieftin.