Vodafone Green Tech este inca un mod interesant prin care tehnologia sprijina ecologia
Ultima chestie la care m-as gandi in legatura cu un operator de telefonie ar fi… despre paduri! Tocmai de aceea, urmatoarea idee m-a surprins: tot standul Vodafone de la Mobile World este despre cum poti utiliza tehnologia si retelele de voce si date in sprijinul ecologiei. Si am sa incep cu prima si cea mai nebunatica solutie dezvoltata… in Romania, si care era expusa aici la Barcelona.
Fiind vorba despre Romania, ce anume putea sa previna tehnologia propusa de Vodafone? De exemplu, taierile ilegale! Iaca ce s-au gandit oamenii: cum ar fi sa prindem noi de copac un dispozitiv de detectie de sunet, alimentat solar de niste mici panouri care ii furnizeaza energie, cu o cartela SIM inauntru si care foloseste infrastructura operatorului pentru a transmite in timp real catre paznici… sunete suspecte, cum ar fi o drujba, un motor de masina si alte zgomote amenintatoare?!
Dispozitivul Vodafone are o raza de acoperire de 1 Km, simte si transmite apoi mai departe zgomotele auzite pe aceasta suprafata catre cei care trebuie sa intervina. Este o excelenta implementare a tehnologiei intr-o directie neobisnuita si foarte practica. Sunt cateva astfel de dispozitive deja plante in unele paduri din curbura interioara a Carpatilor, nu multe, dar daca le multiplici poti ajunge sa acoperi suprafete destul de mari si sa descurajezi astfel de practici.
Si toate solutiile prezentate de Vodafone la Mobile World sunt in directia asta. Un astfel de dispozitiv creat in UK masoara varsta copacilor dupa grosimea lor si trimite datele in timp real catre o baza de date in cloud. Unul altul, mai complex, gandit in Spania, este destinat culturilor de citrice si masoara nu doar indicatori importanti precum nivelul de umiditate, ci mai are conectata si o foarfeca de pomicultor care numara fructele pe care le tai. Evident, toate aceste date sunt trimise prin reteaua operatorului fie direct catre beneficiar, fie sunt stocate si prelucrate in cloud.
Vodafone vrea sa protejeze padurile
Solutia Vodafone are, deci doua obiective: tine o evidenta a indicatorilor cheie din livada, cum ar fi umiditatea sau temperatura si dubleaza si ca un sistem de gestiune a recoltei. Ultima dar nu cea din urma chestie interesanta, este o solutie aflata inca in dezvoltare care ar permite alimentarea dispozitivelor din reteaua operatorului, ca antene sau switch-uri cu energie provenita doar din surse regenerabile, turbine eoliene si panouri solare.
Si astea doar cateva exemple despre ce se poate face pentru a pune la treaba tehnologia si altfel decat in sensul telefoanelor din buzunar sau laptopurilor de pe birouri. Toate aceste solutii vin insotite de aplicatii si solutii IoT care sa centralizeze armada de senzori conectati la retea, sa sistematizeze si sa prelucreze datele obtinute.