A apărut prima placă de bază cu sloturi DDR4 și DDR5

Țin minte și acum plăcile de bază cu chipset P35 de pe vremea lui Core 2 Duo, care veneau cu șase sloturi de memorie RAM, oferind posibilitatea de a monta module DDR2 și DDR3. Iar după mulți ani, plăcile de baza hibride revin, de această dată cu sloturi DDR4 și DDR5. Prima de acest tip este Onda H610M+ pentru procesoarele Intel 12th Gen.

Onda H610M+ Placa de Baza Memorie DDR4 si DDR5

Această placă vine cu numai două sloturi pentru memorie, unul DDR4 și unul DDR5. Acestea permit montarea de module DDR4-3200 sau DDR5-4800 cu o capacitate maximă de 32GB. Chipset-ul H610 suportă doar un DIMM per canal, ceea ce duce la o penalizare în ceea ce privește performanța. În configurație single-channel, memoria DDR5 funcționează cu până la 15% mai greu.

Cât despre placa de bază, Onda H610M+ vine într-un format microATX și oferă un etaj de alimentare cu opt faze; adică nimic impresionant. Electronica slabă înseamnă că nu este o idee bună să montezi pe această placă un procesor puternic, astfel producătorul a limitat lista de CPU-uri compatibile la doar câteva Core i7 și modele mai slabe. În rest, placa oferă un slot PCIe 5.0 și un PCIe x1. Pe lângă acestea, mai sunt prezente trei porturi SATA-III și două sloturi M.2: unul este PCIe 3.0 x4, iar al doilea servește ca locaș pentru instalarea unui adaptor WiFi.

SURSĂ ARTICOL

Visits: 11