realme GT2 Pro ar putea fi cel mai accesibil telefon cu aspirații de flagship (review)

realme GT2 pare să fi rezolvat câteva probleme care bântuie industria telefoanelor inteligente. În mare, noul model al dezvoltatorului demonstrează că un smartphone nu trebuie să coste o avere că să ofere performanțe impresionante. De exemplu, veți vedea că display-ul și motorizarea acestui telefon poate ajunge să coste dublu în alte implementări, adică pe alte modele ale altor producători. Și asta este o problemă mare.

O altă problemă rezolvată de realme GT2 este legată de construcție. Telefonul nu trebuie să fie musai din sticlă pentru a arata bine și să se simtă premium. Modelul despre care discutăm astăzi este GT2 Pro, adică versiunea mai de bogați, și am să mă axez cel puțin pentru început pe acesta, pentru că simt că este și modelul care duce mai departe legenda lui GT.

Ambitia unui ecran 2K

Dacă la GT au existat oarece rețineri, adică trade-off-uri care să aducă telefonul în bugetul-țintă, GT2 Pro merge all-in, și aș zice că este debutul celor de la realme în sfera rarefiată a telefoanelor flagship, rămânând în același timp un veritabil flaghip killer. Displayul de pe telefonul asta este pur și simplu o minunăție. Avem de-a face cu un AMOLED de 6.7 inch la rezoluție 2K, 3216 cu 1440 de pixeli, cu o densitate excepțională la 525 de pixeli per inch și o strălucire maximă la 1400 de nitsi! Și pe partea de acuratețe și culoare lucrurile stai excepțional: 10bit, deci peste un miliard de nuanțe și un color gamut P3 de 100%. You cannot get better than that.

realme GT2 Pro

Tehnologia pe care este fabricat este LTPO 2, care s-ar traduce prin oxid policristalin de temperatura joasă și este capabil să coboare frecvența până la 1Hz, adică rată minina de refresh, iar cea maximă este de 120Hz. Practic, display-ul lui realme GT2 Pro își poate ajusta frecvența în funcție de conținut oriunde între 1 și 120Hz. Dar ce este dincolo de cifre și termeni de specialitate? Vă spun eu: unul dintre cele mai bune ecrane pe care le-am văzut vreodată și partea și mai surpinzatoare este că aceste caracteristici nu se regăsesc în cazul de față pe un telefon de 1000 de euro.

Zarurile au fost aruncate, pentru că ecranele 2K încep să înlocuiască norma numită Full HD+ care a dăinuit în ultimii câțiva ani buni. Începând cu 2022, norma pe telefoanele de top va fi 2K, punct. Ecranul asta nu este doar mai bun și mai strălucitor ci și mai economic, grație acestei enorme flexibilități de a-și ajusta frecvența între 1 și 120Hz. Te uiți la o poză? N-ai nevoie ca ecranul să ruleze ca nebunul. Faci scroll rapid prin aplicații sau te joci? Ai la dispoziție toți cei 120Hz pentru treaba asta.

Și pentru că tot am pomenit de jocuri, ecranul mai are ceva îmbunătățit: acel touch sampling rate care este în jur de 250Hz pe smartphone-urile bune, dar aici a fost boostat la 1000Hz. În mare, acesta ajută la viteza cu care răspunde ecranul atunci când îl atingi. La 1000Hz, delay-ul între atingere și răspuns practic nu mai există, sau este pur și simplu imposibil de simțit.

realme GT2 Pro

Și ultima dar nu cea din urmă chestie, fără îndoială importantă și ea, este protecția. Iar în cazul de față este Gorilla Glass Victus, o opțiune rezervată de obicei telefoanelor scumpe, și, conform producătorului, de vreo două ori mai rezistentă decât Gorilla Glass 6. Deci ecranul este top notch… doar că fără notch, și este imposibil să cauți nod în papură lui realme GT2 Pro.

Un design fantastic

Hai să îl întoarcem acum pe spate și să vedem ce descoperim. Direcția de design adoptată de realme este pe cât de interesantă pe atât de practică. Este ceea ce ei numesc un polimer bio. Nu e plastic, sau cel puțîn nu e plastic în sensul convențional, pare mai rezistent, mai premium și nu în ultimul rând mai plăcut la atingere. Cât despre partea practică, telefonul nu alunecă, este foarte fin striat și nu mai adună nici urmă de amprenta. Împușcă practic doi iepuri dintr-o singură lovitură și mai e și eco pe deasupra.

Apreciez foarte mult soluția asta, mai ales pentru că realme GT2 Pro elimina pur și simplu nevoia unei huse. Asta este un vis vechi de-al meu, dar pentru că trendul actual este cu sticlă pe spate, care se zgârie sau se sparge, nu mă lasă inima să folosesc zilnic telefonul fără o husă. În cazul lui GT2 Pro, lucrurile se schimbă nițel. Poate nu este protejat în totalitate de astfel șocuri puternice, cum ar fi coliziunea cu solul de la distanțe măricele, dar cu siguranță îl poți folosi fără griji și fără husă… fără să înceapă să arate că o colecție de microzgarieturi și îndoituri după doar o luna de zile. Combinația această de polimer bio și ecran de top este ținută laolaltă de o subțire și elegantă ramă metalică, așa cum șade bine unui telefon premium.

realme GT2 Pro

Aerul asta simplu și elegant este întregit de un branding gravat cu laser sub care se află semnătura designerului japonez „vinovat” de această mică operă de artă. Dacă realme GT nu era urat, realme GT2 Pro este la un cu totul alt nivel. Nu e un wannabe, un aspirant la atributul de frumusețe, este frumos de-a dreptul. Și diferit. Diferit este și modulul de camere de pe spate și la fel de bine integrat că tot restul elementelor de design. Este cumva semitransparent, păstrează culoarea spatelui, dar parcă într-o nuanță ușor diferită sau poate de vină pentru această iluzie optică este doar materialul diferit, și găzduiește două obiective de exact aceeași dimensiune de zici că are două principale, alături de o camera microscop, și două flash-uri led.

Par multe, dar îmbinarea lor este atât de armonioasă încât nu pare aglomerat absolut deloc. Sobrietatea și minimalismul asta plăcut se păstrează și în materie de culori – alb, negru și acest vernil numit de ei paper-green, o distanțare de schema lor precedentă de culori țipătoare și contrast puternic.

Am să închei prin a remarca faptul că, deși este un telefon mare, cu un ecran de 6.7 inci, realme GT2 Pro arată și se simte extrem de compact și unitar. Fantastic job la capitolul design și construcție! Și acum hai să ne mutăm la interior, unde avem o motorizare pe potriva aspectului reușit.

Caracteristici hardware

La fel ca predecesorul său, realme GT2 Pro vine cu cel mai nou și mai puternic procesor de la Qualcomm, acest Snapdragon 8 Gen 1, pe care recunosc că cu l-am mai testat până acum. Din punct de vedere al specificațiilor, este structurat pe o arhitectură nouă numită ARMv9 cu 8 nuclee: un nucleu ultrarapid Cortex X2 la o frecvența staggering de 3GHz, trei nuclee de performanță înaltă la 2.5Ghz și patru nuclee eficiente și economice la 1.8GHz. Este un ȘoC fabricat pe 4nm despre care Qualcomm pretinde că este cu cel puțin 20% mai rapid pe CPU și cu 30% mai rapid pe video decât modelul precedent. Așa să fie? Hai să vedem.

realme GT2 Pro

Am rulat uzualul nostru Geekbench 5 după ce am activat din setările bateriei așa numitul GT Mode, un booster de performanță care scade însă capacitatea bateriei, am mai deschis geamurile la birou să ducem temperatura ambientală pe la 18-19 grade și scorul obținut a fost de 3600 de puncte. Scorul mie mi se pare un pic dezamăgitor, am telefoane cu 888 care au scos mai mult iar cu Exynos-ul 2200 de pe Galaxy S22 Ultra am reușit să obțin chiar peste 3800 de puncte.

Dar procesorul ăsta are o reputație de fierbințeală pe care am putut-o constata și noi la mână. Deci se încinge, și realme par să fi știut și ei treaba asta, așa că au luat măsuri și au băgat un heat-sink din oțel de zici că lucrezi de pe un PC. realme GT2 Pro are un mare vapor chamber a cărui suprafață acoperă aproape tot spatele telefonului, cu un sfert mai mare decât pe GT și despre care dezvoltatorul spune că reduce cu aproape 20 de grade temperatura în scenariile extreme precum gaming-ul intensiv prelungit. Și complementar acestui vapor chamber din oțel mai este este pe spate încă un strat din cupru, care ajută la disiparea căldurii în mediul exterior.

realme GT2 Pro

Bateria care alimentează realme GT2 Pro este una masivă, de 5000mAh, care jur că nu știu unde naiba încape la cât de elegant și compact este telefonul asta, dar așa cum spuneam este înșelător pe partea de aparențe. Cum au băgat și vapor chamber mare și baterie de 5000mAh, rămâne un mister și o dovadă vie a faptului că și în firmele care nu au neapărat pedigree e loc de talent ingineresc și inovație. Încărcarea rapidă la 65W Super Dart o consider absolut suficientă, deși zilele trecute la Mobile World am văzut o demonstrație făcută de realme cu încărcare la 150W, ceea ce deja mi se pare o nebunie.

Setup-ul asta intern este completat de un combo de memorie RAM și stocare ce poate ajunge până la 12GB cu 256GB, din nou arhisuficient pentru cam orice aplicație intensivă pe care ai putea arunca-o pe un telefon la momentul asta. Joc, editare, orice, și tot ansamblul asta ultramodern rulează firește un Android 12 peste care au pus interfață proprietara realme UI ajunsă la versiunea 3.0. Not great not terrible, aduce destul de mult cu restul interfețelor din grup, cum ar fi Color OS de pe Oppo sau Oxygen OS de pe One Plus.  realme GT a primit Android 12 cu UI 3 încă de la finalul anului trecut. Deci compania este atentă și cu partea asta de suport și mentenanță. Interfață este relativ simplă și intuitivă, nu ai nevoie de vreun doctorat că să te prinzi ce și cum face și pe unde sunt diversele funcții, chiar dacă te confrunți pentru prima oară cu un telefon realme.

realme GT2 Pro

Și ultima dar nu cea din urmă chestie înainte să trecem la camere este sunetul. Evident stereo, ba i-au adăugat până și certificare Hi-Res și Dolby Atmos. Per total, sunetul este foarte bun, comparabil cu telefoane cu mult mai scumpe. Și apropo de sunet, am mai remarcat ceva: butoanele de volum sunt dispuse că la iPhone, pe stânga și butonul de power pe dreapta, și nu sunt aliniate pe aceeași parte ca la multe alte mărci.

realme GT2 Pro

Lentile de pește si joaca de-a microscopul

Și acum… camerele! Setup-ul de pe realme GT2 Pro este unul dintre cele mai interesante pe care le-am văzut în ultima vreme pentru că este un ansamblu gândit out of the box. Modulul de pe spate conține două camere aparent identice, asta probabil pentru simetrie și elegantă, doar că ele nici că ar putea fi mai diferite. Deși ambele numără 50MP și scot cu binning poze la 12.5, cea de sus este principala wide dotată cu un senzor Sony IMX766, nou și foarte bun, care se găsește inclusiv pe telefoane mai scumpe.

Dar abia cea de-a doua cameră, aflată dedesubt, este cu adevărat interesantă. Producătorul afirmă că este prima camera din lume pe un telefon cu deschidere la 150 de grade. Camera ultrawide a acestui realme GT2 Pro ar avea o distanță focală în jur de 15mm, și are sens pentru că atunci când faci zoom out de pe principala de 24mm, factorul este de 0.6. Dar probabil este decupat, pentru că în realitate, atunci când te duci în secțiunea More de pe aplicație ai o funcție numită fish eye cu care efectiv îți pozezi urechile. Sigur, cu deformarea enormă de rigoare pe care o implică orice fish-eye, dar e foarte mișto opțiunea pentru poze avantgardiste. Cred că are sub 10mm distanță focală iar efectul este spectaculos.

realme GT2 Pro

Și dacă senzorul principalei este acest excelent Sony IMX766, pe camera ultra-wide a fost inclus un sensor Samsung ISOCELL responsabil de magia asta fotografică cu fish-eye-ul. Și asta încă nu este caracteristică cea mai exotică a acestui modul de camere. Urmează o camera microscopică impresionantă, cu o capacitate uriașă de mărire de 40X. Bine, ai de fapt două trepte: 20x și 40x. Găsești opțiunea tot în secțiunea More și cred că de foarte multă vreme nu m-am mai distrat atât de tare cu vreun telefon. Am pozat tot ce va puteți imagina că să vedem cum arată structura acelui ceva! Este distracție maximă telefonul asta, atât prin acel genial fish eye, cât și cu acest demențial microscop.

GT2 Pro fish eye

Acolo unde alțîi pun super-zoom, realme oferă un fish-eye și un microscop. Iar realme GT2 Pro este fortos și pe timp de noapte. Fotografiile arată într-un mare fel și rivalizează cu nume mari din domeniu, deși realme GT 2 Pro este semnificativ mai ieftin. O chestie care mi-a plăcut mult și pe alte telefoane realme pe care le-am testat în timp este acest street mode, care este un fel de mod de fotografiere rapidă de stradă, așa cum ii zice și numele. Ai toate setările importante la vârful degetelor, fără să mai trebuiască să intri prin submeniuri, cu alte cuvinte îți permite să schimbi parametrii din mers, într-o fracțiune de secundă. Zoom, filtre, flash, format, tipul fișierului, toate pe un singur ecran.

În plus, cu realme GT2 Pro poți face inclusiv poze RAW, poți activă sau dezactiva inteligentul artificial sau poți trage poze în rafală. realme GT2 Pro este indiscutabil un powerhouse pe partea de foto. Nici pe video nu stă rău, înregistrează până la 8K, da, este incredibil dar ați auzit bine, și 4K 60, deși asta doar pe camera principala Sony de 50MP și cu un mic zoom 2X prin crop, dar dacă scazi framerate-ul la 30FPS deja opțiunile cresc din punct de vedere al focalelor disponibile, deoarece intră în schemă și camera ultra-wide.

Deci rezumând partea de video, pe principala ai 8K@24 și 4K@60, pe ultra-wide 4K@30, iar pe camera aia microscopică maximul la înregistrare este cel mai probabil Full HD. Ai bineînțeles portrait mode, care simulează software bokeh-ul de pe spate, iar în momentul în care dezactivezi AI-ul care mie oricum mi se pare exagerat, poți să controlezi manual apertură, firește tot că o simulare”. Merge până la 0.95, dar deja arată dubios rău la valoarea asta. Cel puțin realme s-au străduit că procesul să pară firesc, în condițiile în care intensitatea bokeh-ului depinde de deschiderea diafragmei.  Și tot acest setup este completat de o camera frontală decentă.

realme GT2 Pro este dovada unei strategii interesante a producătorului

Și acum, înainte de a încheia și a vorbi despre ceea ce ne doare pe toți, adică prețul, haideți să vorbim despre o alegere extrem de interesantă pe care a făcut-o realme cu privire la serie. Acesta este realme GT2 Pro, mândria lor, și la cum arată și ce face, trebuie să fii chiar plin de prejudecăți să nu-l apreciezi, dar modelul care s-ar putea dovedi pe gustul și inimile multora  s-ar putea să fie GT2-ul standard. În loc să pună un procesor de generație nouă nouță dar mai slab decât flagshipul Qualcomm de pe GT2 Pro, realme au ales să pună 888-ul de anul trecut.

Și mișcarea este isteață. 888 este încă un procesor extrem de capabil, că dovadă că scorurile sale nu doar că se apropie, dar uneori le și depășesc pe cele ale noului model. Deci asta una. Apoi, deși au pus pe GT2 un ecran bun, el nu se ridică la înălțimea senzaționalului LTPO de pe realme GT2 Pro, dar este tot AMOLED și tot la 120Hz. Spatele este același material compozit bio și au practic același design și designer, japonezul Fukusawa. Camera principala este aceeași de 50MP cu excelentul senzor Sony IMX766 stabilizată optic, doar că au făcut pierdut ultra-wide-ul ăla spectaculos, înlocuindu-ul cu unul mai obișnuit, iar miscroscopul a fost înlocuit cu o camera macro tradițională. Bateria de 5000mAh și încărcarea rapidă la 65W au rămas aceleași, la fel și partea de sunet, sistemul de operare la fel și dotările de memorie și stocare, până la 12GB RAM cu 256 ROM.

Preturi si concluzie

Dar prețul, prețul este de mare interes. GT2 în varianta de bază cu 8GB RAM și 128GB stocare va fi  2300 de lei la precomandă și încep să cred că este cel mai ieftin telefon nou cu 888 ever. Iar prețul de lista anunțat pentru atunci când el va fi la raft este de 2600 de lei, adică la banii ceruți de GT-ul de anul trecut. 12GB cu 256GB îți mai scoate încă 100-200 de lei din buzunar, dar zic eu că merită: 2700 de lei preț la precomandă și 2700 la raft, dar mai primești bonus și un ceas.

Și acum hai să trecem la prețurile lui realme GT2 Pro, pentru că asta mi-a captat cel mai mult atenția. 3500 de lei varianta 8GB RAM cu 128GB stocare și 3800 varianta 12GB cu 256GB. Mmai primești și o tabletă realme Pad Wi-Fi bonus. Să fie primită. Sunt absolut convins că prețul va mai scădea, dar chiar și așa, la 3500 de lei este de departe cel mai accesibil telefon cu un ecran 2K LTPO Victus la 120Hz , cu procesor Snapdragon 8 Gen 1 pe 4 nano răcit cu un excelent vapor chamber, cu camera asta principala formidabilă și cu toate acele artificii că fish eye și microscop, cu baterie de 5000mAh și încărcare rapidă la 65W și cu tot designul sau extrem de reușit.

GT2 Pro

Este greu să scoți un telefon nou care să adune cam tot ce e proaspăt apărut pe piață în materie de dotări și să coste 700 de euro. Sau 500 de euro pentru modelul GT2 simplu, chiar dacă o bună parte din GT2 este nițel cam demodată. Noua serie GT2 este denotă după părerea mea un singur lucru: o ambiție pe care rar am văzut-o de a demonstra și de a înlătura orice prejudecată. Se poate mai bine? Sigur că da, dar deocamdată cel puțîn, nu în banii ăștia. Așa cum GT a fost după mine the biggest bang for the buck anul trecut, nu văd de ce realme GT2 și realme GT2 Pro n-ar putea realiza același obiectiv în 2022. Impressive!

SURSĂ ARTICOL

Visits: 28