Pokemon Legends: Arceus oferă cea mai completă experiență în lumea monștrilor (review)
Era anul 1996 când tinerii din Japonia au făcut cunoștință pentru prima dată cu Pocket Monsters: Red și Pocket Monsters: Green. Cele două jocuri de Gameboy s-au bucurat de un succes aproape instantaneu. Însă publicul din vest nu va recunoaște acest nume, iar succesul a venit sub denumirea de Pokemon. Între timp, ceea ce a început de la două jocuri pentru consola portabilă de la Nintendo, s-a transformat în cea mai de succes franciză media.
Și de circa 25 de ani (cam cât mine, așa) jocurile, serialele și toate produsele care poartă numele de Pokemon se bucură de un grad imens de popularitate. Și pe măsură ce a trecut timpul, seria a inovat, au apărut generații noi de monștri, au fost create tot felul de povești în jurul lor și fanii au avut mereu conținut proaspăt de care să se bucure.
Pokemon Legends: Arceus este cel mai nou joc din serie și explorează o perioadă incipientă, în care oamenii încă învață să conviețuiască cu monștrii. Și pentru a crea un cadru potrivit acestei călătorii, echipa de dezvoltare din spatele jocului a ales un schelet de RPG, cu o lume open-world și elemente pe care nu le-am mai văzut până acum în jocurile Pokemon. M-a purtat într-o aventură nostalgică, dintr-o perioadă în care vedeam desenele la TV în fiecare dimineață, obicei pe care-l transformasem deja într-un ritual. Așa că lustruiți-vă pokeball-urile, scoateți copilul din voi la aer și haideți să vedem ce are de oferit noul joc din serie.
Nu toate jocurile ar trebui să fie open-world
Aventura ta începe prin crearea unui personaj pe care-l vei controla de-a lungul poveștii. După ce ți-ai creat tu-ul virtual, ești aruncat într-o lume plină de monștri, pe care trebuie s-o descoperi încetul cu încetul. Și comparativ cu jocurile trecute și cu serialul din anii ’90, oamenii din lumea lui Pokemon Legends: Arceus nu au făcut încă avansurile tehnologice cu care eram obișnuiți până acum. Acțiunea revine într-o eră primitivă și vei descoperi noi laturi a relației om – Pokemon.
Vei face asta ajutând cercetătorii să creeze ce va deveni mai târziu ghidul complet pentru acești monștri: Pokedex. Iar siguranța oferită de luptele turn-based din jocurile precedente dispare în această lume preistorică, iar personajul tău este expus pericolelor reprezentate de Pokemoni. Dar sunt și vești bune, întrucât nu toți monștrii vor să te atace, iar unii vor avea dificultăți în a te repera dacă stai pe burtă… ori în cazul ăsta, alegi o abordare stealth printre tufișuri. Iar dacă se întâmplă inevitabilul, poți arunca oricând un Pokeball în luptă, astfel vei fi protejat de monștrii îmblânziți.
Mi-a plăcut însă abordarea care combină libertatea oferită de lumea open-world cu sistemul de lupte turn-based dintre Pokemoni. În acest fel, jocul reușește să mențină atmosfera și stilul de joc caracteristic titlurilor japoneze (îmi vine în minte Final Fantasy), dar aduce în scenă și elemente moderne, popularizate de francizele vestice. Dificultatea nu este nimic de speriat, iar pentru a suplini acest „factor limitator” dezvoltatorul a decis să transforme jocul într-un grind-fest.
Un alt lucru care s-a schimbat odată cu lunga călătorie în trecut este modul în care arată locațiile; nu mai pășești prin metropole în care lumea conviețuiește cu aceste creaturi, ci te plimbi din sat în sat. Iar lumea nu prea are multe de oferit. Este adesea prea plictisitoare pentru binele ei, nu are nimic care să te facă să vrei s-o explorezi și cred că jocul ar fi fost mai bun cu un set de misiuni liniare.
Harta din Pokemon Legends: Arceus nu este nimic mai mult decât un wasteland brăzdat de câteva sate plictisitoare, peisaje extrem de plate și cam atât… Aici nici grafica nu pot spune că oferă un suport real. Puterea lui Nintendo Switch, fie și varianta OLED, pur și simplu nu este de ajuns pentru un astfel de joc. Iar unde există limitări, nu pot să nu arunc o parte din vină și pe dezvoltatorii de la Game Freak. Indiferent de texturile plate și lucrate în lene, culorile reprezintă o parte importantă din experiența vizuală. Și nici măcar astea din urmă nu au fost cine știe ce, astfel desenele din anii ’90 fac Pokemon Legends: Arceus să pălească în comparație.
Dar unde harta este plictisitoare și arată dezamăgitor, modul în care lumea reacționează cu tine vine ca o completare neașteptată și reușește să spele rușinea celor două mari neajunsuri ale lui Pokemon Legends: Arceus. Vei găsi Pokemoni la tot pasul, va trebui să îi crești pe cei pe care îi capturezi si să calculezi ce șanse ai într-o luptă 1 la 1. Bine, cel puțin pe la începutul jocului când monștrii sălbatici sunt mult mai periculoși în momentul în care se decid că arăți a fel principal.
Ceea ce arată a joc de la copii de la distanță, tinde să devină un adevărat stimul de adrenalină atunci când ești atacat de un Pokemon alpha pe jumătate de hartă. Ești doar un adolescent, într-o lume plină de adulți și monștri de câteva ori mai mari decât tine, iar asta ajută la atmosfera generală a întregului joc. Și chiar dacă nu pot trece peste level design-ul odios și grafica outdated, am un motiv bun să închid ochii și să mă bucur de joc pentru ce e, nu pentru cum nu arată.
Experiența Pokemon completă!
Pokemon Legends: Arceus oferă ceva ce niciun alt joc din serie nu a mai livrat: o lume sălbatică care îți stă la picioare, gata să fie explorată și îmblânzită. Iar asta în sine este cea mai tare experiență pe care am simțit-o în acest univers. O experiență la care visez încă de pe la primele jocuri de pe Game Boy pe care le jucam cu un emulator. Iar dacă e să compar cu modul în care eu-l de 7-8 ani își imagina că arată de fapt acele jocuri, cred că singura diferență ar fi paleta de culori.
Are suișuri și coborâșuri, te poartă în aventuri strașnice și reușește să te plictisească groaznic; toate astea dozate în cantități destul de echilibrate. Și chiar și așa, cel mai nou joc din universul Pokemon oferă un cadru nemaivăzut, ore întregi de lore și noutăți de aflat și cel mai important, odată ce progresezi destul, jocul devine extrem de antrenant pe măsură ce poți ține piept celor mai puternici Pokemoni.
Poveste – 7.5
Gameplay – 6
Grafică și Sunet – 6.5
6.7
Decent
Pokemon Legends: Arceus nu este un joc fenomenal, dar se prea poate să fie cel mai reușit joc din franciza pe care o reprezintă, iar pentru orice fan o să fie un titlu de neratat.