De ce sa bei un smoothie verde pe zi
Simti nevoia unui meniu mai usor, pentru a facilita procesul fiziologic natural de detoxifiere sau pentru a slabi 2-3 kilograme care au aparut in plus pe cantar? Poti incerca sa inlocuiesti o masa principala cu un smoothie verde.
Beneficiile unui smoothie verde pe zi
Tot timpul anului, insa mai ales dupa perioade de mici excese culinare, ar trebui sa respectam o regula simpla: nicio masa fara frunze verzi. Fie ca vorbim despre marar, patrunjel sau spanac, rucola ori valeriana, frunzele verzi sunt bogate in clorofila. Molecula de clorofila este foarte asemanatoare cu molecula sangelui uman si este imediat asimilata de organism, ceea ce inseamna ca aceste frunze verzi sunt extrem de benefice pentru sanatatea noastra.
Bogata in vitaminele A, C si E, clorofila are actiune antiinflamatoare si antioxidanta. Ajuta la eliminarea metalelor grele, intareste imunitatea si favorizeaza asimilarea vitaminelor si mineralelor in corp.
Si ca sa fie si mai usor sa cresti aportul de clorofila, impartasesc cu tine cateva retete sanatoase de smoothie-uri verzi delicioase, dar si usor de facut.
Smoothie de patrunjel
Ingrediente:
- 1 legatura patrunjel
- 1 portocala
- 1 banana
- 1 kiwi
- 2 frunze de menta (optional)
- 200 ml apa
Mod de preparare:
Pune toate ingredientele in blender si apoi consuma smoothie-ul imediat ce l-ai preparat.
Smoothie verde cu spanac
Ingrediente:
- 1 mana spanac sau baby spanac
- 1 banana
- 30 g ananas
- 30 g fructe de padure congelate
- 300 ml apa sau lapte vegetal
- 1 lingurita cardamon pudra (optional)
Mod de preparare:
Se adauga toate ingredientele in blender si se proceseaza 2 minute pana la omogenizare. Se consuma imediat.
Smoothie cu matcha si varza Kale
Ingrediente:
- 1 mana de varza Kale
- 1 lingura de pudra de matcha
- 1 banana
- 300 ml de apa
Mod de preparare:
Pune ingredientele in blender, transforma-le in smoothie, apoi savureaza bautura imediat dupa ce ai preparat-o, astfel incat calitatile nutritionale sa nu fie afectate.
Beneficiile consumului de smoothie:
- mentine senzatia de satietate pentru cateva ore;
- regleaza tranzitul intestinal;
- ofera organismului nutrientii de care are nevoie;
- stimuleaza eliminarea kilogramelor in plus.
Societatea Americana de Cancer recomanda consumul a minimum 5 portii de legume si fructe pe zi, in vederea prevenirii unor afectiuni precum cancerul. Insa dieta moderna include rareori o cantitate atat de mare de legume si fructe. De aceea, smoothie-urile pot fi folosite cu succes pentru suplimentarea aportului.
Smoothie-urile potolesc foamea, insa totodata asigura organismului vitaminele si mineralele de care are nevoie. Intrucat un smoothie contine toate componentele unei plante, unei legume sau ale unui fruct, acesta este mult mai sanatos decat un suc care e preparat numai din pulpa fructului.
Incearca sa nu pui niciodata o cantitate mare de fructe smoothie-ul preparat, astfel incat sa nu cresti aportul caloric al acestuia. Fructele sunt extrem de sanatoase, insa consumate in cantitati mari pot favoriza acumularea de kilograme nedorite.
Incearca sa consumi smoothie-uri pentru o saptamana, in loc de mic dejun, si vei vedea ca vor face minuni pentru silueta, ten si starea ta de spirit.
Bineinteles, pe langa consumul de smoothie-uri, pentru a completa efectele detoxifiante pentru ficat si rinichi, este important sa tii cont si de alte reguli esentiale:
- Hidrateaza-te consumand minimum 8 pahare de apa pe zi;
- Adopta o dieta saraca in grasimi nesanatoase, zaharuri si alimente procesate;
- Mananca putin si des, evita mesele copioase si bogate in calorii;
- Practica sport in mod regulat, ideal ar fi in fiecare zi, insa e important sa iti faci timp cel putin de 4 ori pe saptamana;
- Gateste mai mult si evita sa mananci in oras, intrucat preparatele consumate pot contine cantitati mari de zahar si sare, care iti saboteaza dieta.
Alege alimente cu efecte benefice pentru ficat si rinichi si care mentin sanatatea acestor organe
Daca in aceasta perioada iti propui sa ai mai multa grija de rinichii si de ficatul tau, este bine sa ai in vedere ca exista anumite fructe si legume ce sustin buna functionare a acestor organe importante. Unele studii chiar confirma ca, prin consumarea anumitor bauturi, se poate proteja ficatul. Asa ca data viitoare cand iti prepari un smoothie verde, poti include in reteta si unul (sau mai multe) dintre aceste ingrediente:
Strugurii – Expertii spun ca strugurii, arahidele si unele fructe de padure contin un compus chimic benefic, numit resveratrol. In cadrul unui studiu1 realizat pe animale, cercetatorii au descoperit ca tratamentul cu resveratrol a putut sa reduca inflamatia din rinichi in cazul soarecilor diagnosticati cu boala polichistica renala.
Unele fructe citrice si nu numai – Lamaia, portocala, pepenele – toate aceste sucuri contin acid citric. Acesta ajuta la prevenirea formarii pietrelor la rinichi, pentru ca inhiba formarea unor cristale de calciu, care pot duce la calculi renali.
Grepfrutul – Acesta contine antioxidanti care protejeaza in mod natural ficatul. Doi astfel de antioxidanti care se gasesc in grepfrut sunt naringenina si naringina. Mai multe studii efectuate pe animale au aratat ca ambele substante ajuta la protejarea ficatului impotriva daunelor. Studiile au mai aratat si ca acesti antioxidanti pot reduce dezvoltarea fibrozei hepatice, o afectiune in care se acumuleaza in ficat un tesut conjunctiv in exces.
Afine si merisoare – Ambele contin antocianine, acei antioxidanti care le dau fructelor de padure acele culori caracteristice. Antocianinele au fost, insa, si asociate cu multe beneficii pentru sanatate. Mai multe studii au demonstrat ca merisoarele intregi si afinele intregi, cat si extractele din aceste fructe ori sucurile obtinute din ele pot sa ajute la mentinerea unui ficat sanatos.
Prin consumul acestor fructe, pe o perioada de 3-4 saptamani, ficatul a fost protejat impotriva daunelor. In plus, afinele2 au ajutat la cresterea raspunsului imun din partea celulelor si a enzimelor antioxidante.
sursa:doc.ro