BMW pune la încercare Tesla dezvoltând o motocicletă care se conduce singură

În timp ce mașinile Tesla pot naviga intersecții perfect marcate și semaforizate din SUA, BMW a dezvoltat o motocicletă care rămâne în echilibru pe două roţi chiar şi atunci când staţionează şi se deplasează fără a fi condusă de cineva.

Adaptată pe un model foarte popular deja existent, BMW R1200GS, motocicleta creată cu scop demonstrativ funcţionează la fel de bine chiar şi fără pasager, teoretic, putând naviga străzile oraşelor doar cu ajutorul computerului aflat la bord.

Prima motocicletă complet autonomă nu este destinată consumatorilor, servind doar ca platformă de testare pentru tehnologii destinate vehiculelor autonome şi noi sisteme de siguranţă.

„Prototipul ne ajută să înţelegem mai bine dinamica vehiculelor, clasificând mai departe comportamentul conducătorilor de motociclete pentru a determina dacă o situaţie din trafic va deveni periculoasă sau nu” declară Stefan Hans, inginer pentru divizia BMW Motorrad. „Dacă este cazul, putem informa, avertiza sau intervine direct pentru corectarea situaţiei”.

Similar vehiculelor pe patru roţi, motocicletele autonome au nevoie de numeroase tehnologii pentru asistenţă la condus, chiar mai multe decât în cazul celor dintâi. În primul rând, orice motocicletă are nevoie să fie ținută în stare de echilibrul, pentru a nu cădea inert pe asfalt. Pentru acest scop, inginerii au optimizat cu strictețe distribuția greutății, însă „magia” este dată de algoritmii computerizați folosiți pentru controlul ghidonului, replicând mișcările fine pe care un călăreț experimentat le-ar face din instinct.

Știre preluata de la go4it.ro/

Visits: 144