Oamenii de ştiinţă au descifrat faimosul „Dans al albinelor“

O echipă de biologi americani au reuşit să decodifice peste 1.500 de mişcări pe care albinele le fac în colonii. Acest lucru îi ajută să înţeleagă mai uşor care sunt preferinţele alimentare, având ca scop protejarea albinelor, al cărui număr este  într-o scădere îngrijorătoare. 
La albine, cel mai interesant lucru este modul lor de comunicare”, a declarat pentru AFP, Morgan Carr-Markell, doctorand la Universitatea din Minnesota. Morgan Carr-Markell este şi autoarea studiului publicat în urmă cu două zile în jurnalul ştiinţific PLOS One. 
„Aşa că am dorit să mă folosesc de acest lucru pentru a ajuta administratorii de terenuri care sunt interesaţi să planteze în beneficiul albinelor”, a mai declarat autoarea studiului.
Principalele întrebări de la care a pornit studiul cercetătorilor au fost: „Ce tipuri de flori sunt populare pentru polen si nectar?” şi „Care sunt cele două surse principale de hrană ale albinelor şi când pornesc în căutarea lor?” 
În timpul studiului, biologii au plasat mai multe colonii de albine în stupi de observaţie din sticlă, în două regiuni din Minnesota, după cum relatează Agerpres. 
Timp de 2 ani, în perioada 2015-2017, cercetătorii au înregistrat mişcările albinelor femele la intrarea în stupi, numită şi „ringul de dans”, acolo unde se albinele comunică cel mai des. 
Pe „ringul de dans” abdomenul albinelor vibrează indicând sursa hranei folosindu-se de Soare. Prin „dans” acestea descriu unghiul sursei de hrană raportat la Soare. Distanţa până la hrană este estimată de durata vibraţiei corpului albinei. O secundă de vibraţie echivalează cu 750 de metri. Dacă sursa de hrană este mare, atunci albina repetă dansul de mai multe ori şi efectuează rotaţii mai rapide. 
Cercetătorii au aflat în cadrul studiului şi ce tipuri de flori preferă albinele. După analizarea mai multor colonii de albine şi colectarea polenului de pe picioarele acestora, cercetătorii au ajuns la concluzia că; ”Putem spune cu certitudine că albinele promovau şapte tipuri de pajişti drept surse foarte bune de polen”, relatează Morgan Carr-Markell.
Albinele au un rol foarte important pentru reproducerea a trei sferturi dintre plante de la nivel mondial. Cunoscând preferinţele acestora, poate fi un avantaj pentru toate speciile de plante care riscă să dispară odată cu scăderea numărului de albine.
Visits: 155