Organizarea casei – idei pentru zilele în care stai mai mult în casă

De Camelia Diaconu,

Luni, 23 martie 2020, 14:31

Cu siguranță nu îți este străin termenul de clutter și decluttering. Sensul celor două cuvinte are legătură cu aglomerația nefolositoare din casă, mai exact:

  • Clutter înseamnă o aglomerare în exces de obiecte care nu au o utilitate în viitorul apropiat, dar care ocupă mult spațiu într-un mod dezordonat.
  • Decluttering este termenul care descrie cel mai bine renunțarea sau eliberarea de aceste obiecte nefolositoare. Procesul de decluttering începe atunci când te decizi să maximizezi cât mai mult spațiul util și să organizezi locuința. Iată și câteva idei de organizare!

Iată câteva idei de organizare pentru fiecare încăpere din casă

Organizarea casei – Cum amenajezi dormitorul

Dormitorul este camera de relaxare, locul din care trebuie să lipsească obiectele nefolositoare. Pentru o atmosferă relaxată, dormitorul trebuie să aibă parte de un sistem de depozitare inteligent, care să nu fie la vedere și care să nu aglomereze inutil. Iată și câteva soluții:

Locuri pentru depozitarea lucrurilor din dormitor
Locuri pentru depozitarea lucrurilor din dormitor
  • Spațiu de depozitare sub pat – locul perfect pentru a depozita o mulțime de lucruri. De la haine pe care le folosești doar sezonier, lenjerii și pilote de pat, perne, etc.
Cum optimizezi spațiul din dormitor
Cum optimizezi spațiul din dormitor
  • Depozitarea inteligentă a hainelor în șifonier – nu aglomera rafturile din șifonier cu haine pe care nu le porți sau cu haine care nu îți mai plac. Dacă ai mai mult timp la dispoziție pentru organizare, atunci folosește saci vidați pentru hainele pe care nu le mai porți și pune-i în partea de sus a șifonierului, acolo unde nu cauți prea des. Nu uita nici de separatoarele de haine pe care le poți folosi în dulapuri. Toate aceste trucuri te vor ajuta să aranjezi cât mai multe haine într-un spațiu restrâns.
Organizarea dormitorului
Organizarea dormitorului

Dacă ai multe obiecte de depozitate, iar spațiul din dormitor este prea mic, atunci folosește-te de mobilierul eficient și montează rafturi sau polițe pe perete, acolo unde spațiul îți permite. Folosește coșuri și cutii de depozitare pentru a păstra înăuntru toate obiectele de care ai nevoie, fără să dai impresia unui dormitor aglomerat.

Organizarea casei – cum optimizezi spațiul din bucătărie

Bucătăria este spațiul în care se adună cele mai multe obiecte care, de multe ori, sunt nefolositoare și doar ocupă mult spațiu. Iată câteva propuneri care te vor ajuta să renunți la obiectele inutile și să-ți organizezi mai bine bucătăria.

Depozitarea obiectelor din bucătărie
Depozitarea obiectelor din bucătărie

Nu aglomera sertarele – Sertarele din bucătărie sunt întotdeauna spațiile perfecte pentru a depozita toate lucrurile pe care le ai la îndemână. Cutii, pungi, vase mai multe decât folosești și o mulțime de alte lucruri care îți aglomerează inutil spațiul. Organizează-ți fiecare sertar și renunță la obiectele în exces.

  • Alege sertare compartimentate pentru veselă, tacâmuri și electrocasnice mici. În felul acesta vor fi toate așezate la locul lor. Organizează-le pe categorii cu ajutorul suporturilor metalice și totul va fi mult mai organizat, aerisit și curat.
Organizarea sertarelor de bucătărie
Organizarea sertarelor de bucătărie
  • Optează și pentru sertare verticale pentru depozitare. Acestea sunt ideale pentru a păstra cât mai organizat sticlele cu ulei, oțet și alte arome.
  • Păstrează condimentele în recipiente închise ermetic și pune-le pe toate într-un singur sertar. Lipește o etichetă de fiecare recipient și vei știi unde găsești ce ai nevoie.
  • Montează etajere pe perete. Peretele din bucătărie poate fi modernizat cu ajutorul etajerelor pe care, ulterior, să le folosești drept spații de depozitare. Pune pe etajere obiectele pe care le folosești cel mai des, pentru a le avea la îndemână.
  • Folosește-te și de spațiul liber de pe ușile sertarelor. Uite un mod ingenios de a așeza capacele vaselor, dacă nu vrei să îți mai ocupe spațiu în interior. Montează un suport pentru capace pe ușa interioară a sertarului, iar acolo așează toate capacele.
Cum depozitezi capacele vaselor
Cum depozitezi capacele vaselor

Cum optimizezi spațiul din cămară

Un spațiu extrem de util dacă știi cum să îl maximizezi. În cămară poți păstra toate alimentele, conservele, chiar și electrocasnicele pe care nu le folosești des. Pentru o mai bună organizare, iată ce îți recomandăm:

Cum organizezi cămara
Cum organizezi cămara
  • Montează rafturi pe un perete, de jos până sus. În partea de jos, pune obiectele/alimentele pe care le folosești/consumi des, iar în partea de sus a rafturilor, pune lucrurile de care nu ai nevoie frecvent.
  • Depozitează obiectele mici în cutii și organizează-le pe categorii.
  • Organizează borcanele și conservele de la mic la mare, în felul acesta vei putea vedea ce se află în spate. Dacă ai mai multe borcane de același fel, le poți așeza într-un rând, unul în spatele celuilalt, iar primul borcan îți indică ce se află în spate.
  • Alege întotdeauna cutii de depozitare pe care să le manevrezi ușor. Gândește-te la momentele în care ești în grabă și trebuie să găsești o cutie cu suc de roșii.
Organizarea cămarei
Organizarea cămarei

Cum organizezi zona din living

Livingul este spațiul comun al casei. Locul unde se reîntregește familia, locul unde luați masa sau doar spțiul în care vă așezați cu toții la povești. E clar că nu trebuie să fie aglomerat cu mobilă nefolositoare și cu obiecte inutile. Așadar, iată ce poți face pentru a avea un living cât mai organizat.

  • Alege mobilă cu rafturi/etajere pe vertical;
  • Mobilă modulară ce poate fi folosită în diferite scopuri;
  • Renunță la accesoriile în exces.
Organizarea casei - living
Organizarea casei – living

Pentru că stai mai mult timp în casă și ai mai mult timp la dispoziție, poate este un moment bun să organizezi și sertarele din living. Renunță la lucrurile nefolositoare pe care le-ai păstrat ani la rând cu gândul că le vei refolosi cândva. Păstrează livingul cât mai aerisit pentru a putea petrece timp de calitate împreună cu familia.

Organizarea casei – idei de depozitare pentru baie

Este un bun moment să îți organizezi și baia, locul în care se adună o mulțime de obiecte de ingrijire personală, cosmetice, etc. Iată câteva idei care te vor ajuta să ai o baie mult mai ordonată.

Organizarea băii
Organizarea băii
  • Ordonează-ți produsele de îngrijire. Folosește cutii de depozitare sau rafturi cu mai multe polițe în care să păstrezi în coșuri produsele de care ai nevoie în baie (gel de duș, șampon, pastă de dinți, etc). Spațiul din baie va fi mult mai ordonat.
  • Folosește-te de toate spațiile libere din baie. Deasupra ușii poți așeza o poliță pe care să depozitezi diferite obiecte folositoare, de asemenea, colțurile băii pot fi și ele spații utile de depozitare.
  • Acolo unde spațiul îți permite, optează pentru cât mai multe rafturi. Acestea sunt utile pentru depozitarea prosoapelor, a electronicelor din baie, a cosmeticelor, etc.
Rafturi și sertare pentru o baie ordonată
Rafturi și sertare pentru o baie ordonată
Spații de depozitare în baie
Spații de depozitare în baie

Organizarea casei – obiecte de care te poți lipsi

Pentru o organizare eficientă, dar și rapidă îți spunem câteva dintre lucrurile de care te poți lipsi, dacă încă le mai ai prin sertare. Îți ocupă spațiul inutil și nu sunt deloc folositoare. Iată care sunt acestea:

  • Medicamentele expirate – cu toții avem în casă un sertar sau un loc în care depozităm toate medicamentele, însă în care uităm să facem frecvent verificări pentru a știi dacă toate medicamentele sunt încă în termenul de valabilitate. Așadar, verifică și sortează în funcție de utilitate și dată de expirare.
  • Alimente expirate. Se întâmplă să păstrezi în cămară și provizii cărora le-a expirat termenul de valabilitate. În acest proces de organizare, verifică și care sunt aceste alimente și scapă de el. Te vei bucura de mai mult spațiu liber.
  • Cosmetice. În baie sau în diferite sertare se strâng o mulțime de produse cosmetice pe care nu le mai folosim, dar le păstrăm perioade lungi de timp. Așadar, este timpul să renunți la acele obiecte nefolositoare și să îți faci loc în sertare pentru obiecte cu adevărat utile.
  • Borcane și sticle goale. Cu toții avem acasă câteva borcane goale pe care le păstrăm pentru a le putea folosi dacă va fi nevoie. Și cum nevoie de ele nu mai este, acestea aglomerează spațiile din casă fără vreo utilitate.
  • Pungi goale. Le păstrezi pentru că te gândești că le vei mai refolosi cândva, când, de fapt, ocupi un sertar inutil cu pungi de mici și mari dimensiuni. Sortează-le și păstrează-ți câteva dintre pungile care chiar sunt de folos. Rulează-le și depozitează-le într-un coș și refolosește-le atunci când mergi la cumpărături.
  • Cutii mici și mari. Fie că vorbim despre cutii de pantofi, de parfumuri, cutii de ceai sau orice alte cutiuțe de metal, toate ocupă mult spațiu și nu sunt deloc utile. Păstrează doar cutiile pe care chiar le folosești, pentru a depozita lucruri, iar pe restul du-le la reciclat.

Organizarea casei a luat sfârșit. Cu aceste mici trucuri te vei bucura de un spațiu mult mai ordonat și aerisit, mediul perfect pentru a petrece mai mult timp acasă.

Citeşte şi:

Cum dezinfectezi suprafețele – ce soluții sunt recomandate pentru dezinfectarea optimă a locuinței

Cum curăț pereții – trucuri utile pentru o casă curată

Cum cureți cabina de duș fără să folosești chimicale



Urmărește cel mai nou VIDEO

Visits: 52