(Publicitate) Comunicat de presă PRIMER – 2 aprilie 2020

București, 2 aprilie 2020 – Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER): “Rugăm populația să dea dovadă de responsabilitate și solidaritate și să nu își facă stocuri de Paracetamol sau de alte medicamente. Putem fabrica sau importa suficiente cantități care să ajungă la toată lumea, dar nu putem face față solicitărilor dacă din panică se cumpără zeci de cutii”.

PRIMER – care reunește cele mai importante 19 situri de fabricație din țară – are o capacitate însumată instalată de producție anuală de peste 10 miliarde de unități terapeutice, în practic toate formele de prezentare uzuale: orale, lichide sterile și nesterile, perfuzabile, topice, și multe altele. “Numai pe parcursul anului 2019, fabricile din România au produs și pus în circulație o cantitate de peste 300 de milioane de cutii de medicamente” a completat Damian.

Ca să dăm un alt exemplu, tot în 2019, companiile membre PRIMER au fabricat circa 10 milioane de cutii de paracetamol (200 milioane de comprimate) și 1 milion de cutii de ibuprofen (10 milioane de comprimate), principalele două medicamente utilizate și în tratamentul simptomelor cauzate de COVID-19. Aceste volume pot fi dublate la solicitarea autorităților, iar capacitățile de producție pot crește cu circa 10% dacă se suspendă temporar faza de serializare.

“Companiile membre PRIMER pot fabrica până la 1,5 milioane de cutii de Paracetamol pe luna, dacă își extind capacitățile de producție”, a declarat Dr Dragoș Damian, Director Executiv PRIMER. În acest moment, PRIMER a refuzat marea majoritate a contractelor la export pentru a se concentra pe livrarea de medicamente către români. “În acest context, rugăm populația să renunțe la obiceiul de a stoca medicamente, oricare ar fi acestea, pentru că o cutie în plus, care poate nu va fi utilizată niciodată, privează un alt pacient de un medicament vital fără de care ar putea muri”, a completat Damian.

PRIMER sprijină demersurile Colegiului Farmaciștilor de a recomanda procurarea unui număr redus de cutii de medicamente, terapia pentru maximum o lună pentru pacienții cronici sau o cantitate de maximum una-două cutii pentru bolile acute, gen răceală și gripă. “În felul acesta, medicamentele vor ajunge pentru mai mulți pacienți care au nevoie de ele, fără a exista un risc de discontinuitate a tratamentului” a continuat reprezentantul PRIMER.

“Reamintim în final că PRIMER s-a pus de aproape o lună la dispoziția autorităților pentru a fabrica medicamente, în orice cantități, care să sprijine populația în bătălia contra Coronavirusului sau a altor boli, din păcate însă nu a primit nici o solicitare concretă”, a completat Damian.

Din PRIMER fac parte cele mai importante 19 fabrici de medicamente din țară: AC HELCOR, ANTIBIOTICE, B.BRAUN, BIO-EEL SRL, BIOFARM, FITERMAN PHARMA, GEDEON-RICHTER, INFOMED FLUIDS, LABORMED-ALVOGEN, LAROPHARM, MAGISTRA CC, POLISANO PHARMACEUTICALS, ROPHARMA, SANTA SA, SLAVIA PHARM, TERAPIA-SUN PHARMA, TIS PHARMACEUTICAL, VIM SPECTRUM, ZENTIVA.

Visits: 56