De ce nu recomandă un medic primar spălarea alimentelor cu săpun. Dr. Adrian Marinescu: „Nu s-a demonstrat că ar fi o transmitere pe cale digestivă”

Deși nu a existat până în prezent o dovadă clară a faptului că noul coronavirus se poate transmite prin intermediul alimentelor, multă lume a luat măsuri parcă și mai drastice și a dezinfectat absolut toate cumpărăturile, ștergându-le în funcție de posibilități fie cu substanțe pe bază de clor, fie cu cele pe bază de alcool, dar de cele mai multe ori cu apă caldă și săpun.

Pentru că ni s-a specificat clar că cel mai eficient este săpunul, mulți oameni au considerat că este potrivit să spele cu apă și săpun și alimentele după ce le aduc acasă. Avertismenul medicilor este însă unul foarte clar: săpunul poate provoca stări de greață, vărsături sau chiar diaree dacă este ingerat. Eventual fructele și legumele se spală, dar numai cu apă rece.

Doctorul Adrian Marinescu, medic primar în cadrul Insistutului Matei Balș: „Nu s-a demonstrat până în acest moment că ar fi o transmitere pe cale digestivă. Exact cum se întâmplă la o hepatită acută alimentară. Așa că discuția este legată doar de manipularea ambalajului și de contactul cu cel care vine să ne aducă la ușă, prin faptul că plătim. Dacă avem grijă cu aceste lucruri, este de preferat această metodă, decât să mergem la supermarket pentru cumpărături, asta însemnând să ieșim din casă”, a spus medicul potrivit www.greatdoc.ro.

Specialiștii recomadă de asemenea ca la cumpărături să
meargă doar o singură persoană din familie și să aibă mască și mănuși. De
asemenea să folosească cu încredere soluția dezinfectantă de la intrarea din
supermarket chiar dacă au mănuși. Și cu toate că masca nu trebuie să lipsească
nimănui atunci când iese, chiar și așa este indicat să se păstreze distanța de
cel puțin doi metri față de cei din jur.

Visits: 48