Telescopul spațial Hubble împlinește 30 de ani

Telescopul spațial Hubble, rezultat al cooperării dintre NASA și Agenția Spațială Europeană, a împlinit 30 de ani de la lansare. Telescopul orbitează Pământul la 550 de km înălțime și surprinde imagini fără precedent ale stelelor, galaxiilor și ale universului îndepărtat.

Telescopul poată numele astronomului Edwin Hubble, care a schimbat pentru totdeauna perspectiva și locul în univers al galaxiei noastre, despre care a afirmat că este doar una dintre multe altele.

Hubble a descoperit și expansiunea universului, după Big Bang.

Telescopul le-a permis astronomilor din întreaga lume să studieze găurile negre, materia întunecată, galaxiile îndepărtate și fuziunile galactice.

A surprins planete din afara sistemului nostru solar și modul în care acestea se formează în jurul stelelor, formarea și moartea stelelor și chiar sateliții necunoscuți ai planetei Pluto.

Telescopul trebuia să reziste 15 ani, dar continuă să funcționeze și astăzi.

Între decembrie 1993 și mai 2009, astronauții lansați în spațiu cu naveta spațială au efectuat reparații și înlocuiri ale instrumentelor telescopului. Prima misiune, din 1993, a ajutat la remedierea cunoscutului defect al oglinzii lui Hubble, care a făcut ca primele imaginile furnizate să fie încețoșate. Astronauții au instalat elemente optice corective și instrumente noi.

Oamenii de știință cred că telescopul va continua să funcționeze până cel puțin în 2025, dacă nu mai mult. Activitatea Hubble se poate suprapune astfel cu a noilor telescoape spațiale care vor fi lansate în curând, cum ar fi James Webb Space Telescope al NASA, prevăzut a fi lansat în 2021.

Sursa: Mediafax

 

 

Visits: 71