Lipsa mişcării la copii duce la probleme fizice şi emoţionale. Ce măsuri de prevenție trebuie luate

 

Lipsa de mișcare la cei mici poate duce la modificări ale coloanei vertebrale, iar astfel apar scolioze sau alte afecțiuni mult mai grave.

 

“O forţă musculară scăzută şi o lipsă de antrenament aduc după sine accentuarea modificărilor la nivelul coloanei. Astfel apar scolioze. Ei au nevoie de alergare, de căţărat, de mişcare în aer liber”, explică Brânduşa Mitoiu, medic primar de recuperare la Institutul Naţional de Recuperare, scrie Mediafax.

 

Efecte negative pot apărea şi pe plan emoţional. În lipsa mişcării, celulele nervoase rămân neantrenate, spun medicii.

 

Conform studiilor efectuate în ultimii ani, reducerea drastică a activităţilor fizice a generat o sumedenie de probleme de natură fizică, mintală şi afectivă. De pildă, potrivit unui raport al unei instituţii medico-sanitare din Marea Britanie, la copiii inactivi, respectul de sine poate fi mai scăzut, iar stresul şi anxietatea, mai accentuate. De asemenea, aceşti copii sunt mai expuşi riscului de a începe să fumeze şi să se drogheze decât copiii activi.

 

Conform studiilor, aproape două treimi dintre copii nu fac suficientă mişcare ca să tragă foloase pe plan fizic. În Statele Unite, de exemplu, aproximativ 40% dintre adulţi sunt sedentari, iar jumătate dintre tinerii cu vârsta cuprinsă între 12 şi 21 de ani nu participă cu regularitate la activităţi fizice intense.

 

Visits: 57