Orășelul de poveste, pustiu din cauza pandemiei: oamenii doar visează la invazia turiștilor

Imaginea de mai sus nu este o fantezie realizată în Photoshop, ci un orășel care trăia aproape exclusiv din turism, iar acum este părăsit.

Hallstatt este o localitate din Austria cu doar 780 de locuitori. Cu toate acestea, în 2019, se estimează că cel puțin un milion de turiști i-au călcat pragul, au cumpărat suveniruri, s-au dus la restaurantele din zonă și au ținut economia satului austriac în picioare. Oamenii își aduc aminte cu jind de perioada în care erau absolut iritați de valurile de turiști care îi asaltau în fiecare perioadă a anului.

Din păcate, pandemia și regulile de distanțare socială au pus în pioneze economia orașului, iar locuitorii nu sunt foarte optimiști că își vor reveni în curând. Majoritatea turiștilor ajungeau în trecut în Hallstatt cu autocarul pentru priveliștile ajunse renumite în special în Asia. Popularitatea orășelului a explodat datorită unui serial TV sud-coreean filmat în sat și a unei replici parțiale a acestuia construită în China.

Până de curând, Hallstatt a făcut subiectul mai multor știri datorită eforturilor locuitorilor de a limita numărul autocarelor care opreau în sat și a tentativei de a monetiza scurtele vizite, ca de exemplu taxarea cu 1 euro a folosirii toaletei.

„Recent a fost prea mult și a fost perceput ca prea mult și un blestem, așa că am tot continuat să luăm măsuri”, a declarat primarul Alexander Scheutz. Acum, locuitorii se întreabă când se vor lovi de aceste provocări din nou. „Noi în Hallstatt depindem în proporție de 95% de turiști străini din Asia, America, Marea Britanie și țările europene învecinate”, a afirmat Markus-Paul Derbl, proprietarul unui restaurant, magazin de suveniruri și a altor afaceri locale.„Dacă granițele rămân închise va fi foarte, foarte dificil să menținem afacerile funcționând normal”, a adăugat austriacul.

Primarul din Hallstat speră la deschiderea graniței cu Germania, de unde veneau cei mai mulți turiști. Din păcate, acest lucru foarte improbabil, în contextul în care majoritatea țărilor sunt precaute când vine vorba de prevenire răspândirii infecțiilor cu Covid-19.

Primarul Alexander Scheutz face acum un apel la turiștii străini și amintește că „peisajul este frumos, suntem pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO iar oamenii sunt primitori”.

[embedded content]

Visits: 52