Review: HALO S12, un sistem mesh dual band cu Wi-Fi AC1200 de la Mercusys
Un sistem HALO S12 îți asigură acoperire Wi-Fi la viteze constante în toată casa. Am testat cele două unități mesh produse de Mercusys, într-un apartament cu două camere și suprafață de 65 mp.
Am măsurat în review distanțele la care cele două uniăți satelit care compun sistemul funcționează optim, dar și viteza de internet transmisă în rețeaua wireless din casă. Aflați mai jos cum a fost, ce preț are sistemul și de unde îl puteți achiziționa.
În prezent, accesul rapid la internet, inclusiv de acasă, a devenit o normalitate. În fiecare zi utilizam internetul pentru a comunica, pentru educație, divertisment sau muncă și business. Astfel că viteza și acoperirea wireless sunt un factor important în activitatea de zi cu zi.
Cum arată HALO S12?
Un sistem care se va integra discret în locuință sau la birou, este HALO S12 de la Mercusys. Doua cuburi de dimensiuni mici te vor ajuta să ai acces internet la viteze constante dual-band și în orice colț al casei: în living, bucătărie, pe balcon, terasă sau în curte.
Ce include pachetul, instalare
Modelul HALO S12 conține cele două unități, adaptoarele pentru alimentare, un manual de utilizare și un cablu UTP scurt pentru conectarea la sursa de internet. În pachet sunt incluse cele de mai jos. Cele două routere, alimentatoare pentru ele cu cablu negru, un patch-cord de rețea. Ca dimensiuni, sunt cuburi cu latura de 88 mm.
- pachetul include două unități mesh, sistemul poate fi extins cu unități suplimentare
- capacitate wireless totală AC1200, formată din 300 Mbps pe 2,4 GHz 802.11b/g/n, 867 Mbps pe 5 GHz 802.11ac, cu MU-MIMO, Seamless roaming, Smart connect pentru alegerea automată a conexiunii, QoS
- acoperire de până la 260 mp cu cele două unități, cu posibilitatea de extindere; recomandat pentru 3-6 incăperi
- două porturi RJ-45 Ethernet 10/100 pe fiecare unitate; ambele porturi au Auto Sensing, pot conecta atât WAN cât și LAN
- dimensiune unități 88 x 88 x 88 mm
Pe ambele unități se află două porturi Ethernet de 10/100 Mbps, un buton de reset și butonul de Pair frontal. Acesta se folosește pentru activarea unităților adiționale, împerecherea se face automat. Tot frontal se mai află și un LED, verde când totul funcționează ok sau roșu dacă există probleme de conectare/împerechere/funcționare.
Instalarea se face dintr-o interfață web, similar cu configurarea unui router. O variantă simplă este conectarea unei unități prin cablul UTP la un laptop/calculator și setarea plăcii de rețea pe mod Automatic IP. Apoi accesați în browser adresa 192.168.0.1, setați o parolă și tipul conexiunii de internet. HALO 12 permite conexiune internet doar prin cablu, folosind porturile RJ-45. Poți conecta direct cablul de la provider cu configurare PPPoE sau prin router folosind Dynamic IP. Eu am conexiune RDS prin fibră și autentificarea se face în router, astfel că am conectat sistemul mesh pe tip Dynamic IP.
Salvăm setările conexiunii internet, apoi configurăm rețeaua wifi. Puteți alege ce nume doriți și setați o parola de acces de minim 8 caractere. Nu recomand utilizarea fără securizare prin parolă, se poate conecta oricine. Salvăm, și acum totul este pregătit. Conectăm și a doua unitate prin apăsarea butonului Pair prezent pe zona frontală a cubului și așteptăm pănă culoarea LED-ului se schimbă în verde.
Ce mi-a plăcut la partea de configurare rețea wireless, există modul de Advanced unde se pot rafina setările WiFI. Multe modele mai scumpe și mai performante nu au această opțiune. Poți alege Mode, Canal, lățime canal etc, pentru ambele benzi de 5 și 2.4 Ghz.
Important: O unitate trebuie amplasată în apropierea unui router sau switch/priza de rețea în care aveți conexiune internet. Sistemul mesh preia conexiunea internet prin cablu și o transformă într-o rețea wireless unică, asigurând o acoperire extinsă în toată casa. Cea de a doua unitate se amplasează astfel încât să existe o conexiune cât mai bună cu unitatea bază. Aici este important să găsiți amplasarea optimă în funcție de compartimentarea locuinței și de zona acoperită de rețeaua wireless.
Unitățile satelit funcționează și independent iar rețeaua poate fi extinsă adăugând noi unități. Funcția Self-Healing are grijă de stabilitatea rețelei. Practic, dacă o unitate Halo are o problemă, sistemul va direcționa automat datele către un alt satelit, pentru ca tu să rămâi online, indiferent de situație.
Performanță HALO S12 și rezultate teste wireless
Referitor la performanțele wireless, capacitatea maximă de 1200 Mbps este împărțită astfel:
Practic, conform producătorului Mercusys, avem așa:
- 300 Mbps pe banda de 2,4 GHz, 802.11b/g/n
- 867 Mbps pe banda de 5 GHz, 802.11a/n/ac
- Protocolul mesh utilizat este 802.11k/v
Viteza de conectare a dispozitivelor în rețeaua wifi a sistemului HALO S12 diferă în funcție de dispozitiv și de banda utilizată. De exemplu, cu un telefon P40 PRO, conectarea s-a facut în banda de 5 Ghz la o viteza de 150 -780 Mbps. Aceasta este viteza între telefon și unitatea mesh, în funcție de distanța față de aceasta. Din păcate, conexiunea pe LAN/WAN de maxim 100 Mbps, limitează și viteza internet în wifi la aceeași valoare. Chiar dacă ai un dispozitiv cu bandă de 5 Ghz, viteza maximă în internet va fi tot la 90-100 Mbps. Sigur că 100 Mbps este o viteză suficientă pentru stream, filme, muzică, browse, gaming, etc.
Pentru clarificări, banda de 2.4 asigură conexiuni la distanțe mai mari dar cu viteze mai mici. Banda de 5 GHz suportă viteze mai mari, dar cu o acoperire mai mică. Aceste caracteristici se aplică tuturor dispozitivelor Wi-FI dual-band.
Viteza de conectare și acoperire WiFI
Pentru dispozitivele mai vechi sau care nu au banda de 5 Ghz, viteza de maxim 300 Mbps oferită în banda de 2.4 Ghz va asigura necesarul de internet pentru o utilizare moderată sau chiar ridicată. Am rulat pe dispozitive diferite, simultan, atât filme cât și aplicații, iar sistemul s-a comportat foarte bine, fără întreruperi, fără lag.
Ce m-a surprins plăcut este stabilitatea conexiunii, atât între cele două noduri/unități, cât și între telefon/laptop și unitatea HALO S12. Sistemul beneficiază de Smart Connect, adică face o singură rețea wireless vizibilă pentru toate dispozitivele și le alocă automat pe banda compatibilă pentru fiecare.
O altă funcție care optimizează conexiunile este cea de Seamless roaming, adică laptopurile, tabletele și telefoanele sunt automat mutate de pe o unitate pe alta atunci când se mișcă prin locuință, pentru a asigura cea mai bună conexiune fără a întrerupe semnalul. Iată cum funcționează:
Cele două unități mesh au reușit să acopere întreaga locuință. Nu am găsit un loc în care sa nu am semnal wireless.
Interfața web și funcții disponibile
Așa cum spuneam mai sus, interfața web permite setari de bază dar și avansate și aduce câteva funcții utile precum Quality of Service(QOS), Control parental, configurare și acces Guest network, inclusiv cu izolare, IPv6, port forward, remote management. Limitarea benzii prin QoS se face simplu editând valorile de upload/download pentru fiecare dispozitiv.
Funcția de control parental îți permite să restricționezi accesul internet pentru anumite dispozitive, să setezi o durata limitată de utilizare, să restricționezi accesul la anumite site-uri. O funcție utilă pentru familiile cu copii pentru o utilizare responsabilă a dispozitivelor conectate la internet.
Am testat conectarea între cele două noduri, amplasate la o distanță de 15 m și 2 pereți de beton între ele. Surprinzător, viteza wireless în apropierea ultimei unități este de 65 Mbps, masurată cu un iPhone 6. Pe P40 PRO de la Huawei, viteza medie este de 78 Mbps.
Este important de menționat că vitezele wireless măsurate sunt influențate nu doar de caracteristicile sistemului mesh, ci și de capacitatea și performanțele dispozitivelor conectate. Practic, pentru a beneficia de viteze mari, și telefonul sau laptopul trebuie să “știe” protocol 802.11ac.
O altă funcție pe care nu mă așteptam să o găsesc pe un sistem mesh de buget, este cea de Beamforming. Chiar dacă funcționează doar în banda de 5 Ghz folosind 802.11ac, prin WiFI beamformig sistemul detectează dispozitivele și intensifică semnalul către acestea, în funcție de cerințe. Sistemele WiFI clasice alocă banda în mod egal pe o anumită suprafață, performanța finală fiind mai slabă.
În plus, HALO S12 beneficiază și de tehnologia MU-MIMO, aceasta asigurând transferul de date în mod simultan, către mai multe dispozitive pentru o performanță de două ori mai rapidă.
Concluzii
Mercusys a integrat într-un sistem mesh de buget, caracteristici și funcții care acoperă nevoile de conexiuni și date pentru o utilizare moderată, în orice familie. Instalarea și configurarea HALO S12 este facilă, rețeaua este una stabilă, acoperirea foarte bună. Personal, îl văd util atât într-un apartament cât și la casă, pentru o acoperire extinsă, pentru internet pe terasă sau în curte. Analizând și câteva review-uri ale unor utilizatori care au cumpărat produsul, părerile acestora confirmă cele spuse mai sus.
Preț: oferta 239 lei la Altex, 239 lei la eMAG. Prețul standard este de 299 lei.
Tip: Pe eMAG beneficiezi de o reducere suplimentară de 15% folosind codul voucher Mercusys15.
Ce ne-a placut |
Ce nu ne-a placut |
|
|