Noul Microsoft Edge mai bun decat Google Chrome in multe privinte
Noul browser Microsoft Edge este atat de bun incat am uitat sa revin la Google Chrome. Desi am utilizat Chrome pentru multi ani, dupa ce am incercat noul Edge nu am mai simtit nevoia sa ma intorc la Chrome. Stiti cum e, de-a lungul timpului incercam si testam tot felul de browsere pentru ca in final sa ne intoarcem tot la prima iubire :). Dupa Firefox, Opera sau batranul IE, tot la Chrome am revenit. Nu si de data asta.
Este adevarat, intre noul Edge si Chrome nu prea mai gasesti diferente. Arata aproape la fel, functionalitatile sunt similare: de la Sync pe user pana la setari sau extensii. Si nu e de mirare, atat Google Chrome cat si Microsoft Edge sunt construite pe acelasi proiect open source, Chromium.
Cum arata noul Edge de la Microsoft?
Cum spuneam mai sus, interfata noului Edge este similara cu cea de Chrome, singurul element care aminteste de Microsoft fiind motorul de cautare Bing, prezent pe prima pagina. Am incercat cateva zile sa evit utilizarea Google search, insa desi rezultatele de cautare pe Bing sunt bunicele, am revenit la motorul Google. Bing inca mai are de munca pana va putea concura cu Google. Insa motorul de cautare default se poate schimba in Edge, astfel ca am setat Google.
Inca un aspect important, extensiile care le foloseai pe Chrome se gasesc sau se pot instala si in Edge. Si pe Edge regasim edge://extensions/ similar cu Chrome. De aici poti instala extensiile dorite. Iar ce nu gasesti, le poti instala din Chrome Store. Exact, fiind construite pe acelasi core de Chromium, acestea functioneaza si in Edge. Accesezi din Edge adresa https://chrome.google.com/webstore/category/extensions si cauti extensiile preferate.
Ce mi-a placut este partea de Privacy&Security pe Edge, care se diferentiaza putin de ce stiam pe Chrome. Edge aduce ca element de noutate faptul ca poti selecta din 3 profile predefinite, fara a avea nevoie de multe cunostinte, in functie de nivelul de intimitate dorit. Aceste profile se ocupa de nivelul de protectie atunci cand vorbim despre elemente de urmarire pe site-uri,(tracking), date personale si marketing. Acum setarile de securitate sunt mai usor de inteles de catre oricine, mai usor de reglat si mai facil de accesat decat in Chrome. Mai mult, in functie de nivelul de preventie ales, Edge functioneaza ca un adevarat Adblock-er. Multe site-uri “simt” ca setarile de Privacy sunt ridicate. Desigur, asta nu se intampla pe profilele Basic si Balanced.
Tot la capitolul noutati, avem si setarile de tip Family safety, unde se pot personaliza zone de acces pentru copii, inclusiv limitare acces internet, blocare continut neadcvat sau utilizare device. Este un instrument util si precis , de mare ajutor in familiile cu copii.
Si poate cel mai important aspect, in privinta cosumului de resurse CPU si RAM, Edge este la inaltime. Ne-am obisnuit cu tocatorul de resurse Chrome, in special memorie RAM. Ei bine, nu e cazul cu Edge. Am monitorizat cata memorie RAM consuma testand in paralel Edge vs Chrome, cu aceleasi site-uri si numar de tabs deschise simultan. Consumul de memorie RAM pe Edge a fost cu aproape 40% mai mic. Not bad 🙂
In incheiere vreau doar sa mai adaug ca experienta de navigare si utilizare a unui browser, tine pana la urma de fiecare dintre noi. Suntem obisnuiti cu anumite scurtaturi, folosim diferite extensii etc. Insa Edge merita incercat, mi se pare mai curat, mai putin complicat decat Chrome, se poate instala atat pe iOS, cat si pe Android. Astfel ai datele sincronizate pe orice device.