O italiancă de 60 de ani a gătit în timp ce 11 medicii îi scoteau o tumoare de pe creier

O serie de pacienți au cântat la vioară sau la un alt instrument, în timpul intervenției chirurgicale cerebrale, dar până acum n-a existat niciun caz de bolnav care să gătească în timpul operației pe creier.

O italiancă de 60 de ani a făcut măsline umplute în timpul unei proceduri chirurgicale de extirpare a unei tumori la lobul temporal stâng. Neurochirurgul de la spitalul din Riuniti din Ancona a declarat că procedura de două ore și jumătate „a decurs foarte bine”, relatează BBC NEWS, citat de digi24.ro.

Pacienta lui a pregătit 90 de măsline într-un interval de o oră.

Intervenția chirurgicală cerebrală „pe viu” este folosită pentru a trata unele afecțiuni neurologice, cum ar fi tumorile care afectează zonele creierului responsabile pentru vedere, mișcare sau vorbire. Chirurgul comunică cu pacientul în timpul intervenției pentru a se asigura că nu este atins niciun punct sensibil. Din același motiv, unii pacienți sunt puși să facă diverse activități.

Întrucât lobul temporal stâng controlează vorbirea, memoria și mișcarea părții drepte a corpului, neurochirurgul Roberto Trignani a declarat pentru agenția de știri Ansa că metoda „ne permite să monitorizăm pacientul în timp ce intervenim asupra funcțiilor creierului său și să ne calibrăm acțiunea”.

Dr. Trignani, care a făcut parte dintr-o echipă de 11 cadre medicale, a efectuat în ultimii anii 60 de astfel de intervenții.

Visits: 96