Adrian Streinu Cercel: Dacă îşi imaginează cineva că pandemia s-a terminat, se înşeală amarnic

Managerul Institutului „Matei Balş”, profesorul doctor Adrian Streinu Cercel, a declarat marţi că se „înşeală amarnic” cei care cred că pandemia cu noul coronavirus s-a terminat.

Potrivit lui Cercel, noul coronavirus va fi prezent în populaţie „încă multă vreme”.

„Suntem undeva în cursul pandemiei cu acest virus SAR-Cov-2. Lucrurile sunt în desfăşurare în momentul de faţă şi dacă îşi imaginează cineva că pandemia s-a terminat, se înşeală amarnic. Este cât se poate de evident faptul că România a avut un succes deosebit de important până la acest moment şi dorinţa mea ar fi să nu dăm cu piciorul la acest lucru, ţinând cont de faptul că stăm foarte bine la nivelul comunităţii europene din acest punct de vedere. (…) România s-a pregătit din timp pentru că, începând cu anul 2006, a pus pe picioare un sistem la nivelul bolilor infecţioase şi dezvoltarea terapiilor intensive aferente bolilor infecţioase. Aşa se face că începutul anului 2020 nu ne-a prins descoperiţi din acest punct de vedere, ci ne-a prins cu o reţea de boli infecţioase. (…)”, a spus Cercel în cadrul videoconferinţei online „Sănătate şi FARMA – Reacţia medicală la agresiunea pandemică”, organizată de grupul de presă Bursa.

Adrian Streinu Cercel a spus că sistemul medical s-a modernizat şi s-a digitalizat „din mers” în urma pandemiei.

„În momentul de faţă nu mai seamănă nimic cu nimic în sistemul sanitar. (…) Asistăm la ceea ce se cheamă consultul distanţat. Consultul medical nu mai este ce a fost odată, în care doctorul se duce la pacient, îl ascultă cu stetoscopul. Nu, aceste lucruri nu se mai întâmplă în mod curent în momentul de faţă şi este un lucru care reprezintă o mare pierdere. În schimb apar device-urile la distanţă – stetoscopul wireless. Pacientul să îşi pună stetoscopul de colo-colo, se înregistrează wireless, asculţi în căşti. Ne modernizăm sau altfel spus ne digitalizăm din mers. Este unul din avantajele acestei pandemii, care ne-a obligat să ne digitalizăm”, a arătat managerul Institutului „Matei Balş”.

Cercel este de părere că relaţia medic-pacient s-a modificat.

„Medicul poartă mască, pacientul poartă mască. Apare o distanţare inevitabilă între medic şi pacient, respectarea distanţei de un metru şi jumătate. (…) Apare o evaluare deficitară clinică la un moment dat. (…) Putem spune în momentul de faţă cât se poate de clar că se generează un disconfort psihic de ambele părţi, atât din punctul de vedere al medicului, cât şi din punct de vedere al pacientului şi mai mult decât atât se generează o neîncredere în actul medical. (…) Această pandemie există şi ea afectează pe de o parte pe cei care sunt cu această infecţie cu noul coronavirus, pe de altă parte afectează pacienţii cu boli cronice într-o anumită măsură, pentru că în mod evident o serie de servicii medicale s-au limitat din punct de vedere al accesului pacienţilor cronici la serviciile de sănătate”, a susţinut Cercel, scrie Agerpres.

El a spus că populaţia trebuie să ştie că purtatul măştii este acel lucru care „va putea să facă diferenţa” în săptămânile şi lunile care urmează.

„De ce purtatul măşti? Pentru că acest purtat de mască, cum trebuie să acopere şi nasul şi gura, este esenţial”, a susţinut Cercel.

Streinu Cercel a spus că sunt foarte importante igiena mâinilor, a feţei şi a nasului.

Visits: 49