Orgoliul lui Jony Ive a ţinut pe loc proiectul Apple Smart Glasses; Iată povestea ochelarilor VR/AR

Dacă Apple se mişca mai bine şi mai eficient ar fi trebuit să lanseze o pereche de ochelari inteligenţi cu jumătate de deceniu în urmă, dar au fost ceva probleme interne, se pare. Ultimele scăpări indică sosirea lui Apple Glasses prin 2021 sau 2022, dar produsul ar fi fost gata de mult, dacă nu era orgoliul lui Jony Ive la mijloc.

Publicitate

‘),1==profitshare_id[„7232408”]){var c=document.createElement(„script”);c.type=”text/javascript”,c.async=!0,c.src=(„https:”==document.location.protocol?”https://”:”http://”)+”w.profitshare.ro/a/K3v4″,document.getElementsByTagName(„head”)[0].appendChild(c)}

Designerul şef de la Apple şi omul de bază pentru Steve Jobs a avut numeroase discuţii în contradictoriu cu şefii Apple pe tema headseturilor AR/VR. Ive a părăsit Apple anul trecut pentru a explora noi provocări, prin intermediul firmei proprii de design. Informaţiile despre disensiunile din cadrul Apple vin printr-un reportaj amplu Bloomberg, care face cronica proiectelor AR/VR de la Apple. Totul este urmărit din 2015 încoace. Apple ar fi dedicat 1000 de ingineri proiectului, care se dorea a fi prima intrare Apple într-un segment nou de la Apple Watch încoace.

Apple ar fi lucrat la două terminale, unul cu nume de cod N301, care combină AR şi VR într-o cască, care era capabilă să suprapună imagini augmented reality peste ceea ce percepeam cu ochiul liber. Avea şi funcitonalitate VR pentru gaming. Al doilea dispozitiv are numele de cod N421 şi era o pereche uşoară şi compactă de ochelari, ce oferea doar AR. N301 ar fi trebuit să fie o cască VR/AR foarte puternică, cu viteze de procesare şi GPU ce nu au mai fost întâlnite la un purtabil până acum.

Problema e că genera atât de multă căldură încât nu era viabil, multe componente puternice fiind înghesuite în spaţiu restrâns. Apple ar fi dorit să vândă un fel de mică staţie/hub, ca un mic Mac care se conecta via wireless la ochelari. Să te cari cu aşa ceva după tine nu sună deloc comod. Jony Ive nu a fost deloc de acord cu idea, punând presiune pe oficialii Apple pentru a crea o pereche de ochelari cu adevărat portabilă. Disputele au durat luni întregi, blocând proiectul.

Terminalul a revenit în dezvoltare recent, iar membrii echipei au acum libertate totală să facă ce doresc. Avem acum “ecrane ultra high resolution” şi “difuzoare cinematice”. Prototipurile aduc un soi de Oculus Quest mai mic, iar corpul este din material textil. Bloomberg scrie că am putea vedea o lansare în 2022, după un anunţ în 2021, iar ochelarii AR vin în 2023. Poate si cu 5G...

Visits: 44