Tim Drone

Cireșe: beneficii și recomandări

Cireșele au nenumărate beneficii pentru sănătate, începând de la echilibrarea tensiunii arteriale și până la prevenirea cancerului, scrie doc.ro

Ajută la reglarea tensiunii arteriale

Cireșele ajută la reglarea tensiunii arteriale, deoarece sunt bogate în potasiu, care ajută la eliminarea excesului de sodiu din organism. Totodată, cireșele conțin și quercetină, bioflavonoid important pentru organism, care ajută la relaxarea vaselor de sânge și reglarea tensiunii sistolice și diastolice.

Un ajutor natural pentru somn

Un fapt mai puțin știut este că cireșele se numără printre cele câteva alimente bogate în melatonină, hormon care scade temperatura corpului și induce starea de somnolență, motiv pentru care sunt recomandate persoanelor care suferă de tulburări de somn.

Recomandate celor care vor să slăbească

Un alt beneficiu important, mai ales dacă dorești să slăbești, este că cireșele sunt o gustare recomandată în curele de slăbire, deoarece au puține calorii (100 grame de cireșe au 50 de calorii) și sunt bogate în apă, ceea ce ajută la eliminarea toxinelor din organism. În plus, au foarte multe vitamine, ceea ce susține întărirea metabolismului, aspect foarte util atunci când ai deficit caloric.

Estompează durerile musculare

Cercetările arată că cireșele sunt utile în calmarea durerilor musculare. Așadar, numeroși atleți consumă suc de cireșe înainte de competiții și antrenamente, pentru o recuperare mai rapidă și mai puțin dureroasă. Acest lucru se datorează aportului mare de antioxidanți din compoziția cireșelor, care ajută la scăderea inflamației din corp și, astfel, susține și atenuarea durerilor.

Întârzie apariția semnelor îmbătrânirii premature

Pe lângă potasiu și quercetină, cireșele sunt bogate și în betacaroten, un antioxidant foarte important pentru organism care are, printre altele, proprietăți anticancerigene, antiinflamatoare și anti-aging, deoarece are rol de protecție împotriva razelor solare.

De altfel, cireșele sunt fructele cu cel mai mare conținut de antioxidanți. Aceștia luptă împotriva radicalilor liberi, care cauzează apariția semnelor îmbătrânirii premature și a stresului oxidativ. Potrivit cercetătorilor, un pahar de suc de cireșe pe zi are capacitatea de a încetini procesul de îmbătrânire.

Sunt o gustare delicioasă

Cireșele au un indice glicemic extrem de redus, adică 22, comparativ cu alte fructe. Spre exemplu, indicele glicemic al fructelor de pădure este 40, în timp ce indicele glicemic al caiselor este 57. Așadar, cireșele te protejează de diabet, dar sunt, totodată, și o gustare delicioasă și lipsită de pericol pentru persoanele diagnosticate cu această afecțiune.

Ameliorează durerile articulare

Un alt beneficiu important al cireșelor este că ameliorează durerile articulare. Fie că este vorba despre gonartroză sau despre artrită, durerile articulare pot fi calmate printr-o cură cu suc de cireșe, consumat de două ori pe zi, timp de 3 săptămâni la rând.

Întăresc firele de păr

Acest superfruct conține cantități semnificative de vitamina B și C, care, pe lângă numeroasele beneficii, sunt un adevărat ajutor al podoabei capilare. Așadar, dacă ai părul fragil și lipsit de strălucire, este recomandat să consumi cireșe din plin, pentru că acestea pot ajuta în restabilirea sănătății părului, prin fortificarea foliculilor de păr și menținerea unul nivel de hidratare optim al scalpului.

În plus, conținutul alcalin al acestora ajută la menținerea unui pH echilibrat, atât al părului, cât și al pielii, prin neutralizarea conținutului acidic din organism, ceea ce ajută și în prevenirea anumitor afecțiuni intestinale, precum indigestia sau refluxul gastroesofagian.

Valori nutriționale pentru o cană de cireșe

Calorii: 87

Grăsimi: 0

Carbohidrați: 22 g

Fibre dietetice: 3 g

Zahăr: 18 g

Proteine: 1 g

Vitamina C: 10 mg

Vitamina K: 2,9 micrograme

Cum să consumi cireșele

Cireșele pot fi consumate ca atare, dar și sub formă de suc, ca să beneficiezi de toate proprietățile acestor fructe. De asemenea, cireșele pot fi folosite și în prăjituri de vară, smoothie-uri și în salate.

Visits: 28

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *