Migrenele, a treia cea mai frecventa afectiune din intreaga lume

Potrivit statisticilor, migrena este una dintre cele mai frecvente afectiuni din lume. Migrena este o durere de cap severa, care poate fi precedata sau chiar acompaniata de tulburari de vedere, furnicaturi resimtite la nivelul bratelor si picioarelor, greata, voma, precum si sensibilitate la lumina si zgomot, scrie doc.ro

O migrena poate dura cateva ore, dar poate persista chiar si pana la 72 de ore, in cazurile agresive. Specialistii nu au descoperit inca adevarata cauza care produce aparitia migrenelor, insa exista o serie de factori care declanseaza migrenele:

Alergiile

Lumina puternica

Mirosurile puternice

Stresul puternic

Anumite alimente: branzeturi, ciocolata, ceaiuri negre, carne procesata, cafea ori citrice

Consumul excesiv de alcool

Menstruatia

Lipsa somnului

Depresia

Foamea

Fumatul, fie el chiar si pasiv

Deshidratarea

Anumite medicamente precum cele pentru tratarea dereglarilor hormonale

Evitarea factorilor declansatori poate preveni migrenele, insa nu este obligatoriu. O migrena poate aparea subit, fara sa te expui vreunui risc.

Simptomele unei migrene

dureri de cap moderate sau chiar severe, de regula amplasate pe o anumita parte a capului

durerea este, de cele mai multe ori, pulsanta

durerea se accentueaza in timpul efortului fizic

sensibilitate la lumina puternica

sensibilitate la mirosuri puternice

transpiratii, dureri de cap si diaree

Tipuri de migrene

Exista doua tipuri de migrene: migrenele cu aura si migrenele fara aura. Migrenele cu aura sunt mult mai rare si se diferentiaza prin tulburarile de vedere (vedere dublata, vedere in ceata, puncte colorate in campul vizual ori puncte negre, care ingreuneaza vederea) precum si prin pierderile de echilibru sau chiar lesin.

Fiecare pacient raspunde in mod diferit la tratament, asa ca trebuie sa incerci, impreuna cu medicul tau, mai multe variante pana cand o gasiti impreuna pe cea care functioneaza.

Specialistii sustin ca schimbarea stilului de viata este de ajutor atunci cand suferim de migrene. Asadar, acestia ne sfatuiesc sa ne odihnim suficient, sa incercam sa reducem nivelul de stres la care ne expunem, sa bem mai multa apa si sa facem sport cu regularitate.

In ceea ce priveste tratamentul medicamentos, eficiente sunt medicamentele antiinflamatoare, pe baza de ibuprofen, cele pe baza de acetaminofen, precum si analgezicele precum aspirina. Daca suferi de migrene, nu astepta niciodata sa iti traca durerea, ci ia medicamente imediat ce aceasta se instaleaza, pentru ca medicamentele sa fie eficiente.

Pentru eliminarea senzatiei de greata, dar si pentru prevenirea varsaturilor, se pot lua medicamente antiemetice.

Antidepresivele apar si ele pe lista medicamentelor pentru tratarea migrenelor puternice, insa acestea se iau numai la recomandarea medicului.

In functie de severitatea durerilor, dar si de reactia la tratament, medicul poate face diverse scheme de tratament, combinand substante diferite pentru a obtine efectul dorit.

Dupa ce dispare migrena, pot persista totusi cateva simptome precum senzatia de inflmatie in partea capului in care au fost resimtite durerile. In ceea ce priveste simptomele psihice, unii resimt euforie si o stare de bine odata cu disparitia migrenei, in timp ce altii se simt secati de puteri si au ganduri depresive.

Visits: 26