Adio Intel! Apple va pune propriile procesoare pe Mac-uri din acest an

Apple a avut multe anunţuri la WWDC 2020 ieri, majoritatea legată de software, dar şi unul important legat de hardware. Se pare că din acest an vom vedea Mac-uri cu procesoare custom Apple, în locul celor Intel. O mare înfrângere pentru Intel, dar una anunţată de multe scăpări.

Publicitate

‘),1==profitshare_id[„7232408”]){var c=document.createElement(„script”);c.type=”text/javascript”,c.async=!0,c.src=(„https:”==document.location.protocol?”https://”:”http://”)+”w.profitshare.ro/a/K3v4″,document.getElementsByTagName(„head”)[0].appendChild(c)}

Se pare că primul Mac cu CPU custom va sosi până la final de an şi va rula nativ atât aplicaţii de iPhone, cât şi de iPad. Apple face trecerea la un CPU custom ARM, în intenţia de a creşte performanţa faţă de Intel, dar şi eficienţa de consum. Apple a creat o întreagă famile de SoC-uri speciale pentru Mac, cu o arhitectură comună cu restul portofoliului Apple.

Să nu vă mire dacă MacBook-urile viitoare o să ajungă la 16-20 ore de autonomie, după modelul laptopurilor cu procesoare Snapdragon. Se creează şi perspectiva unui laptop cu 5G, a cărui baterie va face faţă conectivităţii de nouă generaţie. Apple a pus echipele hardware şi software să lucreze împreună, iar noul macOS Big Sur e creat special pentru a suporta Apple Silicon.

Microsoft lucrează la aplicaţii Office şi Adobe la aplicaţii Creative Cloud speciale pentru acest CPU. Apple a prezentat la WWDC 2020 şi Rosetta 2, o aplicaţie preinstalată, ca un soi de emulator şi translator care va permite ca aplicaţiile produse pentru terminale cu CPU Intel să fie portate pe dispozitive cu Apple Silicon.

Un demo de la eveniment a inclus suita Office şi Creative Cloud de la Adobe rulând pe un Mac cu procesor Apple A12Z Bionic, fix cel de pe iPad Pro 2020. Rămâne de văzut cum se va descurca Apple Silicon versus Snapdragon 8CX. Mac-urile cu CPU Intel nu dispar de tot, ci vor mai exista o perioadă pe piaţă, simultan cu cele cu ARM.

Visits: 53