Hobby-uri care te fac mai sanatos
Hobby-urile ne determina sa ne facem timp pentru noi, sa ne bucuram mai mult de viata si, potrivit oamenilor de stiinta, ne fac chiar sa fim mai sanatosi.
Dansul – un antrenament fizic distractiv
Daca medicul iti sugereaza sa incepi sa practici sport pentru a reduce colesterolul din sange si pentru sanatatea coloanei vertebrale ori pentru a scapa de kilogramele in plus, mai mult ca sigur vei simti antrenamentul fizic ca pe o corvoada. Insa atunci cand dansezi, o faci pentru ca iti place, iar efortul fizic nu mai este resimtit.
Dansul este bland cu articulatiile, cu oasele si cu musculatura ta, insa totodata te face sa arzi caloriile, fiind un antrenament cardio distractiv. Indiferent de greutatea corpului, de posibilitatile financiare si de program, mai mult ca sigur poti incerca sa dansezi in timpul liber. Nu ai nevoie de echipament special, nu trebuie sa te deplasezi la sala de fitness, tot ce trebuie sa faci este sa dai play melodiei favorite.
Gradinaritul – relaxant pentru minte
Gradinaritul nu iti solicita prea mult musculatura, poate doar pe cea a bratelor, insa altele sunt beneficiile sale. Potrivit studiilor facute in domeniu, gradinaritul este relaxant pentru minte, fiind asociat cu riscul scazut de dementa, precum si cu scaderea riscului de infarct miocardic sau riscului de accident vascular cerebral (AVC).
Scrisul – stimulent pentru minte
Cu totii ne dorim o minte sanatoasa, mai ales pe masura ce inaintam in varsta si incep sa apara micile probleme. Ei bine, potrivit specialistilor, scrisul este secretul. Acesta este asociat cu o serie de efecte benefice de natura psihica, printre care si reducerea stresului, imbunatatirea memoriei ori combaterea tulburarilor de somn.
Drept urmare, daca iti face placere sa scrii, fa-o cat mai des cu putinta, pentru ca sanatatea ta mintala va avea de castigat de pe urma acestei pasiuni.
Muzica – medicament natural
Un studiu facut in anul 2013 de cercetatorii americani a descoperit faptul ca ascultatul muzicii imbunatateste atat sanatatea fizica, cat si pe cea psihica. Specialistii au ajuns la concluzia ca muzica poate intari sistemul imunitar, poate reduce nivelul de stres, poate combate anxietatea si, totodata, poate trata depresia.
Ascultand muzica, nivelul de cortizol (n.r. hormonul stresului) din organism scade, ceea ce inseamna ca stresul este combatut, iar mintea si corpul se relaxeaza.
Gatitul – excelent pentru sanatatea digestiva
Mancarea gatita acasa, din ingrediente naturale, este extrem de sanatoasa. Asadar, persoanele pasionate de gatit mananca mai sanatos si sunt mai sanatoase. Nivelul ridicat de colesterol “rau” (LDL) din organism poate fi redus prin adoptarea unei diete sarace in grasimi nesanatoase.
Yoga – sanatoasa pentru minte si inima
Practica indiana cu o istorie de mii de ani este benefica pentru minte si trup. Yoga sporeste rezistenta fizica, energizeaza corpul, imbunatateste sanatatea cardiovasculara, dar si pe cea a sistemului respirator si, totodata, combate stresul si ajuta mintea sa se linisteasca.
Faptul ca detii un animal de companie
Animalele, asa cum numeroase studii au dovedit, imbunatatesc bunastarea, atat la nivel fizic, cat si la nivel mintal. Faptul ca detii un animal de companie scade riscul de depresie, reduce stresul si reduce anxietatea.
Iar in ceea ce priveste sanatatea fizica, faptul ca ai un animal de companie este asociat cu scaderea tensiunii arteriale si cu faptul ca acesta te mentine activ, mai ales daca ai un catel care trebuie scos la plimbare in mod regulat. In acest fel, vei face si tu miscare, iar patrupedul tau va fi incantat sa iasa afara.
Drumetiile in natura
Esti fanul inrait al plimbarilor in natura? Faptul ca petreci timp in padure, de exemplu, inconjurat de toate sunetele din natura, este extrem de benefic pentru sanatatea ta. In anii ’80, autoritatile japoneze (cei de la ministerul agriculturii) au botezat beneficiile plimbarilor prin natura „baie de padure”.
Cand „faci baie in padure”, inspiri fitoncide, substante volatile produse si eliminate de unele plante, care iti intaresc sistemul imunitar. Fitoncidele sunt substante chimice pe care le poarta vantul, circula in aer si sunt produse de plante pentru ca le ajuta sa se protejeze impotriva insectelor. „Baia de padure” sau plimbarea pe care o faci pe drumurile si cararile din padurile din tara noastra reduce tensiunea arteriala si reduce si stresul.
Expunerea la mediul acesta (paduri si copaci) nu doar ca iti intareste sistemul imunitar, ci iti imbunatateste starea de spirit, iti sporeste puterea de concentrare, te ajuta sa te recuperezi dupa o perioada de convalescenta, iti da mai multa energie, iti ofera o calitate mai buna a somnului.