AMD și-a îndeplinit obiectivul de eficiență
Acum câțiva ani, după ce AMD a lansat acele procesoare FX-9000 ce topeau plăci de bază și acționau ca centrală termică pe timp de iarnă, cineva de la companie a stat și s-a gândit că poate direcția aceasta nu este tocmai bună. Că răcire cu lichid ca minimul necesar pentru ca procesorul să nu ia foc nu este tocmai super. Așa că s-au gândit să își stabilească un obiectiv. Creșterea eficienței performanței de 25 de ori până la sfârșitul anului 2020. (Bine, era până în 2020, dar să zicem că merge și acum.)
Ce înseamnă „eficiența performanței”? Să meargă mai bine, dar fără să consume mai mult. Ideal, să consume mai puțin. FX-9000-ul sărea de 200W, așa că aveau de unde tăia.
Zilele trecute compania a decis că și-a atins acest țel și chiar că l-a întrecut cu mult. Bine, dacă ar fi să facem o comparație directă cu un FX-9590, au depășit scopul de „25X eficiență a performanței” de vreo 50 de ori, dar compania se mulțumește cu 31.77X în loc de un 25X.
Și cum a calculat asta? AMD merge pe ideea că de la seria APU Kaveri, din 2014, a reușit să îmbunătățească performanța efectivă cam de 5.02 ori, iar consumul de energie atunci când procesorul nu face prea multe a scăzut cam de 6.33 ori. Asta conform unor calcule făcute de AMD ce implică niște formule neașteptat de lungi. Puteți găsi o analiză a lor pe Anandtech.
Ce înseamnă asta pentru noi? Că nu plătim o căruță pentru curent dacă avem un procesor AMD și că nu luăm foc dacă avem un laptop AMD. Să sperăm că asta nu va însemna că se vor culca pe o ureche.