Imunitatea pacienţilor COVID-19 pare să dispară în decurs de câteva luni, potrivit unui studiu britanic

Imunitatea bazată pe anticorpi, dobândită în urma vindecării de COVID-19, pare să dispară în majoritatea cazurilor în câteva luni, conform unui nou studiu britanic realizat de King’s College London, situaţie care dacă se confirmă riscă să complice crearea unui vaccin eficace pe termen lung, relatează luni AFP, citată de Agerpres.

”Această cercetare confirmă că răspunsul în anticorpi protectori la persoanele infectate de SARS-CoV-2 (…) pare să scadă rapid”, notează medicul Stephen Griffin, profesor în cadrul Şcolii de medicină a universităţii Leeds. Prin urmare, ”vaccinurile aflate în curs de dezvoltare vor trebui fie să genereze o protecţie mai puternică şi mai durabilă faţă de infecţiile naturale, fie să se administreze periodic”, adaugă acesta.

”Dacă infecţiile vă dau un nivel de anticorpi care scade în două sau trei luni, vaccinul va face probabil acelaşi lucru” şi ”o singură injecţie ar putea să nu fie suficientă”, explică la rândul său pentru publicaţia The Guardian autoarea principală a studiului, Katie Doores.

Studiul efectuat de King’s College London, care nu a fost încă evaluat de alte instituţii medicale, a fost publicat pe website-ul medrxiv.

În cadrul acestei cercetări a fost analizat răspunsul imunitar în cazul a 90 de persoane confirmate cu COVID-19. Rezultatele obţinute relevă că nivelul anticorpilor capabili să distrugă virusul ating un vârf în medie la trei săptămâni după apariţia simptomelor şi apoi scad rapid.

Analizele sanguine au arătat că inclusiv persoanele care prezintă simptome uşoare au un răspuns imunitar faţă de acest virus, dar în general mai redus faţă de cazurile cu forme mai severe. Din eşantionul de pacienţi evaluat în acest studiu numai 16,7% aveau niveluri puternice de anticorpi la 65 de zile după debutul simptomelor.

În plus faţă de îndoielile faţă de eficacitatea unui vaccin, acest studiu nu oferă argumente nici politicilor bazate pe obţinerea imunităţii colective.

Totuşi, specialiştii remarcă faptul că imunitatea nu presupune doar anticorpi, întrucât organismul produce de asemenea celule imunitare (B şi T) care joacă un rol în apărarea organismului.

”Chiar dacă nu mai aveţi anticorpi detectabili, aceasta nu înseamnă în mod necesar că nu mai aveţi imunitate protectoare, întrucât probabil aveţi celule cu memorie imunitară care pot intra rapid în acţiune pentru a iniţia un nou răspuns imunitar dacă veţi fi din nou infectaţi cu virusul. Este aşadar posibil să contractaţi o infecţie mai uşoară”, estimează profesorul imunolog Mala Maini, consultantă la University College London.

Până când vom afla mai multe, ”chiar şi aceia care au un test de anticorpi pozitiv – mai ales cei care nu-şi pot explica unde ar fi putut fi expuşi virusului – trebuie să dea în continuare dovadă de prudenţă, să respecte distanţarea socială şi să folosească masca”, atenţionează James Gill, profesor în cadrul Warwick Medical School.

Visits: 34