A fost descoperit un indicator care ar putea ajuta la selectarea vaccinurilor împotriva COVID-19 cu „cea mai bună protecţie“

Un indicator biologic indus de proteina S (Spike – cu ţepi) a virusului SARS-CoV-2, care provoacă boala COVID-19, ar putea deţine cheia validării viitoare a vaccinurilor împotriva coronavirusului, a anunțat o echipă de cercetători din Australia, potrivit Agerpres, care preia agenţia Xinhua.

Un obiectiv important în dezvoltarea unui vaccin împotriva COVID-19 este acela de a genera un puternic răspuns imun cu efect de neutralizare, care se poate lega la proteina virală S, pe care o poate împiedica să se ataşeze de celulele umane.

Pentru a înţelege modul în care organismul face acest lucru în mod natural, echipa de cercetători de la Institutul Peter Doherty pentru Boli Infecţioase şi Imunitate din Melbourne a studiat mai mulţi subiecţi umani care s-au vindecat de COVID-19, cu precădere modul în care celulele B şi T ale sistemului imunitar au răspuns la proteina virală S, care îi permite virusului să se ataşeze şi să invadeze celule umane.

Jennifer Juno, autoare principală a studiului, a declarat că echipa sa a descoperit un indicator biologic ce ar fi utilizat pentru evaluarea eficacităţii vaccinurilor candidate împotriva COVID-19.

„Am descoperit că cei care au prezentat o puternică activitate de neutralizare aveau un răspuns robust al celulelor B dar, mai surprinzător de atât, am descoperit de asemenea că o anumită subgrupă a celulelor T, numite celule ajutătoare T-foliculare, a constituit un excelent indiciu al unui răspuns imun eficient”, a spus Juno.

„Am demonstrat anterior, într-un studiu al gripei, că celulele B deţin cheia în ceea ce priveşte dezvoltarea unui răspuns imun eficient la gripă, şi ştim de asemenea că celulele ajutătoare T-foliculare ajută în mod specific celulele B să producă anticorpi”, a adăugat ea.

Echipa de oameni de ştiinţă speră că studiile clinice ale acestor vaccinuri pot utiliza „parametri imuni” nou identificaţi pentru selectarea celor mai bune vaccinuri care generează cel mai puternic răspuns al anticorpilor neutralizanţi la acest virus.

„Acum, când ştim cum reacţionează sistemul imunitar la proteina Spike şi avem aceşti indicatori biologici, sau predictori a ceea ce generează un răspuns imun bun sau slab la COVID-19, putem analiza vaccinurile candidate şi să vedem care va oferi cea mai bună protecţie”, a spus Juno.

Visits: 55