Microsoft înlocuieşte editorii serviciului său de ştiri cu AI; Iată noul Microsoft News

AI-ul pare să fie eterna sperietoare, alături de roboţi pentru foarte multe meserii. Jurnaliştii sunt oarecum în siguranţă, datorită naturii umane pe care o au ştirile, mai ales cele transmise live de pe teren, dar iată că Microsoft a preferat totuşi AI-ul în detrimentul unor editori Microsoft News.

Publicitate

În 2018 Microsoft a creat un engine special pentru ştirile ce aveau să apară pe MSN.com, pe Microsoft News (aplicaţiile de mobil), dar şi pe pagina de start Edge. Engine-ul alegea ştirile în funcţie de parteneriatele din zona de publishing, de editorii umani şi de AI. Printre publisherii premium se aflau USA Today, The New York Times, FOX News, The Washington Post, dar şi The Guardian şi peste 3000 de branduri din toată pieţele mari ale globului.

AI-ul Microsoft agregă cele mai relevante ştiri, fotografii şi alte conţinuturi şi le oferă gratuit pe web, telefon şi PC. O face atât de bine, că Microsoft a dat afară zeci de editori Microsoft News în luna mai, lăsând AI-ul să facă tot. În jur de 50 de angajaţi au fost concediaţi numai în SUA. Acum aflăm că alţi zeci îşi vor pierde jobul, inclusiv unii cu funcţii Senior din echipa editorială Microsoft News. Engine-ul a cunoscut salturi foarte mari în ultimele săptămâni, se pare.

Algoritmul şi procesele de deep learning s-au adaptat la cerinţele publicului, la ceea ce face lumea să dea click şi ce e relevant, mai bine decât puteau să o facă editorii respectivi. Ce e drept MSN nici nu era vreo prioritate a Microsoft şi de aceea a ales să o tragă pe linie moartă, dacă e să fim sinceri, nu neapărat din cauza AI-ului. Dacă marile redacţii de pe glob vor proceda la fel, nu văd cu ochi buni jurnalismul viitorului. Elementul uman mi se pare vital în acest domeniu.

Visits: 32