Memoria RAM DDR5 nu soseste anul acesta?!

Dupa lungi asteptari, avem in sfarsit informatii concrete in legatura cu noul tip de memorie ram DDR5. Organizatia independenta JEDEC, a finalizat oficial specificatiile pentru SDRAM DDR5. Specificatiile memoriei vor servi drept plan, pentru producatorii viitoarelor platforme. Grupul JEDEC dezvolta si stabileste standarde pentru memorii si are peste 300 de membri, inclusiv Intel, AMD, Micron, Samsung si o serie de alti jucatori importanti din industria semiconductorilor. Initial, compania tintea anul 2018 pentru dezvaluirea specificatiilor in mod oficial; aceasta miscare s-ar fi tradus printr-o posibila lansare a modulelor DDR5 in 2019 sau in acest an.

Avantajul principal pe care ram-ul DDR5 il ofera, este suportul pentru memorii de capacitati mult mai mari; prin cresterea densitatii cipului de pana la patru ori, atingand 64 de gigabiti. In acest fel, se pot stivui opt matrite pe un singur cip, deschizand calea pentru LRDIMM sa atinga capacitatea de 2TB. Pentru DRAM – tipul de memorie regasit in sistemul tipic de acasa – modulele pot dubla semnificativ dimensiunea fata de DDR4, pana la 128GB.

De asemenea,  rata de transfer este dublata, de la 3,2Gbps la 6,4Gbps (initial, JEDEC anticipeaza ca modulele DDR5 se vor lanasa la 4.8Gbps). In esenta, DDR5 introduce o memorie mai rapida si multe alte schimbari. Daca in momentul actual, 16GB de ram reprezinta o cantitate perfecta; este de crezut ca 32GB de ram vor deveni cantitatea recomandata o data ce DDR5 va ajunge in piata.

Cea mai interesanta schimbare introdusa de DDR5, ar fi reglarea tensiunii direct pe cip. In prezent, reglarea tensiunii modulului de memorie este responsabilitatea placii de baza. Cu toate acestea, modulele ram DDR5 isi vor putea regla singure tensiunea electrica. Aceasta vine, de asemenea cu promisiunea unei mai bune tolerante la tensiune pentru randamente imbunatatite la DRAM si un consum redus de energie.

Visits: 56