Se poate transpune coronavirusul prin aer? Ce spune profesorul Alexandru Rafila

Transmiterea noului coronavirus prin aerosoli nu reprezintă o cale principală de transmitere, consideră profesorul Alexandru Rafila. Invitat la Jurnalul de Seară de la Digi24, Alexandru Rafila a spus că principalele preocupări pentru limitarea răspândirii virusului ar trebui să fie purtarea măştii sanitare şi distanţarea socială şi că transmiterea prin aerosoli este o cale marginală de transmitere.

Alexandru Rafila

„Totdeauna există o tendinţă să discuţi despre toate posibilităţile de transmitere ale unei boli infecţioase. Au fost articole ştiinţifice legate de posibilitatea transmiterii prin intermediul aerosolilor, care sunt nişte particule mai mici decât cele pe care le eliminăm în timpul vorbirii şi care rămân, oarecum, în suspensie în aerul dintr-o încăpere, de exemplu, sau chiar sunt vehiculate. Chiar dacă există câteva cazuri care sunt documentate, nu reprezintă o cale principală de transmitere. Şi consecinţele, de exemplu, ale măsurilor pe care am putea să le luăm pentru evitarea oricărei transmitere prin intermediul aerosolilor pot să aibă un impact mult mai mare decât aerosolii în sine”, a spus Alexandru Rafila, la Digi24, citat de medichub.ro.

Profesorul arată că dintr-o sută de cazuri de îmbolvăvire cu coronavirus unul este generat de aerosoli.

Adică am, să spunem, dintr-o sută de cazuri de îmbolnăvire unul este generat de aerosoli. Şi atunci iau următoarele măsuri – nu mai folosesc aerul condiţionat, nu mai zbor avionul – e, impactul este, de fapt, mult mai mare. E disproporţionat. Şi de aceea eu nu aş vrea să discutăm foarte mult despre aceste lucruri care sunt teoretice, marginale. Sunt posibile pentru că în biologie nu o să spui niciodată «dom’le, nu există chestiunea asta!». Da, există, se poate să existe aerosoli care infectează dar numai unele persoane care au, ştiu eu o anumită predispoziţie sau un număr mai mare de celule cu receptori specifici pentru virusul respectiv. Dar asta nu înseamnă că trebuie să mă concentrez pe această cale marginală de transmitere. Eu cred, şi dovada este foarte clară – purtăm mască şi stăm la distanţă, ţinem lucrurile sub control. Acum, credeţi că e nevoie să facem şi pasul următor, să oprim aparatele de aer condiţionat, că am auzit această discuţie. Haideţi să le facem pe primele, vedem rezultatul, le facem pe astea foarte bine pentru că există această tendinţă sunt şi diverse persoane care simt nevoia să aducă în discuţie nişte lucruri pe care le-au citit şi induc o anumită teamă”, a mai spus Alexandru Rafila.

Visits: 82