Aeronava Air Force One a viitorului va fi hipersonică; Forţele Aeriene din SUA au comandat deja un model capabil de Mach 5

Aeronavele Air Force One au fost mereu o demonstraţie de tehnică de top, asigurând securitate, viteză şi confort preşedintelui SUA, dar acum ne pregătim să trecem la nivelul următor. Viitorul Air Force Once ar putea fi unul hipersonic, iar Forţele Aeriene din SUA au comandat deja un prototip de acest gen, care atinge viteze Mach 5.

Publicitate

Startupul Hermeus s-ar ocupa de acest proiect, iar avioanele sale ar putea transporta preşedinţi, diplomaţi, capete încoronate. Pare inadmisibil ca în deceniul explorării spaţiale cu SpaceX un preşedinte să călătorească la aceeaşi viteză ca un pasager de avion comercial. US Air Force are în administrare o flotă de avioane Boeing, Bombardier şi Gulfstream, dar vrea ceva revoluţionar acum. E vorba despre un avion Mach 5, hipersonic realizat de Hermeus Corp din Atlanta.

Acest startup cu o istorie de doar 2 ani a anunţat că a primit un contract de 1.5 milioane de dolari de la Air Force Presidential şi Executive Airlift Directorate. Deocamdată totul e în faza de “studiu de fezabilitate” pentru un avion conceptual Mach 5. Fiecare avion hipersonic are 20 de locuri şi va fi propulsat de motoare TBCC (Turbine Based Combind Cycle). La viteze scăzute va genera propulsie echivalentă cu un motor clasic, dar la Mach 3 se va folosi de un sistem care comprima aerul prin viteza aparatului de zbor în loc să folosească palete de comprimare.

Se discută despre viteze de 5000 kmph (de 5 ori viteza sunetului), iar ţinta este de a scădea numărul de ore petrecute de Preşedinte în aer. Spre exemplu Donald Trump a călătorit spre Tokyo vara trecută şi zborul a durat 14 ore. A folosit un Air Force One adică un Boeing 747-200 atunci. Nu ar trebui să ne grăbim totuşi, pentru că proiectul ar putea dura 8-10 ani, iar până atunci vine şi un nou Boeing 737 în 2024. Şi SpaceX pregătea un program de zboruri în orbita joasă a Pământului care vor duce pasagerii din SUA în Japonia via orbită în câteva ore sau chiar câteva zeci de minute.

Visits: 37