Statele NATO din Europa de Est, inclusiv România, interesate să cumpere drone pentru protecția frontierelor

Pe măsură ce activitățile militare ale Rusiei în Marea Baltică și Marea Neagră creează o neliniște tot mai mare pe Flancul estic al NATO, mai multe țări din Europa de Est și exprimat interesul pentru achiziția de drone militare cu scopul protejării și monitorizării frontierelor.

În România, Ministerul Apărării Naționale își propune să dezvolte capabilitățile de informații, supraveghere şi recunoaștere (ISR) ale forțelor armate prin achiziția de noi drone, care să garanteze că forțele armate ale țării pot monitoriza granițele românești într-un mod eficient, a relatat site-ul Defense News, citând analiști locali.

Țara noastră a mai încercat în 2018 să cumpere aeronave fără pilot pentru armată, în cadrul unei proceduri de achiziție de drone tactice pentru aproximativ 250 de milioane de lei (56 de milioane de dolari). Printre ofertanți: AAI Corporation din SUA; companiile israeliene Aeronautics Ltd, BlueBird Aero Systems și Israel Aerospace Industries (IAI); precum și firma românească Ymens Teamnet. Procesul de achiziție s-a împotmolit după ce o instanță din România a anulat oferta ca urmare a contestațiilor depuse de unii ofertanți.

Însă, procesul de achiziție de drone militare s-a reluat recent; în luna mai, Constantin Spînu, purtătorul de cuvânt al MAPN a declarat că “printre programele majore de înzestrare dezvoltate de Ministerul Apărării Naționale se numără și cel pentru dotarea cu sisteme de aeronave fără pilot (UAS) de nivel tactic-operativ”, potrivit site-ului Stirile Pro TV.

În noua competiție este de așteptat să se înscrie companii americane, israeliene și românești. În acest context, în luna mai, compania israeliană Elbit Systems a semnat un memorandum de înțelegere cu firmele de stat Avioane Craiova și Romaero pentru cooperare în domeniul Sistemelor de Avioane fără pilot (UAS) în vederea programelor preconizate ale Ministerului Apărării Naționale din România.

Potrivit înțelegerii, companiile vor coopera pentru transferul tehnologic în vederea fabricării în țară de UAS ale Elbit Systems: de la platforme tactice UAS precum Skylark I-LEX și Hermes 450 și până la diferitele configurații ale Hermes 900.

Un alt aspect notabil este acela că SUA au decis luna trecută să elimine o serie de restricții ce limitau exporturile de drone militare, lucru ce ar putea permite giganților americani General Atomics și Northrop Grumman să exporte drone din categoria grea – ca RQ-4 Global Hawk și MQ-9 Reaper – în țările din Europa de Est.

Reinterpretarea de către SUA a regulilor Regimului de Control al Tehnologiilor pentru Rachete (MTCR) va avea probabil un efect major asupra pieței internaționale de drone militare, dominată în acest moment de țări ca Israel și China.

Sursa: airforcetimes.com

În același timp, Ministerul Apărării din Polonia are în plan o serie de programe de achiziție de vehicule aeriene fără pilot. Până în prezent, ministerul a comandat drone și mini-drone cu raze mici de acțiune, și are în derulare mai multe programe pentru achiziția de drone de supraveghere și luptă.

“Pe termen lung, forțele armate poloneze intenționează să achiziționeze o duzină de seturi de vehicule aeriene fără pilot din gama medie, în cadrul programului Gryf; mai multe drone de recunoaștere și luptă cu autonomie mare în cadrul programului Zefir; și drone cu decolare și aterizare pe verticală și raze scurte de acțiune pentru Forțele Navale în cadrul programului Albatros”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării de la Varșovia.

În 2018-2019, compania poloneză din industria apărării WB Group a câștigat două contracte pentru livrarea unui număr total de 48 de mini-drone pentru Forțele de Apărare Teritorială (TDF), o structură militară formată din voluntari.

„Am furnizat două tipuri de drone armatei poloneze. Primul tip este FlyEye care, pe lângă TDF, este folosit și de forțele de artilerie și forțele speciale din Polonia. Poate fi utilizat pentru o varietate de misiuni, inclusiv recunoașterea, ghidarea artileriei, căutarea & salvare, dar și extinderea razei de acțiune a sisteme de management militar. Această drone poate ghida rachete, devenind centrul unui sistem antitanc”, a declarat purtătorul de cuvânt al companiei, Remigiusz Wilk, pentru Defense News. “Cel de-al doilea tip este Warmate, care combină capacitățile de recunoaștere și capacitățile de luptă ca dronă-kamikaze, astfel că este un sistem extrem de precis.”

De asemenea, WB Group exportă drone și în alte țări din regiune, iar livrările de drone-kamikaze Warmate către patru țări aliate se realizează prin intermediul Agenției NATO pentru Sprijin și Achiziții . Producătorul a înființat recent o filială în Ucraina, unde vehiculele sale aeriene fără pilot sunt utilizate de forțele armate din această țară.

Și alte țări din regiune intenționează să achiziționeze drone, în special Cehia. În noiembrie 2019, președintele ceh Milos Zeman a provocat un scandal când a solicitat Guvernului de la Praga să cumpere drone israeliene pentru forțele armate. Dronele de luptă vor fi achiziționate în cadrul programului ceh de modernizare militară 2027, în valoare de 4,25 de miliarde de dolari.

sursa:https://umbrela-strategica.ro/

Visits: 64