Afla tot ce trebuie sa stii despre printarea 3d si cat de accesibila este aceasta tehnologie in prezent
Imprimarea 3D transforma filamentele din plastic sau rasina in obiecte fizice.
NASA are o imprimanta 3D pe Statia Spatiala Internationala si astronautii pot construi instrumente personalizate, fara a fi nevoie sa le aduca de pe Terra.
Imprimarea 3D a fost adoptata, in ultima perioada, de studenti, antreprenori, pasionati si de fabrici deoarece permite transformarea unui design digital intr-un obiect tangibili.
Medicii pot tipari modele fizice ale anumitor portiuni ale corpului pentru a vizualiza mai bine procedurile. Inginerii din fabrici pot crea dispozitive personalizate care economisesc timp si reduc consumul din timpul procesului de fabricatie. Desi folosita mai ales pentru crearea obiectelor din plastic, imprimarea 3D poate genera si obiecte metalice, desi acesta este un proces mult mai costisitor si mult mai putin obisnuit decat imprimarea 3D din plastic.
Ce este imprimarea 3D? Imprimarea 3D este procesul de creare a unui obiect fizic dintr-un model digital. Imprimarea 3D este un proces aditiv. Straturile de plastic sunt construite una dupa alta pentru a crea un obiect.
Cum afecteaza imprimarea 3D economia? Imprimarea 3D influenteaza lantul de productie si are beneficii pentru comunitati, educatie, antreprenoriat si intreprinderi traditionale. Contribuie la crearea de noi produse si noi companii si ne ajuta sa dezvoltam abilitati transferabile dintr-o nisa in alta.
Cat de scumpa este imprimarea 3D in comparatie cu procesele de fabricatie traditionale? Ce inseamna pret mic pentru imprimanta 3D?
Depinde. Datorita printarii 3D, astazi, crearea de prototipuri, tije, instrumente si dispozitive este mult mai putin costisitoare si necesita mult mai putin timp. La polul opus insa, odata ce costurile de instalare sunt platite, prin tehnicile traditionale de fabricatie, precum turnarea prin injectie, putem produce mai rapid si cu costuri mai mici.
Cum afecteaza imprimarea 3D lantul de aprovizionare? Tiparirea 3D este ideala pentru productia de scurta durata si pentru lucrarile mici de productie. De asemenea, permite „stocarea pieselor de schimb in cloud”, astfel incat inventarul fizic nu este necesar pana cand nu exista o cerere pentru un obiect. Prin livrarea obiectelor 3D pe tot globul in forma digitala si prin tiparirea locala, costurile si timpul de transport pot fi eliminate complet.
Imprimarea 3D poate transforma lantul de productie? Industria este intr-o transformare constanta, iar imprimarea 3D contribuie semnificativ prin capacitatea de procesare a unui volum urias de date, analize superioare calitativ care completeaza factorul uman si automatizarea diferitelor etape de productie.
Ce este, deci, imprimarea 3D?
Imprimarea 3D este procesul de creare a obiectelor (de obicei din plastic, dar uneori din metal sau material compozit) dintr-un model digital. Majoritatea imprimantelor 3D adauga obiectului un strat foarte subtire la un moment dat, motiv pentru care imprimantele 3D sunt clasificate drept „fabricare prin aditivi”.
CUM FUNCTIONEAZA fabricarea aditivata?
Analogia cu printarea clasica nu este tocmai ideala. Imprimantele 3D functioneaza mult mai mult ca plotterele, mutand un cap de imprimare de-a lungul axei X si Y pentru a desena un model. In cazul unei imprimante 3D, modelul este desenat de obicei cu plastic, nu cu cerneala. Ceea ce face ca imprimanta 3D sa fie tridimensionala este ca, odata ce un model este desenat, capul de imprimare se misca in sus (sau suprafata de imprimare se coboara) si un alt model este desenat in partea de sus a primului.
Exista mai multe tipuri de imprimante 3D, dar ne vom concentra pe doua: modelare cu depunere condensata (sau FDM) si steriolitografie (sau SLA).
- FDM are la baza rolele de filament ca material sursa. Acestea au, de regula, o grosime de 1,75 sau 2,85 milimetri, si sunt rulate pe un fus. O imprimanta FDM incalzeste filamentul, il strecoara printr-o duza de extruder si depune astfel straturi pe o suprafata de constructie. Straturile sunt incredibil de subtiri si, intrucat fiecare strat topit este asezat deasupra stratului anterior, acesta fuzioneaza partial pe masura ce se raceste. Un obiect este construit din sute sau mii din aceste straturi.
- SLA are rasina lichida ca materie prima. O tava de acumulare este coborata in rasina (de obicei cu susul in jos) si lumina (uneori de la un LCD, alteori dintr-un laser ultraviolet) creeaza o reactie chimica in rasina care o face sa se intareasca. Pe masura ce fiecare strat este expus la lumina, imprimanta ridica platforma de construire usor din bazinul de rasina, expunand urmatorul strat la lumina.
- FDM este cea mai obisnuita forma de imprimare 3D prin extrudarea materialelor. SLA este cea mai comuna forma de imprimare 3D cu polimerizare usoara.
- Aceste doua metode de imprimare au atins un nivel de cost suficient de scazut pe care consumatorii, pasionatii, educatorii, intreprinzatorii si intreprinderile mici si le pot permite.
- Sunt disponibile si alte forme de imprimare 3D, dar la un cost substantial.
- Acestea includ imprimarea 3D cu pat de pulbere (pulberea este fuzionata in forma), fabricarea obiectelor laminate (care lipeste foile de material impreuna si apoi le taie), depunerea de energie directionata (care seamana cu ce s-ar intampla daca un aparatul de sudare si o imprimanta FDM ar fuziona) si fabricarea de fascicule electronice cu fascicul de electroni (care filmeaza un fascicul de electroni intr-un vid pentru a crea metal topit pe baza unui model 3D).
- Aceste ultime forme de imprimare 3D sunt utilizate in general pentru fabricarea pieselor metalice, in timp ce FDM si SLA sunt cel mai adesea folosite pentru fabricarea obiectelor din plastic.
Toate acestea au in comun crearea de obiecte noi prin adaugarea si imbinarea treptata a unei materii prime.
CE NU ESTE PRINTAREA 3D?
Imprimantele 3D nu sunt replici ale Star Trek. Nu poti “cere” unei imprimante 3D sa produca o felie de placinta sau o replica perfecta a scaunului de comanda al capitanului Kirk. Desi exista imprimante 3D care vor crea de fapt prajituri de ciocolata si modele tridimensionale ale scaunului Capitanului, imprimarea 3D are constrangeri de productie si limitari de design.
CE IMPACT GENEREAZA PRINTAREA 3D asupra ECONOMIEI?
In acelasi mod in care imprimarea 3D este un element al unei tendintei mai mari – si anume de transformare a productiei digitale, imprimarea 3D este un element al unei tendinte mai mari din punct de vedere economic, si anume aparitia unui nou curent in productie – miscarea producatorilor, “makerii”, fabricantii, cei care creeaza “ceva” de la 0.
Makerul inglobeaza totul, de la cel ce confectioneaza papusi si pana la cel ce proiecteaza roboti, de la scrapbooking la confectionarea mobilierului, de la prelucrarea pielii la imprimarea 3D. Este un cuvant care se refera la orice persoana care face lucruri.
Activitatea aceasta este diferita de fabricatie, desi a produce deseori duce la fabricatie.
Atunci cand cineva proiecteaza un produs si construieste un prototip, acesta poate fi considerat ca fabricant. Odata ce prototipul este in productie activa, asta este productia. Acum, combinand fabricarea 3D cu crowdfunding-ul, poate fi proiectat un prototip foarte sofisticat, iar apoi fabricatia poate fi finantata de clientii potentiali.
Miscarea producatorilor este centrata in orase. Acest nou mediu de fabricatie hiperlocal are potential nu numai pentru pasionati, dar si pentru impulsionarea antreprenoriatului local si crearea de locuri de munca. Orasele au o mare oportunitate de a cataliza aceasta miscare ca o modalitate de a imbunatati economiile locale, de a diversifica oportunitatile fortei de munca si de a sprijini economia creativa.
De asemenea, imprimarea 3D poate schimba modul in care ne demaram afacerile. De exemplu, pana de curand, un antreprenor in SUA ar fi trebuit sa cheltuiasca peste 100.000 USD pentru a produce un prototip pentru un produs nou. Odata cu printarea 3D, costul acesta poate varia de la pana la 2.000 USD la 4.000 USD. Pe scurt, costul dezvoltarii prototipurilor a devenit rapid mult mai accesibil pentru antreprenori.
Aceasta reducere a costurilor pentru prototipuri (si prin extensie, pentru dispozitive si instrumente) se aplica si organizatiilor mari. Cand va puteti asuma o cheltuiala si o puteti reduce la doar 2-4% din costurile anterioare, inovatia creste si costul riscului scade.
Potrivit lui Paul Heiden, SVP Managementul Produselor pentru producatorul de imprimante 3D Ultimaker:
Viitorul fabricarii aditivate nu va fi in mainile unor ingineri ci mai degraba al vreunui muncitor fara experienta de imprimare 3D. Solutiile software le permit acelor lucratori necalificati sa creeze piese si instrumente, acoperind lipsa de competente si pregatindu-i pentru o cariera in fabrica viitorului.
UN INDICATOR pentru avantul printarii 3D ar putea fi numarul de proiecte si suma de bani donata prin proiectele Kickstarter. Kickstarter este o platforma de crowdfunding care permite creatorilor sa finanteze produse si proiecte. De fapt, multi furnizori de imprimante 3D si-au finantat eforturile prin Kickstarter.
In momentul martie 2019, Kickstarter arata o suma cumulata de 4,2 miliarde de dolari acordate pentru 162.912 proiecte finantate cu succes. Acest lucru este direct relevant pentru imprimarea 3D, deoarece, de exemplu, in cazul repararii drumurilor compania nu mai permite imagini foto-realiste pentru finantarea gropilor, de exemplu, si cere construirea unui prototip real – care este adesea realizat partial prin imprimarea 3D.
Un alt mod de a masura impactul asupra economiei este analiza platformei Etsy, care este in mod fundamental o piata a bunurilor creative si unice. In raportul sau anual din 2018, compania a declarat ca sprijina 2,1 milioane de vanzatori activi, dintre care 87% sunt femei si 97% care isi conduc afacerile creative de acasa.
Conform unui studiu de impact economic realizat de ECONorthwest in numele vanzatorilor Etsy:
- A generat un venit de peste 1,76 miliarde de dolari.
- A contribuit 5,37 miliarde de dolari la economia Statelor Unite, mai mult decat dublul vanzarilor directe de afaceri.
- A creat 1,52 milioane de locuri de munca in economia lucratorilor independenti.
- A produs 3 miliarde de dolari in valoare economica suplimentara.
Desigur, doar un procent mic din vanzatorii Etsy folosesc imprimarea 3D, dar, deoarece multi vanzatori Etsy sunt candidati pentru o anumita forma de fabricare prin aditivi, sunt un bun indicator pentru datele de crestere a pietei.
In mod fundamental, printarea 3D este un motor transformator pentru cresterea economica, ajutand, de exemplu, studentii sa deprinda abilitati tangibile care produc valoare, sau ajutand antreprenorii sa construiasca si sa testeze prototipuri si sa inceapa productia, toate conducand la o creare de locuri de munca in toata lumea.
In Romania, IMAKE3D este primul reseller de imprimante 3d profesionale cu magazin de prezentare in Bucuresti, prezent pe piata locala inca din 2015, cu activitate in printarea 3D din 2016.
Conceptul propriu de business development pentru printerele 3D – ECOSISTEMUL 3D diferentiaza IMAKE3D in peisajul printarii 3D si a turnarii aditivate si se refera la faptul ca experienta oferita de IMAKE3D porneste din servicii de consultanta in vederea achizitionarii de imprimante 3D, scannere 3D, consumabile si accesorii 3D, careia i se alatura, desigur service-ul si serviciile post-vanzare.