Nu doar alunițele, ci și petele suspecte de pe piele pot fi melanom

Formele de melanom sunt multiple. Pe lângă melanoamele care seamănă cu alunițele reliefate sau alunițele plate, și care au caracteristicile cele mai tipice de melanom, adică au o culoare intensă de negru sau au variație de culoare, margini neregulate, dimensiuni mai mari (peste 1 cm), există și melanoame ce nu se înscriu în aceste caracteristici.

Unele tipuri de melanom nu arată așa cum te-ai aștepta, adică precum o aluniță. De aceea, în aceste situații, diagnosticul este stabilit mult mai târziu decât atunci când melanomul apare sub formă unei alunițe. Pacienții trebuie să fie informați și să înțeleagă că orice leziune atipică, care nu se vindecă în câteva săptămâni, care își schimbă formă sau care sângerează fără motiv poate fi, de fapt, melanom, scrie doc.ro.

În general, melanomul este un tip de cancer care are șanse mari de vindecare, atât timp cât este depistat în stadiu incipient. Dacă melanomul este diagnosticat după ce se metastaziaza și ajunge la alte organe, tratamentul este mai complicat și astfel scad și șansele de vindecare.

Melanomul amelanotic

Melanomul amelanotic este o formățiune fără pigment. El nu respectă criteriile clasice de diagnostic al melanoamelor. Este o formățiune de culoarea tegumentului normal sau de culoare roz-roșu. Că formă, pot fi atât leziuni plane, asemenea unor pete, cât și nodulare. Pot avea orice localizare la nivelul corpului.

Aceste tipuri de tumori nu au caracteristici specifice, ele pot semăna cu alte tipuri de cancere de piele, cu formățiuni benigne, chisturi, uneori chiar cu mici plăci de eczemă. Din această cauza, de multe ori stabilirea diagnosticului se face mai tardiv. Diagnosticarea mai tardivă face că tumoră să fie găsită într-un stadiu mai avansat. Pentru această este important că orice leziune suspectă, mai ales una care își schimbă aspectul rapid în timp, să fie investigată de medicul dermatolog.

Lentigo malignă și lentigo malignă melanoma

Acestea sunt leziuni particulare tip melanom, care apar la nivelul zonelor de piele cu agresiune solară intensă (la nivelul fetei și gâtului). Apar la persoane varstice, majoritatea între 60 și 80 de ani și, de obicei, evoluția este mai lentă decât la alte forme de melanom.

Lentigo malignă este o formă de melanom în situ. Poate evolua spre formă mai agresivă de lentigo malignă melanoma. Se manifestă sub formă de pete brune, cu asimetrie de formă, margini și culoare (frecvent au mai multe nuanțe de culoare, de la brun deschis, la brun închis). Acestui tip de leziuni li se aplică regulă ABCDE pentru diagnosticul clinic al melanomului.

Dimensiunile sunt mari, creșterea este lentă, putând ajunge la dimensiuni de câțiva centimetri în ani de zile. Nu apare dintr-o aluniță preexistentă, iar numărul de nevi pigmentări nu se corelează cu risc crescut pentru a dezvoltă lentigo malign. Chiar dacă nu este atât de agresivă că alte forme de melanom, este de dorit că diagnosticul să fie stabilit cât mai timpuriu.

Lentigo malignă melanoma este formă de melanom agresiv, invaziv, care se dezvoltă pe un lentigo malign. Cu cât leziunea de lentigo malign este mai extinsă, cu atât crește și riscul că ea să devină invazivă.

De aceea, prezența cât mai timpurie la medic și autoevaluarile periodice pentru depistarea unor formățiuni în evoluție sunt esențiale pentru un diagnostic timpuriu al oricărei formațiuni.

Visits: 30