Dependență de substanțe haluciogene – la ce riscuri te expune

Drogurile din clasa halucinogenelor alterează percepția, gândurile și sentimentele consumatorului. Acestea cauzează halucinații, senzații și imagini ce par extrem de reale, însă nu sunt. Substanțele halucinogene se regăsesc sub formă de ciuperci sau plante, dar și sub formă sintetică.

Halucinogenele au fost folosite din cele mai vechi timpuri în ceremoniile religioase, tocmai pentru alterarea percepției. Unele droguri din această categorie fac consumatorul să simtă că se detașează de propriul corp ori că se deconectează de această lume. De aceea, acestea sunt extrem de periculoase, crescând considerabil riscul de accidentare sau deces, scrie doc.ro.

Și în zilele noastre, acestea se folosesc în multe triburi pentru experimentarea unor senzații considerate în mod eronat spirituale. Ayahuasca, de pildă, este ceaiul preparat în zona Amazonului și consumat numai sub îndrumarea unui șaman. Plantă din care este făcut acest ceai conține dimetiltriptamina, un ingredient ce alterează mintea și percepțiile.

Care sunt drogurile halucinogene

LSD (n.r. dietilamida acidului lisergic) este cel mai popular drog din categoria halucinogenelor. Acesta a fost dezvoltat, în prima faza, că medicament analeptic, pentru stimularea inimii și a sistemului respirator. Ulterior, s-a descoperit efectul halucinogen al acestuia, precum și riscurile majore asociate cu administrarea să. LSD este obținut dintr-o ciupercă a cerealelor, care apare în mod deosebit la secară. Acest drog nu are miros, însă poate fi puțin amar și se administrează fie pe cale orală (n.r. timbru), fie intravenos. Efectele psihoactive apar după utilizarea unei doze mai mari de 25 de micrograme. Doză poate crește pe măsură ce consumatorul administrează mai des întrucât apare toleranță organismului la drog.

Alte droguri halucinogene:

PCP (fenciclidina)

Mescalină

Psilocibina (ciuperci halucinogene)

Ecstasy

Dextrometorfan

Ketamină

Marijuana

Simptomele consumului de halucinogene

Modificarea percepțiilor senzoriale

Incapacitatea de a diferenția realitatea de fantezie

Fluctuații ale temperaturii corpului

Alterarea conceptului de timp

Dilatarea pupilelor

Senzația de detașare de corp

Repetarea unor imagini vizuale și după încetarea halucinațiilor

Diminuarea capacităților de înțelegere și învățare

Greață și vărsături

Alterarea stării de spirit

Pierderi de memorie

Efectul unui drog halucinogen poate dura până la 12 ore.

Sevrajul după drogurile halucinogene

Pe măsură ce drogul halucinogen iese din organism, apare sevrajul, asociat cu o serie de modificări fizice și psihice. Simptomele acestuia sunt:

Amintiri ale halucinațiilor

Spasme musculare

Probleme de coordonare

Comportament agresiv

Hipertensiune

Apatie

Puls crescut

Frică de nebunie

Depresie

Psihoza

Diaree

Dependența de halucinogene

Unele droguri halucinogene pot cauza dependență. LSD-ul, de pildă, nu cauzează dependență, însă cauzează toleranță, ceea ce înseamnă că doză necesară se mărește în timp. Pe de altă parte, PCP creează dependență.

Toate substanțele halucinogene afectează creierul, însă nu toate cauzează halucinații, unele pot altera doar percepția asupra lumii.

Abuzul și dependență de drogurile halucinogene trebuie combătute întrucât viață consumatorului este pusă în pericol de acestea. Consumul halucinogenelor poate cauza atacuri de panică și episoade de psihoza, care pot afecta sănătatea mintală a consumatorului.

De pildă, PCP-ul poate cauza simptome similare schizofreniei, iar efectele negative ale acestui drog pot persistă și pot fi resimțite și la 1 an după oprirea consumului.

Supradoză de halucinogene poate cauza accident vascular cerebral, comă sau deces, iar riscul de complicații crește dacă acestea sunt combinate cu alte droguri sau cu unele medicamente.

Tratarea dependenței de halucinogene

Nu există un tratament specific pentru abuzul sau dependență de halucinohene. Însă există medicamente care pot ameliora simptomele fizice și psihice cauzate de consumul acestor droguri. Consilierea psihologică este de mare ajutor în combaterea nevoii de a consumă un drog halucinogen.

De multe ori, consumul de substanțe halucinogene este asociat cu depresia, iar în această situație e necesar fie ajutorul unui psiholog, fie cel oferit de un psihiatru, în vederea tratării tulburării psihice.

Dependență psihică ce apare în urmă consumului de droguri halucinogene se tratează greu, însă cu ajutorul unor specialiști și cu sprijinul familiei și prietenilor, consumatorul va reuși să se țină departe de tentații.

Visits: 29