Elon Musk vrea să trimită oameni pe Marte în 2024; Iată planurile SpaceX pentru deceniile următoare

După ce s-a vorbit mai degrabă despre lansările de sateliţi Starlink în ultima vreme, sau de proiectul Neuralink, iată că revenim la dorinţa lui Elon Musk de a pune un om pe Marte. Miliardarul care patronează Tesla, SpaceX, Boring Company a declarat pentru ExploreMars.org pe un stream Twitch că are de gând să trimită oameni pe Marte în 2024. Până în 2050 intenţionează să creeze un oraş complet sustenabil pe Planeta Roşie.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Nu vor lipsi pericolele şi provocările, evident. În jur de 1000 de navete Starship ar fi necesare şi o perioadă de 9 ani pentru a duce 1 milion de oameni pe Marte. Va fi nevoie şi de 20 de ani pentru a transfera milioane de tone de echipamente şi materiale pe Mars Base Alpha pentru a o face sustenabilă. Va fi important şi faptul că planetele (Pământ şi Marte) se aliniază o dată la 2 ani. SpaceX a încheiat recent un nou test “hop” pentru prototipul Starship.

Starship va avea rolul de a duce astronauţi pe Lună în următorii ani şi ulterior şi pe Marte. SpaceX mai lucrează şi la un rocket booster cunoscut drept Super Heavy, care va fi gata de testare în cadrul următorului eveniment Starship din octobmrie. SpaceX va oferi un update despre proiect tot în octombrie. Primul zbor orbital al navetei Starship ar trebui să aibă loc în 2021. Musk avertizează că misiunile spre Marte sunt foarte periculoase şi că nu sunt “pentru oricine”. Citează şi şanse mari de a muri, dar şi “că va fi glorios dacă funcţionează”.

Odată cu Starship compania lui Musk bifează încă o premieră: prima rachetă orbitală reutilizabilă. Următoarea mare misiune este de a îl trimite pe miliardarul japonez Yusaku Maezawa şi 6 sau 8 artişti în jurul Lunii în 2022. Apoi tot în 2022 încep misiunile cargo spre Marte şi în 2024 avem o misiune cu echipaj spre aceeaşi planetă. Dacă totul merge bine o mega fabrică SpaceX din Texas ar putea construi până la 1000 de Starships în 10 ani, adică 100 pe an.

În condiţii ideale vom ajunge să avem 3 zboruri Starship spre Marte pe zi în deceniul 2040-2050. Trebuie subliniat şi cât de rapid s-au mişcat lucrurile pentru SpaceX, după ce în 2008 a lansat prima rachetă privată cu combustibil lichid în orbită. În 2005 firma avea doar 160 de angajaţi, iar în noiembrie 2019 ajungea la 7000. Compania îşi câştigă banii prin lansări de sateliţi, proiecte ca Starlink şi misiuni cargo spre Staţia Spaţială Internaţională.

Visits: 34