Ce înseamnă scorul APGAR și de ce bebelușul primește notă la naștere

Ai auzit, cu siguranță, la un moment dat de scorul APGAR, însă te-ai întrebat vreodată ce înseamnă notă 9 la naștere sau dacă bebelușul primește notă 8 la naștere? În acest articol îți explicăm în detaliu ce înseamnă scor APGAR și ce spune el despre evoluția copilului.

Scorul APGAR este un test efectuat nou-născuților imediat după naștere. Acest test verifică ritmul cardiac al bebelușului, tonusul muscular și alte semne, pentru că medicul să vadă dacă este nevoie de îngrijiri medicale suplimentare ori de îngrijiri de urgență.

Acest test se efectuează de obicei de două ori: o dată la minutul 1 după naștere și încă o dată la 5 minute după naștere. În unele cazuri, dacă există motive de îngrijorare despre starea bebelușului, testul acesta poate fi repetat, scrie doc.ro.

Ce înseamnă scorul APGAR?

Scorul APGAR este o metodă folosită pentru a evalua rapid sănătatea copiilor nou-născuți, vizavi de mortalitatea infantilă. Cea care a elaborat acest scor este Virginia Apgar, medic anestezist de la un spital din New York, în 1952, pentru a cuantifica efectele anesteziei asupra bebelușilor. Așadar, scorul APGAR este un sistem folosit de medici și de asistente pentru a evalua nou-născuțîi la 1 minut și la 5 minute după ce au venit pe lume.

Ce criterii are în vedere scorul APGAR?

Sistemul de evaluare APGAR este împărțit în 5 categorii. Fiecare categorie primește o notă, de la 0 la 2 puncte. Un bebeluș poate primi, în general, un scor maxim de 10 puncte.

Cu toate acestea, un bebeluș rareori are notă 10 în primele minute de viață, iar asta deoarece majoritatea micuților au mâinile sau picioarele de nuanță albăstruie imediat după naștere.

Iată criteriile care stau la baza unui scor APGAR

A – vine de la activitatea mușchilor/tonusul muscular

0 puncte: un tonus moale

1 punct: membrele sunt flexate, îndoite

2 puncte: mișcarea activă

P – vine de la puls sau ritm cardiac

0 puncte: puls absent

1 punct: mai puțîn de 100 de bătăi ale inimii, pe minut

2 puncte: mai mult de 100 de bătăi ale inimii, pe minut

G – vine de la grimasă (răspunsul la stimulare, cum ar fi aspirarea nasului bebelușului)

0 puncte: absența

1 punct: mișcare facială/grimasă cu stimulare

2 puncte: tușe sau strănut, plâns sau retragerea piciorului odată cu stimularea

A – vine de la aspect (culoare)

0 puncte: bebelușul este pe toată suprafață pielii albastru, gri-albăstrui sau palid

1 punct: corpul este roz, însă extremitățile sunt de o nuanță albastră

2 puncte: bebelușul este roz peste tot

R – vine de la respirație

0 puncte: absența

1 punct: neregulată, plansul este slab

2 puncte: bună, plansul este puternic.

Testul APGAR este efectuat fie de un medic, fie de moașă ori de asistență. Specialistul examinează bebelușul pentru a vedea efortul pe care acesta îl depune că să respire, ritmul cardiac, tonusul muscular, reflezele și culoarea pielii.

De ce se măsoară de două ori

Scorul APGAR este notat la 1 minut și la 5 minute după naștere, asta deoarece, în cazul în care notă unui bebeluș este foarte mică în primul minut de viață, un medic va interveni imediat ori intervențiile deja începute se vor intensifica.

La 5 minute de la venirea pe lume, starea bebelușului s-a îmbunătățit. Dacă, însă, scorul APGAR este foarte scăzut la 5 minute după naștere, medicii vor reanaliza evoluția bebelușului după 10 minute.

Ce bebeluși pot avea un scor APGAR mic la naștere

Medicii se așteaptă că unii bebeluși să aibă note mici la naștere, iar printre aceștia se numără:

bebelușii născuți prematur

bebelușii născuți în urmă operației de cezariană

bebelușii care au avut o naștere complicată

micuții născuți după o sarcină cu risc mare.

Un bebeluș cu o notă mică la naștere ar putea avea nevoie de oxigen și de eliberarea cailor respiratorii, pentru a-l ajută să respire mai bine; fie de stimularea fizică, pentru a ajută inima să bată într-un ritm normal.

Care este scorul APGAR considerat normal?

Un scor APGAR între 7 și 10, la 5 minute de la venirea pe lume a bebelușului, este „liniștitor” (le da mămicilor siguranță). Un scor APGAR între 4 și 6 este considerat „moderat anormal”. Un scor între 0 și 3 este îngrijorător.

Părintele poate observă, la scurt timp după naștere, cum asistentele șterg viguros bebelușul sau îi pun o masca de oxigen, că să îl ajute pe cel mic să respire. În unele cazuri, medicul sau asistență ori moașă poate recomandă transferul bebelușului la secția de Terapie Intensivă, pentru a primi mai multe îngrijiri medicale.

De reținut!

Un scor APGAR mic nu înseamnă că micuțul va avea probleme de sănătate grave ori pe termen lung. El nu este conceput pentru a prezice/estima starea de sănătate a copilului în viitor.

Visits: 39