Review NVIDIA GeForce RTX 3080 Founders Edition – Adio 1080p, bine te-am gasit viitor al gaming-ului 4K!

Jurnal de bord: ne pregatim de ultimele luni ale lui 2020 si intram cu pasi repezi in cea mai aglomerata perioada a anului cand vine vorba de lansari de jocuri si hardware. In jurul nostru plutesc nori de incertitudine cu privire la ce ne rezerva marii jucatori din piata de componente si ne hranim aproape zilnic cu zvonuri. Ba un redditor rus a gasit niste drivere beta pe vreun forum dubios, ba un mare YouTuber a dat-o in bara si a lansat din greseala informatii despre x piesa de PC. Of, micile placeri ale meseriei de jurnalist tech. Dar din cand in cand, se intampla cate ceva care-ti da realitatea peste cap. Un exemplu recent este lansarea online in care NVIDIA ne-a prezentat direct din bucataria companiei noile placi video din seria RTX 3000. Si am ramas masca; plin de incantare, Jen-Hsun Huang sau dupa cum il striga prietenii, Jensen, a scos din cuptor o RTX 3090.

Toata lumea a ramas masca cand NVIDIA si-a prezentat noul flagship, insa pana punem mana pe acel colos mai dureaza putin. In schimb, ultima saptamana m-am jucat cu NVIDIA GeForce RTX 3080, o placa despre care insasi Jensen spunea ca va intrece cam toate asteptarile posibile si ca va oferi o performanta dubla comparativ cu RTX 2080. Asta da miscare cu bile de fier! Dar oare va reusi noua placa video high-end a producatorului sa se ridice la nivelul laudelor?

Ei bine, asta vreau sa aflu in acest review, asa ca luam NVIDIA GeForce RTX 3080 la disecat. O vom roti pe toate partile, o masuram, o cantarim, o testam si promit ca nu las urme de dinti pe radiator cand o gust. Cine stie ce surprize mai ascunde jucaria asta?

NVIDIA GeForce RTX 3080 Founders Edition – Fata in fata cu viitorul!

Credeam ca la 23 de ani sunt putin cam mare ca sa ma mai indragostesc la prima vedere, iar aceste simtiri astrale sunt mai mult pentru adolescentii visatori (mare mai sunt), dar am simtit din nou cum mi se inmoaie genunchii pe masura ce fluturii reapareau in stomacul osandit de shaorma. Era o vineri seara si pe neasteptate, ma suna nenea de la UPS sa-mi zica ca are un pachet pe numele meu. “Alo, de la UPS va deranjez. Domnul Marin de la Zona IT?” Raspund cu un “Dea” semi-ragusit si plictisit dupa o saptamana de tocit tastatura. “Sunteti acasa? Ajung in cinci minute.” Si atunci s-a oprit timpul. Brusc am simtit un mirosul de placintei calde pe care Jensen o trimisese spre mine sub forma unei NVIDIA GeForce RTX 3080 Founders Edition. Si a venit! O cutie impunatoare, grea si foarte robusta care servea ca si cusca pentru bestie.

Unboxing-ul a fost ca un preludiu intre doi pustani care descopera pentru prima oara ca-si pot umbla pe sub textile. Am fost stangaci, era s-o scap, dupa care mi-au transpirat palmele si tot ce puteam gandi era cum sa nu las urme de amprente pe carcasa aceea imaculata. Dar am reusit intr-un final; am scos-o din cutie si m-a lovit. M-a lovit un miros de nou care mi-a captat imediat atentia. Nu stiu ce a fost: fie radiatorul negru mat, fin si impunator, fie cele doua ventilatoare plantate in “colturi” opuse ale placii. Un lucru era sigur insa: dragostea plutea in aer si abia asteptam sa-mi canibalizez PC-ul ca sa fac loc noii bijuterii.

Review NVIDIA GeForce RTX 3080 Founders Edition

Si asa am inceput aventura mea cu NVIDIA GeForce RTX 3080 Founders Edition. Un bloc de aluminiu negru mat, cu doua ventilatoare asezate dubios si un conector pe care nu-l mai vazusem pana atunci, care trona pe centrul placii gata sa-mi distruga wire management-ul din calculator. Nu stiam mare lucru despre placa asta iar singurele informatii pe care ma puteam baza erau cele doua randuri de specificatii care imi ziceau ca am 10GB de VRAM si ca ma pot astepta la performanta dubla fata de RTX 2080-ul ce-mi popula slotul PCI-Express. Ce sa mai? Nu mai fusesem asa curios din copilarie cand scoboceam pe sub brad sa vad daca mai e vreun cadou in plus de la Mos Craciun.

Specificatii Tehnice

Dupa ce am stat atata la palavre, cred ca e timpul sa va hranesc curiozitatea. Prima oara va voi vorbi despre specificatiile tehnice ale placii, urmand ca mai apoi sa vorbim despre noul si dubiosul sistem de racire si desigur, ce performante ofera noua NVIDIA GeForce RTX 3080 Founders Edition. A meritat asteptarea si oare va reusi Ampere sa fie generatia care transforma Ray-Tracing-ul intr-o normalitate? Ramaneti pe faza!

GPU RTX 2080 RTX 3080
SMs 48 68
Nuclee CUDA 3072 8704
Nuclee Tensor 384 (2nd Gen) 272 (3rd Gen)
Nuclee RT 48 (1st Gen) 68 (2nd Gen)
Unitati de Textura 192 272
ROPs 64 96
Frecventa Boost 1815 MHz 1710 MHz
Frecventa Memoriei 7751 MHz 9500 MHz
Capacitate Memorie Video 8192 MB GDDR6 10240 MB GDDR6X
Interfata Memoriei 256-bit 320-bit
Latimea de Banda a Memoriei 496.1 GB/s 760 GB/s
Consum 250W 320W

Review NVIDIA GeForce RTX 3080 Founders Edition

Partea cea mai buna este ca lista de specificatii nu se limiteaza la un simplu tabel plin cu date. Naaah, vorbim despre cateva bunatati super interesante de la NVIDIA. Printre noutati regasim si o caracteristica ceruta de ceva timp: HDMI 2.1. Haideti insa sa le discutam pe rand.

  • HDMI 2.1 – Seria GeForce RTX 3000 de la NVIDIA introduce pentru prima oara suport pentru HDMI 2.1 pentru a transmite semnal 8K prin intermediul unui singur cablu. Aceasta caracteristica este o necesitate pentnru cei care se incumeta sa incerce gaming in rezolutie 8K la 60FPS deoarece este nevoie de minim 71.66Gbps pentru a atinge aceasta rezolutie la 60Hz. Acest lucru nu ar fi fost niciodata posibil prin intermediul HDMI 2.0b sau DisplayPort 1.4a iar un TV 8K necesita nu mai putin de patru conexiuni HDMI 2.0 sau un convertor scump de la DisplayPort la HDMI 2.1.
  • Inregistrare video 8K HDR – Odata cu suportul pentru rezolutie 8K prin intermediul unui singur cablu, noile placi NVIDIA GeForce RTX 3000 ofera si posibilitatea de a captura imagini 8K cu HDR prin intermediul GeForce Experience. In acest fel elimini nevoia de a folosi o placa de captura speciala pentru materiale 8K. Singura limitare este prezenta pe partea de framerate, acesta fiind limitat la 30FPS.
  • Decodor AV1 – Ramanem in sfera 8K unde avem parte de un nou decodor video. In mod normal pentru a transmite la aceasta rezolutie, decodorul H.264 necesita pana la 140Mbps pentru o transmisie fluida. Odata cu noul AV1 latimea de banda necesara este redusa cu mai bine de 50%. Acesta nu a devenit insa un standard din cauza sarcinii enorme pe care o pune pe procesorul din sistem, insa noil placi de la NVIDIA ofera accelerare grafica astfel incat utilizatorii pot urmari continut 8K60 HDR direct de pe YouTube fara nici un fel de problema.

Cum functioneaza noul sistem de racire de la NVIDIA?

Cred ca trebuie sa ne adresam elefantului din incapere: sistemul de racire. Cand am spus ca placa asta m-a fermecat, vorbeam serios. Haideti sa va si explic. Pana acum deja eram obisnuit cu formatul standard al placilor video. Fie e o placa de tip turbina, fie este o aratare cu doua-trei ventilatoare, sau in cazuri mai extreme si mai rare, chiar patru. Dar nu mi-a mai fost dat sa vad o placa cu un ventilator pe-o parte si unul pe fata opusa. Ce e asta?

RTX 3080 Founders Edition Sistem de Racire Explicat

Ei bine, NVIDIA GeForce RTX 3080 Founders Edition este modul in care tabara verde incearca sa ne scoata putin din normal; sa ne faca sa privim lucrurile si din alta perspectiva, fie ea mai non-conformista si mai rebela. Sistemul de racire de pe aceasta placa functioneaza cam asa: ventilatorul “din fata” placii are rolul de a asigura un flux de aer rece constant peste nucleul grafic si componentele din jurul acestuia. D-astea am mai vazut, stim cum merg. Dar ce este cu ventilatorul de pe spate? Ala care pare ca baga aer prin circa 2cm de radiator, ca mai apoi sa-l scuipe in podeaua carcasei. Ei bine, lucrurile stau diferit aici. Ventilatorul asta nu sufla de fapt aer inspre podea, ci il trage de acolo deoarece contrar logicii si asteptarilor, nu se invarte in sensul acelor de ceasornic, ci invers. Astfel este conceput sa traga aer din podeaua carcasei sau din partea frontala, ca mai apoi sa-l distribuie atat prin radiator-ul ce acopera suprafata PCB-ului, cat si sa-l disipeze inspre tavan de unde mai apoi poate fi evacuat eficient.

De aici apar insa intrebarile si situatiile in care cam trebuie sa construiesti un PC in jurul placii video. NVIDIA GeForce RTX 3080 Founders Edition are un sistem de racire nemaivazut care aduce insa cateva noutati in joc. In primul rand, cred cu tarie ca cel mai potrivit traseu al aerului in carcasa ce va gazdui aceasta placa video trebuie sa fie pe axa verticala. Asta inseamna ca podeaua carcasei ar trebui sa fie zona de intake, in timp ce evacuarea se va face prin tavan. In situatia unei carcase cu flux de aer orizontal, aerul rece din fata ar face sens, intrucat placa poate sa-l faca sa circule, insa evacuarea ar fi defectuoasa prin spate intrucat aerul cald degajat de placa video ar fi intai filtrat de cooler-ul procesorului. Iar asta nu este o situatie optima, mai ales cand procesoarele au devenit foarte puternice si au nevoie si ele de o racire performanta. Bine, exista si posibilitatea de a folosi o racire pe apa, fie custom, fie all-in-one iar apoi problema aerului cald spre procesor nu ar mai fi atat de mare. Scenariul ideal pe care-l vad insa, ar fi ca airflow-ul sa circule vertical pentru a raci placa video, iar racirea procesorului sa fie asigurata fie de un sistem AIO de 240/360mm frontal, fie de unul de 120mm montat pe spatele carcasei. In orice caz, racirea ar trebui sa fie facuta intr-un fel de intersectie pentru a oferi fluxuri separate pentru CPU si GPU.

Dar cat este de eficienta aceasta racire va intrebati? Ei bine, in testele realizate de mine nu am vazut ca placa sa treaca de mai mult de 80 de grade Celsius. Inainte sa faceti galagie spunand ca este prea mult, trebuie sa mentionez ca NVIDIA GeForce RTX 3080 Founders Edition a fost mai silentioasa decat ROG Strix RTX 2080-ul pe care-l folosesc ca daily driver; iar cea din urma este o placa foarte silentioasa in sine. Intr-un scenariu in care am setat eu viteza ventilatoarelor si am creat o curba mai agresiva, sunetul a devenit sesizabil dar inca nu deranja, in timp ce temperaturile au stat prin zona 65-70 de grade, in functie de gradul de utilizare.

NVIDIA GeForce RTX 3080 Founders Edition – De doua ori mai rapida decat RTX 2080; sau nu?!

Momentul in care Jensen a spus ca RTX 3080 va oferi dublul performantei pe care o asigura o RTX 2080 a fost in sine monumental. La numai doi ani de la lansarea primei generatii, sa vii practic cu un sequel al unui produs si sa sustii ca dubleaza performanta?! Si la un pret mai mic?! Scuzati-ma, dar cineva si-a injectat otel acolo jos. Si iata ca am pus si mana pe noua placa si putem testa pe viu daca chiar este atat de puternica pe cat a fost laudata.

Am ales sa o testez pe un testbench ceva mai neobisnuit; la fel ca placa in sine. Configuratia cuprinde un procesor AMD Ryzen 5 3600X cu toate nucleele tactate la 4.2GHz pe o placa de baza ASRock B550 Extreme 4. Memoria folosita este un kit de HyperX Fury Black de 16GB la 3200MHz iar pentru a alimenta placa am folosit o sursa be quiet! Power Zone de 1000W. Si inainte sa sariti cu gura si sa spuneti ca procesorul este slab, am testat NVIDIA GeForce RTX 3080 Founders Edition si in sistemul personal cu un Ryzen 7 3800XT iar diferentele sunt isesizabile, daca nu chiar absente. Bine, asta are de aface si cu faptul ca am eliminat o chestie deja prea veche din ecuatie si anume rezolutia FullHD. Sa fim realisti acum: rezolutia 1920×1080 este inca cea mai populara, insa traim in era 4K iar cu noile console next-gen care promit gaming la minim 1440p cu 60FPS, am zis ca este corect sa ma supun scenariilor de utilizare ale acestora. Asadar, toate testele au fost realizate la rezolutiile 1440p (2K) si 2160p (4K) cu toate detaliile la cel mai mare preset grafic si unde a fost cazul Ray-Tracing si DLSS activate. In plus, sesiunea de teste cuprinde si rezultatele obtinute de RTX 2080 pe aceeasi platforma de teste. Nici nu am simtit cand s-a facut 6 dimineata, dar nici nu a contat pentru ce am obtinut.

Review NVIDIA GeForce RTX 3080 Founders Edition

Teste sintetice

Am sa incep usurel, cu aperitivul. Vreau sa vorbim prima oara despre testele sintetice deoarece aici am observat primele mari diferente si am sughitat pentru prima oara. Am folosit SuperPosition pe setarile 4K Optimized, TimeSpy si nu in ultimul rand, FireStrike Ultra 4K. Unde RTX 2080 a obtinut rezultate foarte bune care vor face de rusine chiar si consolele nelansate, RTX 3080 a inceput destul de timid. Nu a fost nici pe aproape de performanta a doua RTX 2080, insa a pus la respect si RTX 2080 Ti fara prea mare stres. Deja otelul se transforma in aluminiu, daca intelegeti unde bat.

Gaming

Poate ca nu ii era atat de foame, sau poate ca aperitivele pe care i le-am servit nu i-au placut. Am zis ca e momentul sa trec NVIDIA GeForce RTX 3080 intr-un scenariu mai familiar atat mie, cat si voua si am ajuns la testele de jocuri. Ca de obicei, am testat prima oara RTX 2080-ul pentru a avea un termen de comparatie, iar rezultatele arata cam asa.

E inca prea devreme sa tragem o concluzie?

O sa joc rolul de avocatul diavolului aici si o sa-i iau apararea lui Jensen. Am sa va explic totodata si de ce am facut alegerile hardware pe care le-am facut. Dar sa incepem cu inceputul. Din testele efectuate, am vazut clar diferenta intre generatii. Chiar daca in testele sintetice nu a fost o demonstratie de forte atat de mare, am vrut eu sa demonstrez ceva. Si anume faptul ca toate testele astea sunt doar niste prostii care nu se traduc adesea in scenarii de utilizare reale. Da, sunt foarte bine realizate si reusesc sa traga la maxim de configuratie, dar aici vorbim doar despre NVIDIA GeForce RTX 3080 Founders Edition. Nu conteaza ce latente au memoriile mele si ce frecventa ruleaza procesorul; stati linistiti. In utilizarea de zi cu zi un AMD Ryzen 5 3600, cu sau fara X in coada, nu va fi un bottleneck pentru o placa precum RTX 3080. Cel putin nu la rezolutii mai mari de FullHD. Regula este simpla: cu cat urca rezolutia, cu atat scade importanta procesorului.

Cu prima chestiune lamurita este timpul sa vorbim despre jocuri. Si aici am cateva cuvinte de spus si vreau sa subliniez anumite chestii. Ati putut vedea ca pe masura ce am folosit titluri mai noi balanta s-a inclinat mai mult spre noua placa video. Scurt pe doi, in jocurile vechi diferentele exista, insa performanta nu este dubla. Insa in titluri noi lansate precum Horizon Zero Dawn, putem vedea cum magistrala PCI-Express 4.0 si a ei latime de banda pun memoria intr-o lumina buna si ofera un boost de performanta bine-meritat.

Review NVIDIA GeForce RTX 3080 Founders Edition

Iar in cazul lui Wolfenstein o sa fiu sincer. Inainte de sesiunea de teste am primit un mail de la NVIDIA in care mi se spunea ca jocul a fost special optimizat pentru RTX 3000. Si aici vreau sa fac o paranteza si sa subliniez ceva foarte important. NU este un lucru rau ca am obtinut astfel de rezultate si diferenta a fost atat de mare. Asta inseamna ca noua generatie nu a adus doar un boost de performanta bruta, insa implementeaza mult mai bine tehnologii precum Ray-Tracing si DLSS 2.0, ceea ce s-a facut simtit in mare stil in acest joc. Si asta ar trebui sa fie un indicator foarte bun pentru ce urmeaza; pentru viitorul gaming-ului pe PC.

Ceea ce vreau sa evidentiez aici este ca NVIDIA GeForce RTX 3080 Founders Edition si generatia acesteia nu au fost lansate pentru a repara probleme curente sau pentru a dovedi ca exista putere de procesare inca nedescoperita. Aceasta lansare ne-a demonstrat ca viitorul va separa baietii de barbati si consolele de PC-uri. Ideea este ca seria RTX 3000 de la NVIDIA este un punct de referinta deja. Un exemplu de urmat si dovada in plastic si tabla ca gaming-ul la rezolutie 4K 60FPS cu tehnologii precum Ray-Tracing sunt complet realizabile, iar costurile nu sunt atat de mari. Doar ca a fost nevoie ca aceasta noua tehnologie sa se maturizeze, iar anumite standarde sa fie depastie. Nu zic ca FullHD este o rezolutie “de saraci”; sa-mi dati peste gura de-o zic vreodata. Spun doar ca aceste placi stiu ce vor de la cumparatori, la fel de bine cum cumparatorii ar trebui sa stie ce vor de la ele.

Review NVIDIA GeForce RTX 3080 Founders Edition

Happy ending!

Din perspectiva mea, NVIDIA RTX 3000 este cea mai de succes lansare pe care am vazut-o vreodata si fac umbra pe aici de ceva timp. Producatorul de placi video a demonstrat ca gaming-ul pe PC mai are ani buni de dainuit in pozitia de mascul alpha si ca indiferent daca AMD castiga financiar cu implementarea hardware-ului in noile console, solutia cea mai buna pentru gamerii pe PC ramane in continuare NVIDIA.

Revenind la oile noastre, NVIDIA GeForce RTX 3080 este cea mai interesanta placa din aceasta serie noua. Da, stiu ca RTX 3090 o sa o manance cu tot cu radiator in comparatii directe, dar consider si ca diferenta de pret este potrivita petnru a separa publicurile acestor produse. Iar RTX 3070 pe cat pare de interesanta, zic ca nu este cazul sa sarim calul si sa ne entuziasmam. Nu, chestia aia oricat de smechera ar fi nu o sa bata 2080 Ti; nu acum, ci in jocurile din viitor. Dar traim in prezent si vorbim despre viitor. Asa ca o sa ma limitez doar la atat momentan, iar cand vin si restul placilor, continuam discutia. Pana atunci, sa nu va para rau ca ati cumparat recent RTX 2000. Noua generatie va imbatrani ca un vin bun, iar impactul real cred ca-l vom simti abia peste vreun an de zile, pe masura ce noile jocuri vor populariza tehnologia de Ray-Tracing si producatorii vor oferi suport pentru DLSS 2.0.

Visits: 59