Un medicament inhalator care conține interferon beta ar putea fi eficient în infecția cu SARS-CoV-2

Potrivit unui studiu recent, un medicament experimental inhalat de pacienți este eficient în 79% dintre cazuri împotriva bolii COVID-19. Medicamentul, numit SNG001, este livrat prin intermediul unui inhalator și se bazează pe interferon beta, o proteină produsă în mod natural în organism, care joacă un rol important în coordonarea răspunsului antiviral al corpului.

Studiul clinic realizat de compania de cercetare medicală Synairgen la pacienții cu COVID-19 este un studiu dublu-orb, controlat cu placebo. În studiu au fost implicați 220 de pacienți, dintre care 100 de pacienți spitalizați și 120 de pacienți aflați la domiciliu. Pacienții din spital au fost recrutați în mai multe centre NHS, scrie doc.ro.

Procesul a fost adoptat de NIHR Respiratory Translational Research Collaboration, care cuprinde centre de marcă în medicina respiratorie din Marea Britanie, ai căror experți recunoscuți pe plan internațional lucrează împreună pentru a accelera descoperirile în ceea ce privește boala COVID-19.

Riscul de boală COVID-19 în formă severă, redus cu ajutorul medicamentului SNG001

Descoperirile cele mai importante ale acestui studiu arată că probabilitatea de a dezvolta o formă severă de COVID-19 (care, de exemplu, necesită ventilație mecanică sau poate duce la deces) în timpul perioadei de tratament (din ziua 1 până în ziua 16) a fost semnificativ redusă cu 79% pentru pacienții cărora li s-a administrat medicamentul SNG001, comparativ cu pacienții cărora li s-a administrat placebo.

Bolnavii de COVID-19 care au luat SNG001 au avut o probabilitate de peste două ori mai mare de a se recupera – recuperarea fiind definită ca „fără limitarea activităților” sau „fără dovezi clinice sau virologice ale infecției” – în cursul perioadei de tratament comparativ cu cei care au primit placebo.

În timpul tratamentului, momentele de tulburare respiratorie (scurtarea respirației) au fost semnificativ reduse la pacienții care au primit SNG001 în comparație cu cei care au primit placebo. În această perioadă, s-au înregistrat trei decese în rândul pacienților care au primit placebo, însă nu au existat decese printre participanții la studiu tratați cu SNG001.

La pacienții care sufereau de boala COVID-19 în formă mai severă la momentul internării (adică necesitau terapie cu oxigen suplimentar), tratamentul cu medicamentul SNG001 a crescut probabilitatea externării din spital mai rapide în timpul studiului, deși diferența nu a fost semnificativă statistic. Timpul mediu până la externare a fost de 6 zile pentru pacienții cărora li s-a administrat SNG001, respectiv de 9 zile pentru cei care au primit placebo.

În plus, pacienții tratați cu SNG001 păreau să fie de peste două ori mai susceptibili să se fi recuperat până la sfârșitul perioadei de tratament, deși această tendință puternică nu a atins semnificația statistică. Cu toate acestea, până în ziua 28, pacienții tratați cu SNG001 au avut cote de recuperare mai bune, semnificative statistic.

Interesant este faptul că analizele de eficacitate indică faptul că nu există dovezi ale unei asocieri între efectele pozitive ale tratamentului cu SNG001 și durata anterioară a simptomelor de COVID-19.

Dave Singh, profesor de farmacologie clinică și medicină respiratorie la Universitatea din Manchester a declarat că există o mulțime de dovezi care susțin ideea că interferonul beta este o componentă-cheie a apărării imunitare umane împotriva infecțiilor virale. Astfel, utilizarea medicamentului SNG001 pentru a crește nivelurile de interferon beta ca tratament pentru COVID-19 pare o alegere bună. Profesorul Singh mai spune că rezultatul cel mai important al studiului este cel legat de situația pacienților afectați mai grav de această boală, medicamentul părând să reducă numărul persoanelor internate care necesită ventilație mecanică.

Dr. Penny Ward, profesor de medicină farmaceutică la King’s College din Londra, afirmă că rezultatele studiului și metodele statistice utilizate pentru a compara rezultatele trebuie acum să fie revizuite mai cuprinzător de comunitatea științifică. Caracteristicile inițiale ale fiecărui braț al studiului, spune dr. Ward, au demonstrat că proporția pacienților cu diabet (factor de risc pentru formele grave de COVID-19) a fost de trei ori mai mare în rândul celor care au luat placebo decât în rândul celor care au luat interferon. A existat, de asemenea, un dezechilibru în proporția pacienților cu boli cardiovasculare între cei care au luat placebo și cei care au luat interferon.

Studiul este mic, iar dezechilibrul acestor factori de risc pentru COVID-19 în formă gravă din cele două grupuri (pacienții tratați cu SNG001 și cei care au primit placebo) sugerează că ar fi necesare mai multe studii pentru a confirma aceste rezultate preliminare.

Compania ar trebui să organizeze un studiu multinațional mai mare în țările cu o epidemie în curs de desfășurare pentru a confirma aceste constatări inițiale. Noul studiu ar trebui să echilibreze participanții la momentul inițial pentru factorii despre care se știe că cresc mortalitatea.

Interferonul beta (IFN-beta) și potențiala utilitate în caz de COVID-19

Interferonul beta este o proteină naturală, care orchestrează răspunsurile antivirale ale organismului. Există dovezi că lipsa producției de IFN-beta de către plămâni ar putea explica susceptibilitatea sporită în grupurile de pacienți cu risc să dezvolte o boală severă a tractului respirator inferior (plămân) în timpul infecțiilor virale respiratorii.

În plus, virusurile, inclusiv coronavirusurile precum SARS-CoV-2 și MERS-CoV, au mecanisme evoluate care suprimă producția endogenă de IFN-beta, ajutând astfel virusul să se se sustragă din fața atacurilor sistemului imunitar înnăscut.

Tratamentul cu IFN-beta exogen înainte sau în timpul infecției virale a celulelor pulmonare fie previne, fie diminuează foarte mult leziunile celulare și replicarea virală. Medicamentul SNG001 al companiei Synairgen este o formulare de IFN-beta-1a pentru livrare directă la nivelul plămânilor prin nebulizare. Are un pH neutru și nu conține manitol, arginină și albumină serică umană, făcându-l adecvat pentru administrarea prin inhalare direct la locul de acțiune.

Două studii clinice de fază II în astm au arătat că tratamentul cu SNG001 inhalat au activat căi antivirale în plămâni, împreună cu îmbunătățirea funcției pulmonare la pacienții cu infecție virală respiratorie. Dacă SNG001 se va dovedi benefic și în studii mai extinse, ar fi o descoperire majoră în gestionarea bolii COVID-19.

Synairgen este o companie de cercetare și dezvoltare a medicamentelor pentru probleme respiratorii fondată de trei profesori de la Universitatea din Southampton. Compania, axată în principal pe apărarea virală pulmonară în astm și BPOC, își folosește platforma de renume mondial BioBank și rețeaua internațională academică KOL pentru a descoperi și dezvolta noi terapii pentru bolile respiratorii.

Visits: 37