Cistita: cauze, tratament, factori de risc și prevenție
Cistita este o inflamație a mucoasei din interiorul vezicii urinare, confundată deseori cu anexita, inflamația localizată la nivelul organelor genitale, fiindcă principalul simptom, cel de disconfort abdominal, este similar.
Femeile sunt mai predispuse la această afecțiune, care apare frecvent în sezonul rece, deși nu poate fi făcută nicio corelație medicală între frig și apariția infecției. Cel mai probabil, ca în cazul multor alte boli, frigul scade rezistența sistemului imunitar. Cistita poate avea mai multe cauze și poate fi de mai multe feluri. Pentru tratament, e nevoie de medicamente și de mici schimbări ale stilului de viață, scrie doc.ro.
Ce este cistita
Cistita este o afecțiune provocată de o infecție bacteriană, care se declanșează atunci când bacteriile „vinovate” ajung în vezica urinară și o împiedică să își îndeplinească funcțiile. Aceste bacterii pătrund în organism prin uretră și provin în general din zona vaginală sau din intestine, cel mai frecvent diagnosticată prin urocultură fiind Escherichia Coli. O altă cauză frecventă este igiena intimă precară, care permite bacteriilor din zona anală să ajungă în dreptul uretrei. De asemenea, litiaza urinară poate genera lezarea mucoasei uretrei sau a vezicii și înmulțirea germenilor existenți în mod natural în vezică și în căile urinare. Deshidratarea stă și ea deseori la baza cistitei, fiindcă un consum mic de lichide împiedică eliminarea completă a bacteriilor din rinichi și vezică. Cistitele sunt frecvente și în cazul femeilor însărcinate, deoarece sarcina presează vezica urinară, care se golește incomplet, dar și în cazul femeilor aflate la post-menopauză, din cauza nivelului scăzut de estrogen.
Tipuri de cistită
Cistita poate fi acută sau interstițială. Cea acută apare brusc, iar cea interstițială este cronică sau pe termen lung, afectând mai multe straturi ale vezicii urinare.
Cistita acută
Cistita acută reprezintă inflamarea bruscă a vezicii urinare, cauzată, de cele mai multe ori, de o bacterie. Această afecțiune este cunoscută sub denumirea de infecție a tractului urinar. Produsele de igienă intimă care irită, complicațiile anumitor boli sau o reacție la anumite medicamente pot cauza, de asemenea, cistita acută.
Cistita interstițială
Cistita interstițială, cunoscută și sub denumirea de sindromul vezicii dureroase, este o afecțiune greu de diagnosticat, care se poate trata, dar nu se vindecă. Având în vedere că acest tip de cistită are simptome severe și diverse, mulți experți cred că ea înglobează, de fapt, mai multe afecțiuni. Dacă ai dureri urinare care durează mai mult de șase săptămâni și nu sunt cauzate de infecții sau de pietre la rinichi, riști să suferi de cistită interstițială. Boala poate afecta viața socială, exercițiul fizic, somnul și chiar viața profesională.
Cauzele cistitei
Cistita poate apărea din mai multe cauze, printre care infecțiile urinare, radioterapia, folosirea unor produse de igienă intimă nepotrivite, o problemă a mucoasei vezicii urinare sau un sistem imunitar care nu funcționează adecvat.
Cauzele cistitei acute
Sistemul urinar este alcătuit din rinichi, uretere, vezică urinară și uretră. Rinichii filtrează deșeurile din sânge și produc urina. Aceasta traversează ureterele spre vezica urinară, iar vezica o depozitează până când ești gata să o evacuezi prin urinare. Apoi, urina iese din corp printr-un tub numit uretră. Cea mai frecventă cauză a cistitei acute este infecția vezicii urinare cu E. Coli, dar există și alte cauze, precum o anumită medicație, radioterapia sau anumite produse de igienă.
Infecția de tract urinar
Bacteria E. Coli care cauzează infecția urinară pătrunde, de obicei, prin uretră și se deplasează spre vezica urinară. Acolo, bacteria se lipește de pereții vezicii și se multiplică, ceea ce duce la inflamarea țesutului. Mai departe, infecția poate ajunge la uretere și la rinichi.
Administrarea anumitor medicamente
Deși infecțiile sunt cea mai obișnuită cauză a cistitei acute, și anumite medicamente pot conduce la inflamație. Este vorba despre medicamentele folosite în chimioterapie, precum ciclofosfamida sau ifosfamida, care pot cauza o cistită hemoragică (inflamație a vezicii urinare combinată cu sânge în urină).
Expunerea la radiații
O altă cauză a cistitei acute poate fi tratamentul cu radiații al zonei pelvine, recomandat în cancerele gastrointestinale, cancerul ovarian sau de col uterin etc.
Folosirea unui cateter pe termen lung
De asemenea, pacienții care au un cateter urinar (pentru prostată mărită, intervenție chirurgicală la nivelul căilor urinare etc.) riscă să facă cistită acută.
Utilizarea unor produse de igienă iritante
Afecțiunea poate să se declanșeze și în urma utilizării unor produse de igienă intimă, precum loțiuni sau sprayuri care nu sunt recomandate pentru a fi folosite în zona intimă.
Cauzele cistitei interstițiale
Cauzele cistitei interstițiale nu sunt cunoscute precis, însă speciliștii spun că ar putea fi vorba de:
O problemă a țesutului vezicii urinare
Se pare că un defect al mucoasei vezicii urinare ar permite anumitor substanțe din urină să irite vezica.
Inflamația
Inflamația face ca organismul să elibereze sunstanțe chimice care produc simptome pentru cistita interstițială.
Anumite substanțe din urină
Anumite substanțe aflate în urină ar putea dăuna și ele vezicii urinare.
Afecțiunea unui nerv
Un defect al unui nerv poate determina vezica să simtă durere din motive care în general nu provoacă durere.
Sistemul imunitar defectuos
Dacă sistemul imunitar al unei persoane funcționează defectuos, ar putea să atace vezica urinară.
Alte boli
Dacă în organism există o altă boală care provoacă inflamație (artrită reumatoidă, tuberculoză etc.), ea poate afecta și vezica.
Simptomele cistitei
Simptomele cistitei pot include nevoia frecventă de a urina, o culoare închisă și un miros pătrunzător al urinei, senzația de presiune pe vezică și crampele abdominale.
Simptomele cistitei acute
Există o serie de simptome ale cistitei acute care trebuie să te trimită la medic.
Nevoia freventă de a urina
Probabil cel mai întâlnit simptom al cistitei acute este nevoia frecventă și puternică de a urina, chiar și după ce tocmai ți-ai golit vezica și, în mod normal, ar trebui să te simți ușurat.
Usturime la urinare
Un semn extrem de neplăcut al acestei afecțiuni este usturimea la urinare (disurie). De fiecare dată când îți golești vezica urinară ai o senzație de arsură sau de durere.
Urină tulbure și cu miros puternic
Un alt semn al cistitei acute este aspectul tulbure al urinei și mirosul mult mai puternic decât în mod normal.
Febră ușoară și frisoane
Febra și frisoanele pot semnala cistita acută, mai ales dacă aceasta este cauzată de o infecție bacteriană.
Sânge în urină
Prezența sângelui în urină este, de asemenea, un simptom al cistitei acute.
Senzație de vezică plină
Senzația permanentă de plinătate a vezicii urinare și resimțirea unei presiuni constante în acea zonă poate fi un semn de cistită acută.
Simptomele cistitei interstițiale
Simptomele cistitei interstițiale variază de la om la om și se pot schimba de la o săptămână la alta sau pot dura luni ori chiar ani întregi. Unele pot să dispară fără tratament.
Presiune pe măsură ce vezica se umple
Un simptom des întâlnit este acela de presiune asupra vezicii urinare. Durerea se înrăutățește pe măsură ce vezica se umple cu urină.
Durere în abdomenul inferior și în zona lombară
Un alt semn este durerea resimțită în abdomenul inferior, în zona pelvină sau a uretrei, ori în aria lombară.
Durere în zona vaginală (femei) sau a scrotului (bărbați)
În cazul femeilor, un simptom al cistitei interstițiale este durerea în zona vulvei, a vaginului sau în spatele acestuia. În cazul bărbaților, durerea poate să apară în zona penisului, a testiculelor și a scrotului sau în spatele scrotului.
Nevoia de urinare frecventă
Un alt semn al cistitei interstițiale este și nevoia de a urina des, de mai mult de 7-8 ori pe zi, cât este normal. De asemenea, nevoia de urinare este urgentă, deși persoana abia a fost la toaletă.
Durere în timpul contactului sexual (femei) sau după (bărbați)
Pentru femei, cistita interstițială vine cu dureri în timpul actului sexual, în timp ce pentru bărbați, durerile apar în timpul organsmului sau după contactul sexual.
Factori de risc pentru cistită
Femeile sunt mai predispuse la a face cistită acută, deoarece uretra lor este mai scurtă și mai aproape de zona anală, ceea ce face mai ușoară pătrunderea bacteriilor nocive. Mai mult de jumătate dintre femei vor avea parte de cel puțin o infecție urinară de-a lungul vieții.
Factori de risc pentru femei și bărbați
Există o serie de simptome comune atât femeilor cât și bărbaților, cum ar fi infecția urinară, radioterapia sau diabetul.
Infecția urinară
Un factor de risc comun femeilor și bărbaților este infecția urinară curentă sau de dată recentă.
Terapia cu radiații
Pacienții care fac radioterapie, indiferent că sunt femei sau bărbați, se află și ei la risc de a face cistită.
Chimioterapia
De asemenea, persoanele care trec prin chimioterapie au un risc mai mare de cistită.
Folosirea unui cateter
Un cateter care rămâne montat pe termen lung este factor de risc pentru dezvoltarea cistitei.
Diabetul
Diabetul este o boală care afectează extrem de multe persoane. Suferinzii de diabet, bărbați sau femei, se află și ei la risc de a se confrunta cu cistita.
Pietrele la rinichi
Litiaza renală, cunoscută și sub denumirea de pietre la rinichi, reprezintă un factor de risc atât al femeilor cât și al bărbaților pentru a face cistită.
HIV
Persoanele infectate cu virusul imunodeficienței umane (HIV) se numără printre cele aflate la risc de cistită.
Traumatismele de coloană vertebrală
De asemenea, traumatismele în zona coloanei vertebrale pot să influențeze și ele apariția cistitei.
Factori de risc doar pentru femei
Din cauza uretrei mai scurte, femeile au un risc mai mare decât bărbații de a face cistită. Acest risc crește și din alte cauze.
Sarcina
Cistita în sarcină nu este o raritate. În timpul sarcinii, tractul urinar se relaxeză și se dilată, deci bacteriile pot pătrunde mai ușor, ceea ce crește riscul de cistită.
Activitatea sexuală
Orice femeie activă din punct de vedere sexual se poate alege cu o infecție urinară, deoarece, în timpul sexului, bacteriile pot ajunge mai ușor în uretră. Din acest motiv, e bine ca femeia să urineze imediat după actul sexual.
Folosirea diafragmei
Și mijloacele de contracepție pot duce la apriția cistitei. Folosirea difragmei cu spermicid, de exemplu, crește riscul de a dezvolta cistită.
Menopauza
Fluctuațiile estrogenului, schimbările fizice și cele din viața sexuală care apar la menopauză fac din această perioadă un factor de risc pentru declanșarea unui episod de cistită.
Produsele de îngrijire iritante
Pentru igiena zonei intime e bine să se folosească produse specifice, deoarece este mai sensibilă decât restul corpului și se irită mai ușor. Anumite loțiuni sau spray-uri pot să crească riscul de apariție a cistitei.
Factori de risc pentru copii
Nu doar adulții, ci și copiii se află la risc de a face cistită. Cei mai frecvenți factori care determină apariția acestei afecțiuni la cei mici sunt:
• Igiena precară
• Menținerea urinei în vezică prea mult timp (pentru că nu vor să renunțe la perioada de joacă, de exemplu)
• Litiaza renală
• Anomalii congenitale ale sistemului urinar
Diagnosticarea cistitei
Există mai multe metode utilizate pentru diagnosticarea cistitei. În primul rând, medicul va solicita o mostră de urină pentru a determina cauza afecțiunii, dar poate face și alte teste.
Diagnosticarea cistitei acute
Pentru diagnosticarea cistitei acute, medicul îi va adresa pacientului întrebări despre simptome (care sunt, când au apărut, dacă există atenuări sau înrăutățiri de la o perioadă la alta etc.) și despre istoricul lui medical. Apoi, va efectua o serie de teste.
Analiza urinei
Dacă medicul suspectează o infecție, va cere o mostră de urină pentru a vedea dacă bacteriile sunt prezente și pentru a identifica precis bacteria „vinovată” de apariția cistitei acute.
Cistoscopia
Pentru a efectua această procedură, medicul va introduce prin uretră în vezica pacientului un tub subțire, cu o cameră și o sursă de lumină, numit cistoscop, pentru a căuta semne de inflamație a tractului urinar.
Ecografia abdominală
Deși, în general, nu se mai ajunge la acest test, în cazul în care medicul nu-și dă seama ce cauzează simptomele, o ecografie abdominală poate fi de ajutor în vizualizarea oricărei formațiuni (o tumoră sau altă anomalie) care cauzează inflamația.
Diagnosticarea cistitei interstițiale
Nu există un test anume pentru cistita interstițială, dar, dacă mergi la medic cu durere urinară și spui că ai parte de urinări dese, acesta va pune diagnosticul prin excludere. Vor fi excluse infecțiile de tract urinar, cancerul de vezică, bolile cu transmitere sexuală și litaza renală. Testele care pot elimina posibilitatea altor boli sunt:
Analiza urinei
Medicul îi va cere pacientului să urineze într-un dispozitiv special, care va fi trimis la analiză pentru teste.
Măsurarea urinei reziduale
Cu ajutorul unei ecografii, medicul va măsura cantitatea de urină care rămâne în vezică după ce pacientul a mers la toaletă.
Cistoscopia
Un tub subțire dotat cu o cameră îi permite medicului să vadă în interiorul vezicii. Acest test se face de obicei dacă pacientul urinează cu sânge sau dacă un tratament primit anterior nu funcționează.
Biopsia
În timpul cistoscopiei se face de obicei și biopsia uretrei și a vezicii urinare, prin care medicul îndepărtează o bucată mică de țesut pentru a fi trimisă spre analiză.
Hidrodistensia vezicală
Hidrodistensia vezicală presupune ca vezica urinară să fie umplută cu un lichid sau un gaz. Această procedură se aplică fie pentru diagnosticare, în timpul cistoscopiei, fie, uneori, pentru tratament.
Analiza lichidului prostatic (bărbați)
Deși nu este o procedură frecvent aplicată, pentru a diagnostica cistita la bărbați, medicul poate solicita și o analiză a lichidului prostatic.
Tratarea cistitei
Pentru tratarea cistitei, există mai multe posibilități. Acestea pot include tratamentul medicamentos, intervenția chirurgicală și anumite reguli de urmat acasă de către pacient pentru ușurarea simptomelor. De asemenea, pacinții pot încerca o serie de remedii naturiste.
Tratament medicamentos
Acest tip de tratament este cel care se recomandă cel mai frecvent în cistita acută și în cea interstițială. Medicul prescrie antibiotice pe o perioadă cuprinsă de regulă între 3 și 7 zile, uneori mai lungă. Chiar dacă tratamentul medicamentos începe să-și facă efectul după primele două zile, e important ca pacientul să urmeze întru totul indicațiile medicului în ceea ce privește doza și perioada de administrare. În special femeile însărcinate care au fost diagnosticate cu cistită trebuie să acorde atenție sporită tratamentului. Cel mai important e să nu ia să ia antibiotice fără recomandarea medicului! Pentru a trata cistita în sarcină, medicul va alege acele antibiotice care să nu fie nocive pentru făt.
Tratament medicamentos cistită acută
Dacă cistita este cauzată de o infecție bacteriană, tratamentul implică o cură de antibiotice. De asemenea, medicul poate recomanda și un medicament care să ușureze durerea tractului urinar, precum fenazopiridina, care să reducă disconfortul la urinare în primele două zile. Tratamentul pentru cistita neinfecțioasă (de exemplu, cea cazuată de radioterapie sau chimioterapie) poate include medicamente împotriva durerii.
Tratament medicamentos cistită interstițială
Această afecțiune nu se vindecă, deci, în cazurile de cistită interstițială, tratamentul medicamentos poate să nu fie necesar, iar schimbarea stilului de viață să fie suficient pentru controlul simptomelor.
• Se evită consumul de cafeină, citrice, roșii, alcool, băuturi carbogazoase, îndulcitori artificiali, mâncăruri condimentate
• Stresul trebuie ținut sub control, cu ajutorul tehnicilor de relaxare, al meditației și al discuțiilor cu apropiații
• Se poartă haine mai largi, care să nu preseze vezica urinară
• Se evită fumatul
Totuși, medicul ar putea recomanda amitriptilină (împotriva spasmelor vezicale), pentosan polisulfat de sodiu (care ajută la reconstruirea mucoasei vezicii urinare), hidroxizina (poate fi de ajutor persoanelor care se trezesc noaptea să urineze) sau dimetil sulfoxidul (poate scădea inflamația și blochează durerea). Dacă aceste tratamente nu funcționează, medicul poate recomanda steroizi, ciclosporină sau injecții cu OnabotulinumtoxinA.
Tratament naturist
Persoanele afectate de cistită pot încerca și câteva medicamente fără rețetă sau remedii naturale pentru ușurarea simptomelor. Anumite studii arată, de exemplu, că sucul de merișoare fără adaos de zahăr sau consumul de merișoare crude ori extract de merișoare ar putea scădea riscul de infecții urinare. De asemenea, anumite plante cu proprietăți antibiotice și antiinflamatoare pot fi administrate sub formă de ceaiuri pentru cistită.
Tratament naturist cistită acută
În ceea ce privește tratamentul naturist pentru cistita acută, părerile sunt împărțite. Unii specialiști spun că nu există dovezi științifice clare care să arate că vreun remediu natural ar putea fi util pentru suferinzii de cistită acută. Alții nu elimină posibilitatea ca unele suplimente alimentare să ajute în tratamentul, dar și în prevenirea recurențelor pentru cistita acută. Sucul sau extractul de merișoare ar putea să fie util, prin împiedicarea bacteriilor de a adera la tractul urinar. Un alt remediu care ar putea bloca înmulțirea bacteriilor în tractul urinar este extractul de usturoi.
Tratament naturist cistită interstițială
Pentru tratamentul naturist al cistitei interstițiale, cercetări recente sugerează că melatonina ar putea fi o soluție demnă de luat în seamă, prin faptul că are efect protector asupra mucoasei vezicii urinare. De asemenea, administrarea de quercetină pare să atenueze simptomele acestei afecțiuni în cazul anumitor persoane. Un ceai pentru cistită se poate face din frunze uscate de mesteacăn, din frunze uscate de păpădie (sau un amestec de rădăcini și frunze) ori din muguri de plop. O terapie alternativă promițătoare în tratamentul cistitei interstițiale este și acupunctura.
Chirugia cistitei
Tratamentul chirurgical al cistitei nu este prima alegere a medicilor, aceștia recurgând, în general, la o intervenție de acest gen doar în ultimă instanță. În cazurile foarte rare, în care un pacient cu cistită interstițială nu răspunde la alte forme de tratament, medicul poate recomanda operația. Opțiunile chirurgicale includ rezecția (o metodă minim invazivă folosită pentru pacienții cu cistită interstițială care au ulcer Hunner în pereții vezicii urinare, pentru îndepărtarea acestuia și a zonelor inflamate din jur) și augmentarea vezicii (procedură extrem de rară prin care se crește capacitatea vezicii urinare).
Remedii pentru acasă
Persoanele afectate de cistită pot contribui la atenua disconfortul prin câteva metode simple, care pot fi practicate în propria casă:
– Aplicarea unor comprese calde pe abdomen și pe zona lombară
– Evitarea mâncărurilor și băuturilor iritante pentru vezica urinară (sucurile acidulate, cafeina, citricele, murăturile, mâncărurile condimentate, alcoolul)
– Administrarea unor medicamente antiinflamatoare fără rețetă, precum ibuprofenul
– Antrenarea vezicii printr-un program fix de urinare; de exemplu, persoana poate merge la toaletă la fiecare jumătate de oră, indiferent că are nevoie sau nu, și, treptat, mărește timpul de așteptare între urinări, învățând să controleze nevoia urgentă de a urina prin respirații adânci și rare sau concentrarea pe alte activități.
– Efectuarea zilnică a unor exerciții ușoare de stretching.
Prevenirea cistitei
Cistita se poate preveni urmând câteva reguli:
Golirea completă a vezicii urinare
Pentru a preveni cistita și alte probleme de sănătate, e indicat să mergi la toaletă de fiecare dată când simți nevoia și să nu-ți faci un obicei din a amâna. De asemenea, de fiecare dată când urinezi, ai grijă să-ți golești complet vezica, pentru a nu contribui fără să vrei la proliferarea bacteriilor. De asemenea, e bine ca femeile să țină cont de faptul că, după actul sexual, pentru a împiedica pătrunderea bacteriilor în uretră și a evita apariția unei infecții urinare, trebuie să își golească vezica.
Igienă intimă adecvată
Mai ales în cazul femeilor, după folosirea toaletei, e important să se șteargă dinspre vagin spre anus și nu invers, pentru a nu împinge bacteriile spre uretră. Produsele de curățare folosite (săpunuri, geluri) trebuie să fie special create pentru zona intimă, iar băile lungi cu spumant se vor face doar ocazional. De asemenea, trebuie evitată aplicarea de pudră de talc în zona intimă. Lenjeria de corp e bine să fie din bumbac, iar pantalonii de purtare zilnică să nu fie extrem de strâmți.
Hidratare
Hidratarea are un rol important pentru sănătatea generală, însă este crucială pentru prevenirea cistitei. Pentru ca bacteriile să nu se multiplice în vezica urinară, e necesar un consum zilnic mare de apă (aproximativ 8 pahare).
Concluzii
Termen medical folosit pentru a defini inflamația vezicii urinare, cistita este cauzată în general de o infecție bacteriană, dar poate avea și alte cauze. Printre simptomele care apar odată cu această afecțiune se numără urinările dese cu senzație de arsură și durerile în zona pelvină. Tratamentul se face, în general, cu antibiotice, dar există și remedii pentru acasă care să susțină terapia și să ușureze simptomele. Cistita se poate preveni printr-o hidratare optimă și o igienă intimă adecvată.