Cum sa faci cele mai SUSTENABILE si DURABILE alegeri atunci cand iti modernizezi locuinta
Atunci cand decizi cum va arata si cum va functiona locuinta in care locuiesti, trebuie sa ai in vedere o serie de factori. Aspectul ramane o prioritate, insa este recomandat ca alegerile pe care le faci sa tina cont de criterii precum impactul asupra mediului, consumul de energie sau sanatatea membrilor familiei. In acest articol, vei descoperi cum sa-ti amenajezi locuinta intr-un mod sustenabil, dar si durabil si placut estetic!
Afla cum iti poti moderniza caminul intr-o maniera prietenoasa cu mediul inconjurator
Stiluri care nu se demodeaza
Primul pas in procesul de amenajare este alegerea unui stil de decorare. Chiar daca exista numeroase trenduri care iti fac cu ochiul, este recomandat sa optezi pentru un stil timeless, care nu se demodeaza si de care nu te vei plictisi in 2-3 ani. Ultimul lucru pe care ti-l doresti este ca, la scurt timp dupa ce ai aranjat casa, sa iti dai seama ca felul in care arata nu iti mai este pe plac si ti-ai dori sa abordezi o alta tendinta. Un bun exemplu de stil durabil este cel scandinav, care promoveaza o abordare minimalista in ceea ce priveste designul interior.
Materiale durabile
Dupa ce ai decis care este abordarea stilistica, vei putea incepe sa alegi mobilierul, pardoseala si celelalte obiecte necesare. Pentru a te asigura ca acestea vor rezista in timp, selecteaza-le pe cele realizate din materiale durabile, de calitate. De exemplu, in bucatarie poti opta pentru chiuvetele din compozit, in locul celor din inox. Acestea au o durata de viata de zeci de ani si fac fata cu succes uzurii: nu se zgarie, nu se pateaza si, in plus, ofera o nota de rafinament incaperii.
Amenajari eficiente din punct de vedere energetic
Consumul reduse de energie dintr-o gospodarie este esential pentru a duce un trai sustenabil. Cele mai mari cantitati se indreapta catre incalzire si iluminat. De aceea, pentru pastrarea temperaturii dorite, poti investi in ferestre de calitate, bine izolate, in perdele si draperii care impiedica disiparea caldurii si in obloane sau copertine, care impiedica supraincalzirea casei. De asemenea, poti apela la covoare pentru acoperirea podelelor. deoarece acestea retin in casa un procent semnificativ din caldura produsa. Astfel, vei reduce cantitatea de energie dedicata incalzirii sau racirii incaperilor prin calorifere, aeroterme, aere conditionate sau alte electrocasnice.
Design orientat spre un stil de viață sănătos
Nu in ultimul rand, atentia ta trebuie sa se indrepte spre acele aspecte care tin de sanatate: calitatea aerului, incalzirea, ventilarea, iluminatul si acustica. De aceea, este bine sa eviti mobilierul sau echipamentele care au fost tratate cu substante toxice. Alege materiale cu un nivel scazut de emisii de compusi organici volatili, care sunt foarte periculosi, mai ales in cazul persoanelor ce sufera de hepatita C. Alte masuri pe care le poti lua este sa populezi camerele cu plante, sa alegi perdele care purifica aerul si sa amplasezi covoare in fiecare camera, pentru stoparea imprastierii prafului. Pentru a avea parte de doza necesara de vitamina D, asigura-te ca ai parte de lumina naturala suficienta in casa.
Asadar, exista numeroase modalitati prin care iti poti tranforma casa intr-o locuinta sustenabila. Tu ce solutii alegi sa implementezi?
Sursa foto: shutterstock.com