Alergii de toamnă: cum le eviți, dar și cum le ameliorezi
Dacă te gândeai că doar primăvara este anotimpul în care ies la iveală alergiile, află că nici toamna cei care suferă de alergii nu se pot bucură de prea mult timpul petrecut în natură, fără că simptomele neplăcute să își facă simțită prezența.
Simptome alergii de toamnă
Alergiile de toamna se manifestă că orice alt tip de alergii, prin simptome precum: mâncărimi la nivelul ochilor, lăcrimare, congestie nazala, strănut, respiratie șuierătoare, crize de astm, iritații la nivelul pielii, eczeme cutanate.
Trucuri care te ajută să faci față alergiilor pe timp de toamnă
Alergiile de toamnă pot fi prevenite și ameliorate cu câteva remedii la îndemână – iată despre ce este vorba!
Fii atent la factorii declanșatori – pe timp de toamna există doi inamici atunci când vine vorba despre declanșarea reacțiilor alergice:
Ambrozia – această plantă crește pe câmpuri, la marginea drumului și în parcuri așa că o poți găși în multe dintre locurile pe care le frecventezi. Polenul ambroziei declanșează reacțîi alergice puternice. Evita locurile cu vegetație abundență pe timp de toamna, în special locurile în care știi că există ambrozie, scrie doc.ro.
Mucegaiul – mucegaiul crește acolo unde este multă vegetație, iar frunzele căzute din copaci și expuse umezelii adesea sunt acoperite de un strat gros de mucegai. Asta înseamnă că nu e recomandat, dacă suferi de alergii, să lași frunzele să se adune în curtea ta. Adună-le și aruncă-le la coșul de gunoi sau da-le foc pentru a reduce șansele că mucegaiul să aibă un loc prielnic în care să se dezvolte și multiplice.
Ia-ți măsuri de siguranță – acoperă-ți față cu o masca și cu ochelari atunci când știi că în zona se află culturi de ambrozie ori când aduni frunzele mucegăite din curte. De asemenea, atunci când ieși din casă poți purta ochelari care să îți protejeze ochii, iar nasul și gură le poți acoperi cu o eșarfă. Spală-ți părul în fiecare seară pentru a îndepărta polenul pe care îl poți avea în podoabă capilară din timpul zilei. Petrece timp în natură dimineață devreme și seară foarte târziu, atunci când nivelul de polen din aer este mai scăzut decât de obicei. Nu îți usca rufele afară, pe sârmă, întrucât acestea colectează polenul din aer.
Folosește un dezumidificator – în sezonul rece, atunci când casă ta poate deveni un mediu propice pentru dezvoltarea mucegaiului, e recomandat să foloseșți un dezumidificator, mai ales dacă suferi deja de alergii. Acesta va menține nivelul optim de umiditate în casă ta, împiedicând apariția mucegaiului.
Folosește tratamentul recomandat de medic – atunci când simptomele au apărut deja, folosește tratamentul recomandat de medic pentru a le ameliora.
Consumă alimente care lupta cu alergiile – o serie de alimente conțin substanțe cu efect antialergic, care previn și tratează totodată reacțiile alergice. Este vorba despre alimentele precum: broccoli, varză Kale, ceapă, usturoiul, dovleacul, morcovul, țelină, urzică.
Evita alimentele care favorizează declanșarea unor reacții alergice – există și alimente care favorizează declanșarea reacțiilor alergice, așa că dacă ai asemenea probleme e bine să le gătești înainte de a le consumă ori de a limita chiar consumul până când sezonul alergiilor trece. Alimentele care favorizează alergiile sunt: merele, bananele, pepenii, castraveții, dovleceii, ceaiul de mușețel.
Ce poți face pentru a preveni reacțiile alergice și pentru a trata simptomele, în cazul alergiilor de toamna:
Redu pe cât posibil expunerea la ambrozie și la alți factori poluanți. Ține ferestrele închise și stai în locuința. Folosește aparatul de aer condiționat pentru a filtra aerul din casă și schimbă sau curată filtrele acestuia în fiecare luna.
Dacă eșți alergic la mucegai, evita greblarea frunzelor sau strângerea acestora. Evita plimbările prin pădure sau prin alte zone unde au căzut frunzele.
Pentru a calmă simptomele, ai în vedere următoarele medicamente: antihistaminice (pentru a reduce rinoreea, congestia nazala și frecvența strănutului), corticosteroizii nazali (pentru reducerea tuturor simptomelor și pentru blocarea reacțiilor alergice), decongestionante (pentru a scapă de nasul înfundat).
Mergi la medicul alergolog dacă ai „febra fânului”
Termenul de „febra fanului” este folosit pentru a descrie simptomele alergiilor care apar vara târziu. Ambrozia este o cauza frecvența a rinitei alergice,, iar plantă începe să polenizeze, de regulă, la finalul lui august și continuă să fie o problema în lunile următoare, până da înghețul, în funcție de zona în care locuieșți. Mergi la un medic alergolog pentru a-ți prescrie medicamentele necesare pentru a controla simptomele.
Alergenii din clasa sau școală, o problema pentru copil
Toamna, micuțul tău începe un nou an școlar, însă acest anotimp îi poate crea probleme. Nu doar polenul de sezon și mucegaiul de pe frunze declanșează alergii în această perioada a anului. Să nu uităm că micuții sunt expuși adeseori la factori iritanți din sala de clasa și la substanțe care declanșează alergiile. Poate fi vorba despre praful de cretă sau de animalele de companie care sunt aduse la clasa, la anumite ore. Copiii cu alergii alimentare pot fi, totodată, expuși la anumiți alergeni, în funcție de alimentele pe care le mănâncă cei din jurul lor.
Dacă ești părinte, iar micuțul are probleme de genul alergiilor, asigură-te că îi informezi pe profesori sau pe educatori, în cazul în care este necesară administrarea de urgență a unor medicamente, cum ar fi epinefrina și inhalatoarele.