MS: E nevoie de informare şi prevenţie continuă şi consecventă în domeniul oncologic

Institutele de oncologie din Iaşi şi Cluj-Napoca au semnat în cadrul programului pilot screening pentru cancerul de sân contractele cu autoritatea de finanţare şi au organizat implementarea celei de a doua faze de depistare precoce, diagnostic şi tratament în cazul acestei afecţiuni, care va demara în funcţie de evoluţia situaţiei epidemiologice create de pandemia de COVID-19, informează Ministerul Sănătăţii într-un comunicat.

Ministerul Sănătăţii are în derulare un program pilot screening pentru cancerul de sân finanţat din fonduri europene, în valoare de 21 milioane de euro.

Programul prevede că peste 20.000 de femei (majoritatea din categoriile defavorizate) din fiecare regiune pilot Nord Vest, Vest, Nord Est şi Est să beneficieze gratuit de mamografii, dar şi de tratarea precoce a leziunilor precanceroase mamare.

Tot în cadrul proiectului sunt finanţate acţiuni de achiziţie echipamente (ex. aparatură de laborator necesară derulării acţiunilor de screening/ aparatură de evaluare a leziunilor incipiente mamare: mamografe, ecografe, puncţie/ biopsie asistată, aparatură specifică confirmare leziuni laborator anatomie-patologică, suport informatic de telemedicină pentru dublă citire cu arbitraj, suport informatic pentru bazele de date, unităţi mobile, sistem informatic de stocare a imaginii etc.), dar şi acţiuni de sprijinire a femeilor, în special a celor diagnosticate în programul de screening pentru cancerul de sân.

„În fiecare an, la 1 octombrie, este marcată Ziua luptei împotriva cancerului de sân cu scopul de a creşte gradul de conştientizare cu privire la cancerul de sân şi de a sublinia importanţa informării asupra acestei maladii, dar şi a faptului că această boală poate fi învinsă cu ajutorul programelor preventive. Prevenţia în Sănătate este foarte importantă, dar în oncologie poate face diferenţa. Cancerul de sân se poate trata cu succes în multe cazuri dacă se descoperă boala la timp. Cancerul de sân este cel mai frecvent cancer la femei din întreaga lume. Ministerul Sănătăţii consideră că este nevoie de educare, informare şi prevenţie continuă şi consecventă în domeniul oncologic. Au fost făcuţi paşi importanţi, dar trebuie să se conştientizeze necesitatea unui efort comun, a unui parteneriat comun pentru identificarea de soluţii şi direcţii prioritare în vederea iniţierii şi îmbunătăţirii programelor naţionale de depistare şi tratament oncologic”, afirmă MS, scrie Agerpres.

Visits: 39