Huawei MateBook X 2020: o bijuterie de laptop (review)

Huawei MateBook X 2020 este cel mai micuț model al familiei. O adevărată capodoperă portabilă, așa este el descris pe pagina produsului. Și deși pare o afirmație ușor exagerată, după ce pui mâna pe acest mini laptop, îți dai seama că orice urmă de modestie este de prisos. Și da, e o mică bijuterie de care m-am îndrăgostit în primele 10 minute. Și cu cât îl foloseam mai mult, îmi plăcea și mai mult. 

Huawei MateBook X 2020: versiunea Silver Frost.
Huawei MateBook X 2020: versiunea Silver Frost.

Primul contact.

Deschizi cutia. Iei mini-laptop-ul în primire. Primul contact vizual: vai, cât de mic este!

284mm x 206 mm x 13,6mm grosime.

Unde au încăput toate componentele? Personal, nu am văzut un laptop atât de micuț și subțire.

Huawei MateBook X 2020 se remarcă prin șasiul extrem de subțire: doar 13,6mm grosime.
Huawei MateBook X 2020 se remarcă prin șasiul extrem de subțire: doar 13,6mm grosime.

Apoi iei laptop-ul în mână. Cum?! Atât de ușor?

1kg.

Da, știu, aliaje, tehnologii, bla bla. Magneziul și aluminiul au făcut front comun pentru a face micuțul MateBook X 2020 și mai ușor, și mai rezistent. Și laptop-ul era și mai ușor dacă ecranul nu era de tip tactil, ceea ce implică un strat suplimentar de sticlă (ce oferă și o rigiditate mai mare în acest caz, deci iată, glossy-ul are și avantaje, nu doar dezavantajul de a te vedea în el în anumite situații).

Huawei MateBook X 2020: răcire pasivă, deci fără guri de evacuare.
Huawei MateBook X 2020: răcire pasivă, deci fără guri de evacuare.

Alte detalii la prima vedere

Unde sunt gurile de evacuare? – din nou, vocea rațiunii din capul meu. Chiar așa, unde sunt? Păi…în spate nu sunt, nici pe laterale – după cum vedeți în imaginile anterioare. 

Nope. Nu sunt. Vedeți voi, după ce am studiat un pic problema, am aflat secretul: Matebook X 2020 este un ultraportabil răcit PASIV. Da, ați citit bine, fără ventilatoare, guri de evacuare, fante de admisie și toate cele. 

Păi și…face treabă bună răcirea pasivă cu procesorul Intel Core i5 10210U, care fie el și ultra low power, are un TDP de 15W în mod stardard? (deși poate fi și programat între 10-25W, în funcție de necesități). 

Un lucru este clar: acest laptop este dead silent. For sure. Nu mă veți auzi plângându-mă de sunetele emise de această mică bijuterie. 

Dar haideți să facem paranteza cuvenită și să vedem cum este afectată performanța și temperaturile de funcționare de soluția aleasă de inginerii Huawei.

Huawei MateBook X 2020: Performanțe în mod Silentium

 Prima dată am rulat suita PCmark 10. 

Două lucruri se remarcă din imaginile de mai jos:

  1. Temperatura procesorului s-a păstrat destul de constant, într-o plajă de la 50 la 70C, cu mici spike-uri ce au ajuns la 80-90C. Pe scurt, un comportament mai mult decât decent pentru un mini laptop, darămite pentru unul cu răcire pasivă.
  2. Performanța nu este uriașă, dar pentru un laptop office și multimedia, este arhi-suficientă. Repet, dacă nu vă apucă hărnicia în deplasare să faceți randări și editări video avansate 4K și alte nebunii, vă spun, nu veți fi dezamăgiți nicio clipă. 

Apoi am zis să fac un studiu de throttling, așa cum alții înaintea mea de la ZonaIT v-au obișnuit deja. Și am rulat Cinebench R15. Și…nu bine am făcut.

Căci săracul procesor nu a făcut față. Și-a arătat limitele omenești. Sau mai bine zis…inginerești.

Frecvența procesorului s-a înjumătățit (de la 2000-2200 MHz la 1000-1300 MHz).

La fel și consumul (de la 12-14W TDP la doar 7W), dar și performanța în randare multi-core. De la 506 pct Cinebench R15, la următoarele rulări s-a dus așa: 482, 430, 404, 359, 323, 261, 248…

Cu alte cuvinte, dacă în primele 5 minute s-a ținut eroic procesorul, fiind în full load, sistemul de răcire pasiv din MateBook X 2020 a ajuns la limita maximă a curbei de disipare. Testele din PCMark10 au arătat că un sistem de răcire, chiar și pasiv, dacă este bine proiectat, disipă căldura într-un interval de timp decent, însă dacă se degajă o cantitate mare de căldură într-un interval foarte scurt, profilul de power management scrijelit în BIOS dictează procesorului să tragă frâna de mână. Pentru orice eventualitate.

Și asta în ciuda faptului că:

  1. Procesorul a avut 70C la prima rulare, 60C la ultima rulare (cocoașa maronie din mijlocul graficelor de mai sus)
  2. Laptop-ul nu a depăsit 41-42C în cel mai fierbinte punct al său în partea de sus a tastaturii, 38-39C în zona de mijloc al tastaturii (adică foarte puțin peste temperatura corpului) și 40C pe partea inferioară a laptop-ului, adică practic se poate folosi și în poale.

Aș spune că inginerii Huawei au fost un pic prea precauți, dar încă odată, dacă nu faceți activități ce să implice multi-tasking cu grad de încărcare 100% pe toate nucleele, pentru mult timp, nu veți observa frânarea precaută a micuțului. 

Dar să revenim la design și alte specificații care m-au făcut să îndrăgesc acest laptop, așa cum am afirmat în primele rânduri. În primul rând ecranul.

Ecranul: LTPS, 400cd/m2, 1500:1, 3000×2000, 278PPI

Da, ecranul lui MateBook X 2020 este bun. Foarte bun. Luminozitate mare, 400cd/m2, valoare confirmată de SpyderX-ul nostru.

Huawei MateBook X 2020: luminozitate și contrast.
Huawei MateBook X 2020: luminozitate și contrast.

Contrast de invidiat (1470:1 în testele noastre, black level de doar 0.28 la luminozitatea maximă și 0.16 la luminozitatea de 208cd/m2).

Partea frumoasă este că avem uniformitate de top a luminozității, cu o deviație de sub 10%, acuratețea culorilor excelentă, cu un Delta E de 0.70, uniformitatea culorilor din nou de top. Pe scurt, un ecran pe care îți face plăcere nu doar să-l privești, dar știi și că nu te va înșela sau dezamăgi nici când vei prelucra pozele favorite.

Gamut bun: 97% SRGB, 73% AdobeRGB, 75% P3.

Aș spune spațiu de culoare bun/normal, deoarece avem spațiul de SRGB spre 100%. Nu, nu avem spectrul wide, cerut de mediul professional photo-printing-editing (unde se cere ca spațiul AdobeRGB sau DCI-P3 să atingă valori apropiate de 100%).

Dar nu numai ecranul mi-a lăsat o impresie atât de bună.

MateBook X 2020: Ergonomie 

Tastatura joacă un rol decisiv când vine vorba de lucru intens: tastele cu o cursă de 1,3mm au la bază switch-uri de tip foarfece (Scissor Switch) – da, exact ca acelea…și da, funcționează la fel de bine. Iubesc tastatura asta, e rapidă, poate puțin cam prea gălăgioasă pentru un laptop, dar este foarte permisivă – simți când ai apăsat, și chiar și erorile sunt destul de puține, având în vedere curba de învățare când ești pus în fața unei tastaturi noi. 

Touchpad-ul este super prietenos, printre cele mai bune pe Windows pe care l-am experimentat. Precis, rapid, degetul alunecă super ușor, fără frecări, suprafața este ”click-uibilă” peste tot, în toate extremitățile, dublu click-ul se face ușor. 

Sub touchpad se regăsește senzorul de NFC cu care puteți realiza conectarea telefonului (noi în redacție ne-am jucat cu un Huawei Mate 30 Pro și un Huawei P40 Pro, dar lista este mult mai bogată: https://consumer.huawei.com/en/support/content/en-us01009868/ ) și să vă bucurați de tehnologia Huawei Share și aplicația Multi-Screen Collaboration. (mai multe despre acest ecosistem marca Huawei în articolul dedicat lui MateBook 14 2020 AMD, care urmează zilele următoare, stați aproape că merită!)

Huawei MateBook X 2020: Webcam 720p ascuns în tastatură.
Huawei MateBook X 2020: Webcam 720p ascuns în tastatură.

Și pentru că Work from Home și Scoala Online și toate online, și scenarii roșii, galbene și ce s-or mai găsi…camera web e rege în perioada asta. Voi menționa foarte scurt că este fix acolo unde l-am găsit și pe Matebook 14 2020 AMD. Asta e, vreți nu vreți, e semnătura Huawei, nu m-ar mira să existe și un patent pe tema asta…

Și dacă tot vorbim de un ultraportabil (mă rog, în zilele noastre portabil înseamnă că l-am luat din sufragerie și îl duc în dormitor sau bucătărie), bateria este totuși importantă.

În cazul de față, MateBook X 2020 nu vă aduce la al 8-lea miracol al lumii, căci nu există, sau cel puțin, nu a fost încă integrat într-o baterie atât de micuță. 

Totuși, pentru un ecran cu rezoluția ridicată 3000×2000, cu luminozitatea setată la 95cd/m2, în PCMark 10 am obținut un decent  7 ore si 41 min, care, pentru un acumulator de 42 Whr este totuși un comportament lăudabil. Așadar, chiar și fără miracole, MateBook X 2020 nu dezamăgește nici la acest capitol important.

Huawei MateBook X 2020: bateria de 42Whr asigură o autonomie destul de decentă.
Huawei MateBook X 2020: bateria de 42Whr asigură o autonomie destul de decentă.

Huawei MateBook X 2020: E timpul să tragem concluziile

Aș vrea să folosesc acest laptop? Da. L-as recomanda? Absolut. Dar nu înainte de a vă întreba care este scenariul pentru care vă doriți acest ultraportabil? 

Muzică? Perfect. 4 speaker-e, se aude fabulos pentru cât de micuț este. Bifat

Filme? Ecran superb, contrast și culori frumoase. Ecran borderless, 90% display-body-ratio. Bifat

Office, work from home? Cu excepția poziționării mai ciudate ale webcam-ului, avem sunet de top, două microfoane pentru o spațialitate și mai bună și audiție corectă în call conference-uri. Bifat

Ultraportabilitate? 1kg și un încărcător pe Type-C de 65W ușor, ce poate fi folosit și pentru încărcarea telefonului. Încărcare se poate face folosind oricare din cele două porturi USB Type-C, aflate pe partea stânga, respectiv dreaptă a laptop-ului. 

Și apropo, în cutia acestei bijuterii se ascunde și un docking station, Huawei Mate Dock 2, un accesoriu deosebit de important pentru cei ce vor dori să facă o prezentare sau să se conecteze la un monitor extern sau doresc conectarea unor accesorii pe porturi clasice, adică USB Type-A.

Deci, ultraportabilitate: Bifat.

Și halatul? Cât e halatul?

Ei bine…nu am văzut nicio bijuterie ieftină și de calitate în același timp…așadar, fiți pregătiți să alocați aproximtiv 7500 Lei pentru micuțul X. MateBook X 2020.

Visits: 36