Cat de puternice sunt patru RTX 3090 in acelasi sistem?

Puget Systems este unul dintre cei mai cunoscuti integratori de sisteme din lume. De aceasta data nu vom vorbi insa despre un sistem de-al acestora, ci despre un experiment. Mai exact, ce fel de performanta obtii dintr-un sistem cu patru placi NVIDIA RTX 3090?

NVIDIA RTX 3090 este cea mai rapida placa video din lume in acest moment, oferind 24GB de memorie GDDR6X si specificatii care pun la colt modele din generatiile trecute. Dar toate acestea vin cu un cost destul de mare, plus un consum pe masura. Cat de mult trag insa din priza, patru astfel de placi? Ei bine, circa 1700W (cu tot cu procesor) cand sunt duse in full load. Si ca tot veni vorba de consum, la acesta mai contribuie si procesorul, un Intel Xeon W2255 alaturi de 128GB de memorie RAM DDR4 la 3200MHz si nu una, dar doua surse EVGA de 1600W fiecare.

Pentru a masura performanta acestui sistem, cei de la Puget Systems au folosit o suita de softuri formata din OctaneBench, V-Ray Next, Red Shift si un benchmark custom in DaVinci Resolve. Cele patru RTX 3090 nu au fost legate prin intermediul NVLink. In schimb, au comunicat direct prin intermediul interfetei PCIe. Acest scenariu a fost posibil gratie suportului multi-gpu oferit de softurile profesionale folosite, iar rezultatele arata cam asa.

Din cate puteti vedea in toate aceste slide-uri, in afara de DaVinci Resolve, toate softurile utilizate au scalat foarte bine. Imbunatatirile au fost de pana la 305% cand comparam rezultatele cu o singura RTX 3090, ceea ce inseamna ca pentru munca profesionala se poate trai si fara NVLink.

Quad RTX 3090 – Consum imens, temperaturi surprinzator de mici!

In ciuda rezultatelor obtinute, consumul este un factor foarte important de luat in considerare aici. Odata cu cresterea acestei constante, vedem o crestere si pe partea de temperaturi, cat si in costul pentru o racire eficienta si desigu, una sau mai multe surse. Dar sa vedem exact cat consuma acest sistem cu patru RTX 3090 inauntru.

In mod surprinzator, niciuna dintre placile din sistem nu a atins temperaturi mai mari de 80 de grade Celsius. In schimb, zgomotul a fost un factor important de luat in seama intrucat toate cele patru placi folosesc racire de tip turbina. Asta rezulta intr-un zgomot foarte mare, mai ales in conditiile in care trei din patru RTX 3090 au trecut de 80% cand vine vorba de viteza ventilatoarelor. Era insa de asteptat si cred ca zgomotul mare este un sacrificiu pe care multi ar fi pregatiti sa-l faca pentru a avea astfel de performante.

Visits: 43