Mate 40 Pro Review, noul flagship Huawei: O racheta de telefon!
Saptamana asta au sosit si Mate 40 Pro / Pro+ de la Huawei, ultima mare lansare a anului. Asadar acest nou Mate reprezinta cea de-a doua mare lansare de flagship a producatorului, in primavara am avut reusitul P40 Pro, care cel putin pe parte de camera nu ramane doar redutabil, ci de-a dreptul imbatabil, cu acel senzor imens de 1/1.28 inch, unul dintre cele mai mari ca dimensiune instalate vreodata pe un telefon mobil. Seriile P si Mate incep nu doar sa se maturizeze si sa se individualizeze, ci sa gaseasca si limbaje diferite de design si targeturi diferite.
Ramane deschis acest subiect spinos al serviciilor Google, evident nici Mate 40 nu are asa ceva, dar Huawei nu sta cu mainile in san. Acel AppGallery continua sa creasca vertiginos, si zvonul unui sistem propriu de operare incepe sa se raspandeasca. Nu acum, dar destul de probabil in primavara anului viitor, poate odata cu Huawei P50. Oricum ar fi, Mate 40 Pro este aici, l-am testat, si cu aceasta exceptie previzibila numita Google Mobile Services, are de toate. Mate 40 Pro este un telefon complet si complex, premium, bine individualizat, iar cel de anul asta este nu este doar un simplu update sau upgrade al celui de anul trecut.
Procesor si performante Mate 40 Pro
Procesor Kirin 9000, adica un model complet nou… pe 5 nanometri! Adica pe acelasi proces de fabricatie al noului si proaspat lansatului A14 Bionic de la Apple! Si ca sa ne lamurim ce poate, am instalat pe el un Geekbench 5. Cel mai rapid telefon de anul acesta testat de noi a fost ROG Phone III cu Snapdragon 865+, cu o racire foarte buna, si care in acelasi Geekbench 5 a scos mie nu mai putin de 3387 de puncte. Mate 40 Pro? 3761, cu 400 de puncte peste ROG Phone III! Si asta „la temperatura camerei”, pe un telefon abia scos din cutie la care nici macar nu am verificat daca are vreun update software disponibil. Tot ceea ce am facut a fost sa-l scot din modul de optimizare si economisire a consumului bateriei, ceea ce mi se pare de bun simt. Deci un procesor complet nou, acest Kirin 9000, pe 5 nano, secondat de 8GB RAM si 256GB stocare, in versiunea primita de mine in teste.
Baterie, incarcare si autonomie
Tot la interior avem o baterie de 4400mAh, cu un management excelent al consumului. Incarcatorul rapid din pachet este pe 66W. Da, este extrem de rapida incarcarea, are si acea incarcare inversa, devinita acum standard in industrie, cel putin pe telefoanele de top. Adica sa poti sa incarci un ceas, un alt telefon, sau orice alt accesoriu ce suporta incarcare wireless.
Ecran si constructie la Mate 40 Pro
Displayul este mare, 6,6 inch, pronuntat curbat pe margini, iar asta este cumva o trasatura specifica seriei Mate. Acea cascada laterala. De fapt, cu telefonul inchis, ecranul pare sa treaca mult de jumatatatea ramei, atat de mult incat butoanele de power si de volum sunt plasate foarte jos, foarte aproape de linia spatelui telefonului. Si apropo de butoanele de volum, fac aici o paranteza, sunt fizice de data asta, ceea ce este foarte bine, dar au pastrat si acea dubla atingere in marginea ecranului care deschide acel buton virtual de volum ce are inclusiv acces la setarile de sunet.
Revenind la ecran, mi-a mai venit inima la loc atunci cand l-am deschis, el are un soi de rama neagra inclusiv pe margini care se prelungeste sus si jos inconjurand astfel telefonul si care miscosreaza totusi… aria de raspandire a acestui ecran enorm cu curbura asta mare.
Cat despre spcificatii, rezolutie si frecventa, numai de bine: un OLED splendid, ultra luminos, cu rezolutie mare, 2772 x 1344 de pixeli, si cu frecventa la 90Hz. Nu, nu s-au dus la 120, o alegere interesanta, dar ideea este ca atunci cand il pui sa ruleze la 90Hz nu scade rezolutia. Sigur, poti cobora frecventa la 60Hz, pentru a economisi bateria, sau poti activa acel mod dinamic, si sa lasi softul sa stabileasca frecventa in functie de ceea ce rulezi in acel moment pe telefon. Dar eu odata ce am vazut cum merge acest OLED pe 90Hz n-am mai vrut nici macar dinamic, daramite 60, plus ca penalizarea bateriei nu mi s-a parut semnificativa.
In rest ecranul lui Mate 40 Pro are tot ce te-ai astepta sa aiba, senzor de amprenta sub el, pe suprafata mare si merge impecabil, stralucire si claritate cat cuprinde. Rama este metalica, frumoasa si lucioasa dar subtire si discreta, punctata de perforatiile difuzoarelor, apropo sunetul este stereo si se aude nemaipomenit de clar si de bine, si imi mai place butonul rosu de power, nice touch.
Dar spatele este absolut superb. Este o sticla realizata din multiple straturi, ca sa fie extrem de neteda si rezistenta, usoara si cumva mata. Are consistenta sidefului la atingere, iar in partea sa superioara troneaza un mare modul circular pentru camere. Acesta este trademarkul seriei Mate, dar n-as zice ca seamana cu cel de anul trecut decat ca forma. Este un cerc in al carui centru se gaseste logoul Leica si de jur imprejur sunt asezate camerele.
Si sa va spun din start ce-mi place la Mate 40 Pro: faptul ca este central si nu lateral, ca si cum te-ai uita direct prin lentila, este cumva in axul optic. Cat despre forma n-as zice neaparat ca imi place, cu exceptia faptului ca este altfel, adica cerc in loc de patrat. Da, este deosebita.
Camere si functii la Mate 40 Pro
Cat despre camerele insele ce as putea sa spun altceva decat de bine. In teorie Huawei Mate 40 Pro nu este un monstru foto, asa cum isi propune seria P sa fie, este mai retinut, mai business, desi as zice ca nu prea este cazul aici. Au pus de asta data pe acest modul inclusiv acea camera periscopica ce caracterizeaza P-urile, adica au mers all-in si pe foto. Un fel de Mate, cu procesor pe 5 nano, dar cu camerele de pe P40.
Avem si pe Mate 40 Pro camera principala wide cu senzor mare de 1/1.28 inch de pe P40 Pro, 23mm cu f1.9 stabilizata optic, un tele periscopic de 125mm, corespondent unui zoom optic 5X, si el stabilizat optic, de fapt am remarcat cat de bine se vede si cat este de stabil pana si zoomul hibrid 10X, un ultrawide de 18mm si 20Mpx si bineinteles camera de adancime. Iar pe fata avem un modul cu o camera de 13Mpx wide insotita si ea de inca una pentru adancime. Acum ai pe aceasta din urma camera si trepte pentru a largi sau a reduce incadratura, daca vrei sa-ti intre mai multa lume in cadru.
Aplicatia camerei este aceeasi pe care o stim dintotdeauna la Huawei, nu repara ceva ce nu-i stricat, este simpla si intuitiva, are tot ce vrei, adica Portret, un mod Diafragma care sa-ti permita sa ajustezi nivelul de background blur, acel bokeh, Mod de Noapte, si telefonul acesta este tot un low light monster, modul Pro, daca vrei sa ajustezi manual setarile camerei, gen sensibilitate, balans de alb, etc si acea sectiune More, Mai Multe, care aduce acum pe langa Pictura cu Lumina, Slow Motion, Timelapse, Vizualizare Duala, optiunea aceea de a filma cu doua camere simultan in ferestre, pe langa pozele la rezolutie mare adica facute cu toti pixelii de pe senzor si o chestie noua si interesanta numita Creator Cronologie. Este de fapt un preset, de fapt sunt 5 astfel de preseturi peste care poti suprapune cadru cu cadru propriile tale imagini pentru a obtine un filmulet gata montat si gata de pus in social media. Au ei grija de tot, de duratele cadrelor, de taieturi si efecte, de montaj, asa incat in cateva minute sa ai un filmulet de-a gata.
Si Huawei Mate 40 Pro mai are ceva ce mi-a placut: 4K 60 in H264 sau H265 pe oricare dintre camere. Si cu acesta am avut aceeasi surpriza placuta pe care am avut-o si cu P40 Pro Plus, testat de mine nu demult. Calitatea extraordinara a imaginii la filmare, este printre extrem de putinele telefoane a caror imagine in conditii bune de filmare poate fi greu deosebita de cea a unei camere dedicate, mai ales atunci cand afisezi acel footage pe un ecran mare.
Si Mate 40 Pro are acea functie de directionare a sunetului de pe microfoane care sa capteze directional sunetului in functie de pozitia sursei, anularea zgomotului de fond si alte artificii din acestea extrem de utile. In momentul in care ai indreptat telefonul spre un anume vorbitor el prioritizeaza si izoleaza acea sursa. Pozele arata si ele excelent iar filmarea in lumina slaba este foarte, foarte buna.
Ecosistem
Si nu in ultimul rand, o chestie care denota maturitate si seriozitate este ecosistemul. Mate 40 Pro merge senzational impreuna cu laptopurile Huawei. Face toate acele chestii de colaborare multi-ecran, practic ai un telefon virtual pe desktop. Iar asta se intampla foarte simplu. Apropii telefonul de laptop, dispozitivele se sincronizeaza, si dupa aceea cerul este limita. Poti copia poze, clipuri video sau documente dintr-unul intr-altul, sau poti opera direct de pe unul pe altul, gen sa editezi pe laptop in timp real pozele aflate… in telefon.
Poti sa folosesti touchpadul laptopului sau mouseul pentru a actiona… direct pe telefon, cu tot ce presupune asta: sroll, scris, etc. Poti sa raspunzi la apeluri direct pe laptop si bineinteles poti sa selectezi dipozitivul de pe care vrei sa vorbesti, laptop sau telefon. Sau poti sa deschizi si sa editezi fisiere din telefon direct de pe laptop, si sa le salvezi in telefon. Transferul de fisiere intre cele doua este excelent si este bidirectional. Deschizi Galeria sau folderul de documente pe ecranul virtual si dai clic lung pe un fisier pana iti apare optiunea de a selecta mai multe. Apoi le iei pe toate si cu drag and drop sau copy paste, simplu si frumos, le muti pe laptop. Sau poti sa faci pur si simplu transfer de fisiere intre telefon si laptop fara a folosi optiunea asta de multi-ecran.
Sau poti sa inregistrezi ecranul laptopului pe telefon. Scuturi telefonul, il atingi de zona laptopului unde ai eticheta NFC, iti apare pe telefon displayul laptopului si poti sa inregistrezi pe telefon timp de 60 de secunde ceea ce se intampla pe ecranul laptopului. Iar acum, exista un PC Manager nou, care permite functia aceasta de Multi Screen nu pe una, ci pe trei ferestre.
Software Mate 40 Pro
Nici pe Mate 40 Pro nu avem GMS, dar Huawei trage tare pe propriul magazin de aplicatii, care cel putin pe Romania este acum incarcat de aplicatii bancare si alte din acestea necesare, si pe cateva variante ocolitoare gen More Apps sau Petal Search, le gasiti acum pe ambele pe toate telefoanele Huawei, care sa-ti faciliteze accesul la aplicatii din astea uzuale gen Facebook, Whats App si altele. Inca nu avem Youtube, asta e, poate fi accesat din browser sau… mai exista si alte workarounduri. Si desigur magazinele alternative la Google Play gen Apk Pure sau Aptoide pe care eu le instalez intotdeauna default fara a mai sta pe ganduri.
Sigur, daca tii neaparat, poti forta instalarea GMS si Google Play, inca se poate, dar n-as zice ce este tocmai recomandabil sau ok. De fapt Huawei insisi nu par sa mai incurajeze aceasta directie, parand ca se concentreaza mai degraba pe dezvoltarea propriilor lor resurse.
Ar mai fi ceva de adaugat, si anume partea aceasta legata de 5G si WiFi 6, ambele prezente, dar astea incep sa devina standard cel putin pe telefoanele de top. Iar Mate 40 Pro de top si este.
Concluzie
Mate 40 Pro este o racheta de telefon, imi place mai mult acesta decat cel de anul trecut, este un produs matur, solid, extrem de frumos si bine facut, dotari si putere cat cuprinde, deci as zice nu doar ca nu mi-a inselat asteptarile, ba le-a si depasit cu brio. Efectiv nu ai ce sa-i reprosezi. Poate 120Hz la ecran? Poate… un ecran mai putin curbat? Altceva chiar nu-mi trece prin cap. Pentru ca in rest constructie, ecran, camere, baterie, totul este impecabil.
Cat despre pret: Mate 30 Pro de anul trecut a fost de 1099 de euro la lansare, Huawei Mate 40 Pro testat de mine este… 1199 euro. Cam mult as zice. Fratele sau mai mic, Mate 40 este 899, iar cel mai mare Mate 40 Pro+ este… 1399, preturi care probabil vor mai scadea cu timpul si cu ofertele.