Elon Musk vrea un Guvern special pentru planeta Marte, care să nu ţină de ţările Pământene

Am tot scris despre aselenizarea viitoare, despre amartizare şi despre planurile SpaceX şi NASA pentru baze lunare şi marţiene. O problemă pe care nu am discutat-o nici noi şi în general nici autorităţile este suveranitatea acelor regiuni şi administrarea lor politică. Elon Musk a vorbit pe această temă la finalul săptămânii şi are o propunere interesantă.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Elon Musk insistă că nu vrea ca un Guvern Pământean să aibă autoritate asupra Planetei Marte. Fondatorul SpaceX îşi imaginează o colonie marţiană care se va auto guverna şi va avea propriile principii de funcţionare. SpaceX îşi va folosi proiectul Starlink de furnizare a Internetului pentru a le oferi şi celor de pe Marte acces la Internet. Acele persoane nu vor fi forţate să recunoască legile internaţionale. Ideea este inspirată din TOS-ul Starlink, acolo unde la secţiunea legi guvernamentale stă scris astfel:

Pentru serviciile furnizate pe Marte sau în tranzit spre Marte via Starship sau altă navă de colonizare, părţile implicate recunosc Marte că o planetă liberă pe care nici un Guvern bazat pe Terra are autoritate sau suveranitate, când vine vorba de activităţi marţiene.

Disputele vor fi rezolvate prin principii de auto guvernare, stabilite în bună credinţă, la momentul colonizării marţiene.

Pe de altă parte pe bază de pe Lună se vor aplica legile din California. La începutul acestei săptămâni SpaceX a anunţat că varianta de test a serviciilor de Internet Starlink va costa 99 de dolari pe lună. A admis şi că la început semnalul va fi cam slab. Musk a mai făcut o afirmaţie trăznită în ultima vreme, întrebându-se dacă va fi creat un oraş sustenabil pe Marte înainte sau după Al Treilea Război Mondial. Există voci care afirmă că Elon Musk ar trebui să fie preşedintele statului marţian, sau măcar un soi de guvernator.

Rămâne de văzut şi ce părere are Guvernul SUA despre aceste declaraţii, mai ales că el este cel care finanţează o parte din misiunile spre Marte, via NASA.

Visits: 53