Studiu: O moleculă foarte mică ar putea neutraliza noul coronavirus SARS-CoV-2

Oamenii de știință de la centrul medical al Universității din Pittsburgh (UPMC) au izolat cea mai mică moleculă biologică de până în prezent care neutralizează în mod specific și complet virusul SARS-CoV-2.

În timp ce multe vaccinuri se află în dezvoltare clinică, timpul de introducere pe piață poate fi relativ lung, iar imunogenitatea poate fi limitată pentru grupurile cu risc crescut. Alternativ și complementar, anticorpii pot fi folosiți ca profilactici și ca terapie sigură și eficientă. Plasma convalescentă de la pacienții cu COVID-19 poate inhiba infecția cu SARS-CoV-2 și poate ușura simptomele pacienților nou infectați, sugerând că anticorpii monoclonali neutralizanți puternici (mAbs) pot fi chiar mai eficienți, citează doc.ro.

O moleculă mică, utilă în prevenția și tratamentul infecției cu SARS-CoV-2?

În ceea ce privește studiul de față, oamenii de știință de la UPMC au reușit să izoleze o moleculă de dimensiuni reduse, care a dovedit că neutralizează noul coronavirus. Această componentă de anticorp, care este de 10 ori mai mică decât un anticorp de dimensiuni mari, a fost utilizată pentru a construi un medicament – cunoscut sub numele de Ab8 – pentru utilizarea potențială pe post de terapie și profilaxie împotriva SARS-CoV-2.

Cercetătorii afirmă că Ab8 este extrem de eficient în prevenirea și tratarea infecției cu SARS-CoV-2 la șoareci și hamsteri. Dimensiunea sa mică nu numai că mărește potențialul de difuziune în țesuturi pentru a neutraliza mai bine virusul, dar face posibilă administrarea medicamentului pe căi alternative, inclusiv prin inhalare. Foarte important, nu se leagă de celulele umane, ceea ce reprezintă un semn cum că nu va avea efecte secundare negative la oameni.

Ab8 a fost evaluat împreună cu oamenii de știință de la Universitatea din Carolina de Nord la Chapel Hill (UNC) și Filiala Medicală a Universității din Texas (UTMB) la Galveston, precum și la Universitatea British Columbia și Universitatea din Saskatchewan.

Oamenii de știință implicați în acest studiu afirmă că Ab8 nu numai că are potențial ca modalitate de terapie pentru boala COVID-19, dar poate fi folosit și pentru a împiedica oamenii se se infecteze cu SARS-CoV-2. Anticorpii de dimensiuni mai mari au acționat împotriva altor boli infecțioase și au fost bine tolerați, oferind speranța că ar putea fi atât un tratament eficient pentru pacienții cu COVID-19, cât și o metodă de prevenire, pentru protecția celor care nu au avut niciodată infecția cu noul coronavirus și nu au imunitate.

Componenta mică de anticorp este domeniul variabil, cu lanț greu, al unei imunoglobuline (un tip de anticorp care se găsește în sânge). Acesta a fost identificat prin căutarea asiduă într-un „bazin” cu peste 100 de miliarde de candidați potențiali care utilizează proteina SARS-CoV-2 ca momeală. Ab8 este creat atunci când domeniul variabil, cu lanț greu, este fuzionat cu o parte a regiunii din coada imunoglobulinei, adăugând funcțiile imune ale unui anticorp de dimensiuni mari fără a adăuga și volumul mare al acestuia.

Abound Bio, o companie nou-înființată susținută de UPMC, a licențiat medicamentul Ab8 pentru dezvoltarea la nivel mondial. Dr. Dimiter Dimitrov, autor principal al prestigiosului jurnal medical Cell, care s-a implicat în acest studiu, a fost unul dintre cei care au descoperit anticorpi neutralizanți pentru coronavirusul SARS în 2003. În anii următori, echipa sa a descoperit anticorpi puternici împotriva multor altor boli infecțioase, inclusiv a celor cauzate de virusurile MERS-CoV, dengue, hendra și nipah.

Studiile clinice testează plasma convalescentă – care conține anticorpi de la persoane care au avut deja COVID-19 – ca tratament pentru cei care luptă împotriva infecției, dar nu există suficientă plasmă pentru cei care ar putea avea nevoie de ea și nici nu este dovedit că funcționează.

Noul medicament poate să blocheze complet intrarea coronavirusului în celulele-gazdă

În acest context, echipa de cercetare și-a propus să izoleze gena pentru unul sau mai mulți anticorpi care blochează virusul SARS-CoV-2, ceea ce ar permite producția în masă. În luna februarie, savanții au început să analizeze biblioteci mari de componente de anticorpi realizate folosind probe de sânge uman și au găsit astfel mai mulți candidați terapeutici de anticorpi, inclusiv Ab8, într-un timp record.

Apoi, o echipă de la Centrul UTMB pentru Bioapărare și Boli Emergente și Laboratorul Național Galveston a testat Ab8 folosind virusul SARS-CoV-2 viu. La concentrații foarte scăzute, Ab8 a blocat complet intrarea virusului în celule. Cu aceste rezultate la dispoziție, echipa de cercetare de la UNC a testat Ab8 în concentrații diferite pe șoareci, utilizând o versiune modificată a SARS-CoV-2.

Chiar și la cea mai mică doză, Ab8 a scăzut de 10 ori cantitatea de virus infecțios la șoarecii tratați în comparație cu omologii lor netratați. Ab8 a fost eficient, de asemenea, în tratarea și prevenirea infecției cu SARS-CoV-2 la hamsteri, conform evaluării oamenilor de știință.

Pandemia de COVID-19 este o provocare globală cu care se confruntă omenirea, dar știința biomedicală și ingeniozitatea umană sunt susceptibile să o depășească, sunt de părere cercetătorii, concluzionând că speră ca anticorpii pe care i-au descoperit să contribuie la acest reușite.

Tratamente medicamentoase actuale împotriva COVID-19

Majoritatea persoanelor care se îmbolnăvesc de COVID-19 se pot recupera la domiciliu. Unele dintre lucrurile pe care oamenii le fac pentru a se simți mai bine când au gripă (cum ar fi odihna, hidratarea corespunzătoare, administrarea de paracetamol) sunt de folos și pentru atenuarea simptomelor bolii COVID-19.

Terapiile actuale împotriva bolii COVID-19 includ medicamente care au fost utilizate pentru tratarea bolilor autoimune, medicamente antivirale și anticorpi de la persoanele care și-au revenit după ce au fost bolnave de COVID-19. Pentru a dona plasmă, o persoană trebuie să îndeplinească mai multe criterii: inițial, să fi testat pozitiv pentru COVID-19, dar să fie recuperat din boală, să nu aibă simptome timp de 14 zile, în prezent să testeze negativ pentru COVID-19 și să aibă niveluri suficient de ridicate de anticorpi în plasmă.

Medicamentul antiviral remdesivir, care se folosește în spitale, a fost aprobat de Food and Drug Administration (FDA) în această lună pentru tratarea anumitor pacienți spitalizați cu COVID-19. De asemenea, oamenii de știință lucrează din greu pentru a dezvolta alte tratamente eficiente.

Unii pacienți bolnavi de COVID-19 în stare critică au fost tratați cu doze mari de vitamina C intravenoasă (IV), în speranța că li va grăbi recuperarea. Cu toate acestea, nu există dovezi științifice clare sau convingătoare că vitamina C ar funcționa în cazul acestei boli.

Visits: 35